Του Άϊ Γιωργιού με γιορτές και πανηγύρια

xoreytika-keskeki.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΣΚΕΚΙ (1958-2018)

Ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζεται ξεχωριστά από πολλούς συλλόγους. Στα γειτονικά μας Μελίσσια, ο  σύλλογος ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ  Πηγής Μελισσιών με τους φορείς της πόλης και  κατοίκους, διοργάνωσε εορταστικό Διήμερο ζωντανεύοντας το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ» στις 22 και 23 Απριλίου 2018 στην Πλατεία Μικρασιατών, πρώην Αγ. Γεωργίου. Παρών εκτός από τον Δήμαρχο κ. Στεργίου και τα μέλη του συλλόγου, ο πρόεδρος του αδελφού σωματείου της ένωσης Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας Κυριάκος Μαρτάκης.

keskeki-proedros
Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μελισσίων κ. Παναγιώτης Κατζόλης

Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά, αφού γιορτάζονται 60 χρόνια διατήρησης του εθίμου.

Το έθιμο αυτό μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα  από το χωριό  Γκιουλμπαξέ της περιοχής Σμύρνης,  όπου ετελείτο κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.martakis-keskeki

Είναι φαγητό από μοσχαρίσιο κρέας και αποφλοιωμένο στάρι, που την παραμονή ετοιμάζεται στην αυλή της Εκκλησίας μέχρι τα ξημερώματα της ημέρας της γιορτής.  Μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές, συνοδεία φυσικά κρασιού και τσίπουρου.

Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων παρουσίασαν χορούς από τη Μικρά Ασία καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με λαϊκό γλέντι στην πλατεία.

Η πιο γραφική εικόνα την παραμονή το βράδυ που ανάβουνε φωτιές, στήνονται τα καζάνια για να βράσει το κρέας με το αποφλοιωμένο στάρι και όλη την νύχτα ως τα ξημερώματα βρίσκονται κάτοικοι και φίλοι του εθίμου που βοηθούν και παρακολουθούν την ετοιμασία του φαγητού που διατηρείται ζεστό μέχρι το μοίρασμά του.

ΚΕΣΚΈΚΙ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για έθιμο που χάνεται βαθιά στους αιώνες και ανάγεται στης αρχαίες  ταυροθυσίες στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους με τα κοινόβια.