Για τον Δήμο της Καρδιάς μας

χιωτάκης παγκάκι

Συνέντευξη με το Νίκο Χιωτάκη

 

Δήμαρχος για 12 χρόνια, 4,5 χρόνια στην αντιπολίτευση του Δήμου, ο Νίκος Χιωτάκης διεκδικεί και πάλι ως υποψήφιος δήμαρχος τον Δήμο Κηφισιάς.  Θεωρώντας ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης μάλλον έχει καλύτερη «θέα» της πόλης θελήσαμε να καθίσουμε  σε ένα παγκάκι της Κηφισιάς μαζί του.

Κατά την τετραετία που πέρασε ο Νίκος Χιωτάκης δεν έμεινε άπραγος.  Είναι εκλεγμένος από το 2015 ως πρόεδρος του Δ.Σ.  και Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε. ΠΕΤΑ, αναπτυξιακής εταιρίας της Αυτοδιοίκησης με υποστηρικτικές υπηρεσίες ως προς την τοπική ανάπτυξη, συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

 

 Πέρασαν πάνω από τρία χρόνια που είχαμε καθίσει σε παγκάκι της Κηφισιάς να κουβεντιάσουμε για τα σχέδιά σου. Ήσουν και από τους πρώτους φιλοξενούμενούς μας στη στήλη “στο παγκάκι της Κηφισιάς”, έκτοτε πολλοί μας έχουν δώσει συνέντευξη καθισμένοι σε ένα παγκάκι της επιλογής τους. Τότε σε ερώτησή μας εάν σκόπευες να ξαναθέσεις υποψηφιότητα για δήμαρχος είχες αναφέρει ότι θα το αποφάσιζες το 2018 ανιχνεύοντας και τις διαθέσεις των πολιτών. Τι ανίχνευσες που σε κάνει να βάζεις και πάλι υποψηφιότητα;

Είναι απολύτως συνειδητή επιλογή μου να είμαι παρών στην πρώτη γραμμή για την πόλη μας, την πόλη της καρδιάς μας, για να συμβάλω στη βελτίωση της ποιότητάς της και όχι να παρατηρώ απαθής τη φθορά της.

Σε μια εποχή φίλε Γιάννη, που οι πόλεις αναδεικνύονται σε κέντρα διοίκησης και προόδου, ο Δήμος Κηφισιάς οφείλει να διεκδικήσει αλλά και να αξιοποιήσει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να αναδειχθεί μεταξύ των κορυφαίων αστικών κέντρων οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης με αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών του. Ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος πρώτης γραμμής.

Ανιχνεύω φίλη Έρικα, κάθε μέρα όλο και περισσότερους πολίτες του Δήμου μας, που περίμεναν πολλά περισσότερα πράγματα από την απερχόμενη Διοίκηση, να είναι δυσαρεστημένοι.

Είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους ανθρώπους που τους έδωσαν την ευκαιρία και διοικούν σήμερα το Δήμο μας, αυτούς που έταξαν πριν από 5 χρόνια πολλά, αλλά ελάχιστα έπραξαν.

Δυστυχώς ούτε μια απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων δεν έκαναν επαρκώς, ούτε έργα υποδομής, αλλά ούτε και ενότητα της ομάδας τους δεν διατήρησαν.

Αλλά και το υποτιθέμενο «ηθικό πλεονέκτημα» που προεκλογικά προέβαλαν , δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα αδειανό πουκάμισο, που απλά κάλυπτε την προγραμματική και διαχειριστική τους αδυναμία.

Πιστεύω ότι ο Δήμος Κηφισιάς αξίζει μια καλύτερη Διοίκηση. Μια διοίκηση συνεργασίας. Γι αυτό κι ανέλαβα την ευθύνη να ενώσω όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των προαστίων μας, για να μην χαθούν άλλα τέσσερα χρόνια για το Δήμο της καρδιάς μας.

