Χωρίς λεφτά για πυρασφάλεια

φωτιές

Νωρίς φαίνεται να μπαίνει φέτος το καλοκαίρι, αν και επίσημα η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαΐου. Οι φωτιές πάντως δεν μπαίνουν με ραντεβού κι έτσι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Ανατολικής Αττικής για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου. Δυσοίωνες οι συνθήκες που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη μια και διαπιστώθηκε η “πρωτοτυπία”  της λειτουργίας αυτού του κράτους από τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ, Βλάσση Σιώμο, ότι δεν έχουν καταβληθεί δηλαδή μέχρι σήμερα οι ΚΑΠ Πυρασφαλείας, αλλιώς Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων, για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Ένα ποσό που είχε οριστεί στα 16.890.000 ευρώ για τους Δήμους όλης της χώρας. Ο πρόεδρος έκανε λόγο για γραφειοκρατικά προσκόμματα που καθυστερούν τη διαδικασία χορήγησής του. Ίσως αν μπει κάποια πυρκαγιά να καταστραφούν και τα προσκόμματα αυτά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, υπεύθυνος για τη σύσκεψη ανέλαβε να πιέσει προς την κατεύθυνση της άμεσης λύσης του ζητήματος, μια και χωρίς χρήματα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ούτε πρόκειται καμία προληπτική δράση.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ τόνισε ότι χωρίς χρήματα δε θα μπορούν να προσλάβουν πυροφύλακες, να αποψιλώσουν τα χόρτα, να συντηρήσουν τους δασικούς δρόμους, να προμηθευτούν καύσιμα για τα οχήματα συνδέσμων, δήμων και εθελοντών.

«Εάν δε λυθεί σύντομα το ζήτημα των ΚΑΠ Πυρασφαλείας, τα δάση της Αττικής θα είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της πυρκαγιάς.  Για το λόγο αυτό απαιτείται η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και ο συντονισμός της λειτουργίας τους στον τομέα ευθύνης με στόχο όπως κάθε χρόνο, να στοχεύσουμε με επιτυχία πρώτιστα στην πρόληψη και κατόπιν στην άμεση επέμβαση σε πρώτο χρόνο περιστατικών ενδεχόμενων πυρκαγιών.  Για αυτό το λόγο ζητάμε την άμεση αποδέσμευση των χρημάτων για την Πυρασφάλεια, ώστε να λειτουργήσουμε σωστά και την εφετινή περίοδο.  Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό  και θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των Δήμων-Μελών του στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας των δασικών περιοχών, αλλά και του αστικού και περιαστικού πρασίνου για την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων», κατέληξε ο κ. Βλάσσης Σιώμος.