 

  • Προσωπικά, για ποιο λόγο θα ήθελες να ξαναγίνεις δήμαρχος;

Η υποψηφιότητά μου είναι πρέκταση του έργου μας. Αφήσαμε στις πόλεις μας «κληρονομιά»  σημαντικά έργα και υποδομές, που αύξησαν την περιουσία του Δήμου Κηφισιάς.

Το έργο αυτό μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο και να είχε συνεχιστεί, αν δεν είχα υποστεί μια πρωτοφανή επίθεση «λάσπης» και συκοφαντίας, από τους αντιπάλους μέσω «στημένων dvd» και «κίτρινων» μέσων ενημέρωσης. Και βέβαια ουδέποτε κατηγορήθηκα από τη Δικαιοσύνη, ουδέποτε καταδικάστηκα και αποδείχθηκε περίτρανα η σκευωρία των συκοφαντών αυτά τα χρόνια. «Λευκό» ποινικό μητρώο, διάφανο «πόθεν έσχες» και μείωση της προσωπικής περιουσίας.

Η εμπειρία που πρόσθεσα τα τελευταία πέντε χρόνια, από την Ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση, τις δράσεις της ΚΕΔΕ, αλλά και το μεταπτυχιακό μου στη Διαχείριση κρίσεων Πολιτικής Προστασίας, είναι εγγύηση για αποτελεσματικότερη Διοίκηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, με πολιτικές σύγχρονες και προτεραιότητες δεσμευτικές, που στοχεύουν στην πρόοδο και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Φιλοδοξώ επίσης μαζί με τους συνεργάτες μου να βάλουμε τέλος στα 5 χρόνια ουσιαστικής ανυπαρξίας έργου από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς. Και αυτό πιστεύουμε ότι, εμείς μπορούμε να το πετύχουμε στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την εφαρμογή του «Νόμου Κλεισθένης 1» στην αυτοδιοίκηση, με μια έμπειρη και αποτελεσματική Διοίκηση, που θα είναι ικανή να ενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος για τα προάστιά μας.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Εκάλης, της Νέας Ερυθραίας και της Κηφισιάς, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη και τις παραλείψεις μου, ανακοίνωσα ήδη την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

 

  • Γίνεται πολύς λόγος για στελέχη συνδυασμών που μετακινούνται. Ποια είναι η κινητικότητα στον δικό σας συνδυασμό; Ποιους “βασικούς” να περιμένουμε να δούμε ανάμεσα στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού σας; Υπάρχουν κάποιοι που θα “συνταξιοδοτηθούν”;

Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους ενεργούς πολίτες να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις μας, να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε, να συμπορευτούμε για να κάνουμε καλύτερες τις πόλεις μας, να δώσουμε οξυγόνο στις γειτονιές μας.

Δεν υπάρχουν «βασικοί» κι «αναπληρωματικοί» στο νέο αυτοδιοικητικό ξεκίνημα!

Είμαστε μια δυνατή ομάδα, που το «νέο αίμα» θα τρέξει δίπλα-δίπλα με την εμπειρία. Τη γνώση, την επιστημονικότητα, την εμπειρία, την όρεξη για δουλειά, καθώς και την κοινωνική καταξίωση την διαθέτουμε για το κοινό καλό.

Ο συνδυασμός μας αποτελείται από συμπολίτες που έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά θέλουν να συνεργαστούν.

Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω τα πρώτα ονόματα του συνδυασμού μας σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε στο προάστιό μας.χιωτάκης ευρώπη

 

  • Οι εμπειρίες και οι γνωριμίες που αποκόμισες από τη θέση σου στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Κηφισιά;

Ασφαλώς. Ιδίως σε ένα Δήμο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Κηφισιάς  η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και η ενσωμάτωση στη λειτουργία του των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, προσαρμοσμένων βέβαια στα δικά μας χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Υπάρχουν τομείς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων που πλέον περνάει και στους Δήμους, οι «πράσινες μεταφορές», η βελτίωση της αστικής κινητικότητας, η συνεργασία με την τοπική επιχειρηματικότητα, η προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης,  που μπορούμε πραγματικά να κάνουμε όχι απλά βήματα, αλλά άλματα μπροστά. Αρκεί να εκμεταλλευθούμε την υπάρχουσα εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και να τη μεταφέρουμε ως καλή πρακτική και στο Δήμο μας.

 

  • Τα σκουπίδια είναι ένα αγκάθι για όλους τους Δήμους, για όλους τους δημάρχους. Από τη θητεία σου ως πρόεδρος της ΠΕΤΑ, έχεις να προτείνεις κάτι καινούργιο για την αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη μας;  Υπάρχει αλήθεια σε αυτό που λέγεται ότι η διαχείριση των σκουπιδιών έχει πολλά λεφτά και ποιος τελικά κερδίζει;

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα σύνθετο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεργασία σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης. Από το Κεντρικό Κράτος, που έχει την ευθύνη για την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου, ως τους Δήμους, που το διαχειρίζονται τοπικά. Η λύση δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλους τους Δήμους, αφού υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Άλλες οι ανάγκες της Κηφισιάς, κι άλλες της Αθήνας ή της Σαντορίνης.

Έχουμε κατασκευάσει σταθμό μεταφόρτωσης οικιακών αλλά και ογκωδών απορριμμάτων. Είχαμε ξεκινήσει, πρώτος Δήμος, το 2014 τη διαλογή των οργανικών απορριμμάτων σε καφέ κάδο, πρόγραμμα που δεν επεκτάθηκε όσο έπρεπε. Επίσης είχαμε τοποθετήσει τους πρώτους κάδους που ζυγίζουν τα απορρίμματα του κάθε σημασμένου χρήστη τους. Επίσης δεν προχώρησε.

Μαζί με την επιστημονική ομάδα που διαμορφώνει με τους πολίτες το πρόγραμμά μας, θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τη βελτίωση της αποκομιδής και τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας, με στόχους καθαρούς, εφικτούς και οικονομικούς για τα νοικοκυριά, σε εύλογο χρόνο.

Δεν μπορούμε λοιπόν να το αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με ένα μοντέλο. Ούτε να επιμένουμε σε ένα σύστημα που απέτυχε.

Η διάσταση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι ζήτημα που αφορά το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής μας. Σε όρους οικονομίας όλοι θα βγούμε μακροπρόθεσμα κερδισμένοι, αν υιοθετήσουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προς τα εκεί θα πάμε!

 

  • Θεωρείς ότι ως αντιπολίτευση ικανοποιήσατε τον δημότη; Ποια είναι τα θέματα που ασκήσατε πιο έντονα κριτική;

Θεωρώ ότι ως αντιπολίτευση ασκήσαμε με υπεύθυνο τρόπο το θεσμικό μας καθήκον, στα πλαίσια πάντα των όσων προβλέπει ο νόμος «Καλλικράτης» που έδωσε στην απερχόμενη διοίκηση με 26,5% την πρώτη Κυριακή, πανίσχυρη πλειοψηφία με το 60% των Δημοτικών Συμβούλων.

Ασκήσαμε δημιουργική και τεκμηριωμένη κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις της Διοίκησης, χωρίς λαϊκισμό και χωρίς συκοφαντίες. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε περισσότερα αλλά η απερχόμενη διοίκηση δεν έδωσε τη δυνατότητα της συμμετοχής.

Όλο αυτό το διάστημα όμως, δεν διακόψαμε ποτέ την επαφή μας με τους πολίτες και τα προβλήματά τους και ήμασταν διαρκώς δίπλα τους στην αναζήτηση από κοινού λύσεων. Άλλες φορές τα καταφέραμε, άλλες όχι.

Πόσο αλλάζει ο τρόπος Διοίκησης με τον “Κλεισθένη”. Θεωρείς ότι θα φέρει θετικές ή αρνητικές αλλαγές;

Ως δημοτική παράταξη αλλά κι εγώ προσωπικά, ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, υποστηρίζω ότι για να πάει η χώρα μας μπροστά, χρειάζεται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από το σημερινό ξεπερασμένο γραφειοκρατικό και κεντρικά σχεδιαζόμενο μοντέλο και να προχωρήσουμε με τολμηρά βήματα, με αποκέντρωση ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων. Να περάσουμε στην εποχή της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης , όπως έκαναν οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο νέος νόμος «Κλεισθένης 1» επιτρέπει την ακυβερνησία στους Δήμους, αν δεν υπάρξει συνεννόηση, συναπόφαση και συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την άλλη βέβαια μας ενώνει, μας δυναμώνει και μας κινητοποιεί.  Εμείς θα ζητήσουμε από τους πολίτες του Δήμου Κηφισιάς ισχυρή εντολή την πρώτη Κυριακή, ώστε να έχουμε τη βαρύνουσα θέση στη διαμόρφωση της συνεργασίας στη νέα Διοίκηση του Δήμου, με όρους προγραμματικούς με άλλες παρατάξεις. Και όχι στη βάση των μικροκομματικών λογικών και συναλλαγής με παρατάξεις και πρόσωπα.

  • Στις προηγούμενες θητείες σου ως δήμαρχος εκλέχτηκες με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι δεν θα δώσει το λεγόμενο χρίσμα στην πόλη μας. Κατά τη γνώμη σου, ποια η θέση των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Έχω εκλεγεί Δήμαρχος με την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου Κηφισιάς, πλειοψηφία που ξεπερνούσε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς όλοι γνωρίζουν την πολιτική μου αφετηρία, όμως,  πάντα οι συνδυασμοί μου ήταν υπερκομματικοί, αλλά κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι έχω λειτουργήσει ως κομματικός Δήμαρχος. Αυτό το έχω αποδείξει.

Στην αυτοδιοίκηση πορεύομαι και στηρίζομαι στον άξονα: συναίνεση, συνεννόηση, συνεργασία. Αυτό θα το διαπιστώσετε όταν ανακοινωθούν τα στελέχη του συνδυασμού μας που είναι πέρα και πάνω από κόμματα με μοναδική «κομματική ταυτότητα» την πόλη μας!

Τα κόμματα σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελούν κομμάτι της Δημοκρατίας μας. Το «ανάθεμα» στα κόμματα, αποτελεί «ανάθεμα» στη Δημοκρατία μας. Μπορούμε ως κοινωνία σκεπτόμενων πολιτών να διαχωρίσουμε τη λειτουργία των κομμάτων, στο πλαίσιο της αστικής μας δημοκρατίας, από τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πιστεύω στην ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στο δικαίωμα των πολιτών να έχουν, αν το επιθυμούν, κομματική ταυτότητα.

  • Για ποιο από τα έργα σου ως δήμαρχος είσαι ιδιαίτερα περήφανος;

Θα ήταν εγωιστικό να πω ότι «εγώ έκανα αυτό και είμαι υπερήφανος».

Τα έργα γίνονται από τα χρήματα των πολιτών, σχεδιάζονται από τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, συναποφασίζονται από τους Δημοτικούς συμβούλους και κατασκευάζονται ή προσφέρονται, αν είναι υπηρεσίες, από το ανθρώπινο κεφάλαιο, το άξιο προσωπικό του Δήμου.

Υπερήφανος νιώθεις όταν σε χαιρετούν στο δρόμο ή στις διάφορες συναντήσεις, οι συμπολίτες μας, σε κοιτούν στα μάτια και σου «σφίγγουν» το χέρι!

  • Τι από ό,τι έκανες ως δήμαρχος δεν θα το επιχειρούσες πάλι;

Δεν θα υποτιμούσα τόσο, τη δύναμη που έχει τελικά, η συστηματική προσπάθεια κάποιων να σπιλώσουν και να συκοφαντήσουν.

Πίστευα ότι η αλήθεια ήταν τόσο φανερή, που τίποτε δεν θα μπορούσε να «μουτζουρώσει» την προσπάθεια που έκανα αυτά τα χρόνια για να είμαι ένας αποτελεσματικός δήμαρχος. Θα ήμουν πιο σκληρός με τους συκοφάντες μου από την πρώτη στιγμή.

 

  • Η κυριότερη κριτική που σου έχει ασκηθεί ως δήμαρχος σχετίζεται με άδειες υγειονομικών καταστημάτων. Κάποιοι, που δεν μένουν στη γειτονιά, θεωρούν θετικό ότι η Ν. Ερυθραία μοιάζει από άποψη διασκέδασης με τα νησιά το καλοκαίρι. Όσοι όμως μένουν στη Ν. Ερυθραία είδαν υποβάθμιση της γειτονιάς και της ζωή τους. Τι θα απαντούσες σε αυτούς που δεν μπορούν να κοιμηθούν πριν ξημερώσει τα καλοκαιρινά βράδια;

Δέχομαι την όποια κριτική μου ασκείται, από όπου και να προέρχεται αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να μην στηρίζεται σε ψέματα και συκοφαντίες.

Η Νέα Ερυθραία στη διάρκεια της θητείας μου ενισχύθηκε με έργα υποδομής που βελτίωσαν την καθημερινότητα των κατοίκων της. Προφανώς η ανάπτυξη κάποιων νόμιμων δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την αναψυχή και διασκέδαση,  να άλλαξε τη φυσιογνωμία μιας σημαντικής γειτονιάς.

Γνωρίζω ότι αυξήθηκε η όχληση των κατοίκων αλλά αυτό ήταν κάτι πρόσκαιρο, σημάδι της κρίσης και εποχιακό, που δεν είχαμε τη δυνατότητα με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας να καταστείλουμε άμεσα. Χρειάστηκε χρόνος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι δεν μειώθηκε η αξία της περιουσίας πολλών συμπολιτών μας.

Όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στη Νέα Ερυθραία, συνέβησαν παλιότερα στην Κηφισιά. Αυτή δυστυχώς είναι η «κακή εξέλιξη» στους αστικούς Δήμους.

Το ζητούμενο είναι ο Δήμος να έχει την αρμοδιότητα και τα μέσα να παρεμβαίνει έγκαιρα προκειμένου να υπάρχει «θετικό ισοζύγιο» για τους κατοίκους.

  • Θεωρείς ότι ο τρόπος που ζει ένας πολιτικός την προσωπική ζωή του θα έπρεπε να επηρεάζει τους ψηφοφόρους στο πώς ψηφίζουν;

Πριν από 2300 χρόνια, έλεγε ο Δημοσθένης προς τους Αθηναίους μεταξύ άλλων: “Οι Ελληνικές πόλεις νοσούν… Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη Μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας. Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες – απλώς, ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων. Κι ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν απ’ τα όποια γεγονότα, εσείς διαβουλεύεστε πάντα κατόπιν εορτής. Αφήσατε όλον αυτό τον καιρό να κυλήσει με συνεχείς αναβολές, μετάθεση των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες.

Βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι, φίλη Έρικα;

Τα ίδια συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα.

  • Όταν εκλέχτηκες πρώτη φορά στον Δήμο Κηφισιά δεν είχες ακόμα παιδιά. Πόσο χρονών είναι σήμερα οι κόρες σου; Με τι ασχολούνται; 

Η Φωτεινή είναι σήμερα 19 χρονών, πρωτοετής στη Νομική Αθηνών και η Βασιλική-Ευαγγελία στα 17, στη Β΄ λυκείου.

  • Ο πατέρας σου είχε υπάρξει για δεκαετίες δημοτικός σύμβουλος, εσύ έγινες για πολλά χρόνια δήμαρχος. Βλέπεις κάποια από τις κόρες σου να έχει ενδιαφέρον για τα κοινά;

Ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της Πατρίδας, του Δήμου μας και την πολιτική γενικότερα, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να κάνουν το βήμα παραπάνω. Φέτος και οι δύο, όπως όλοι οι συνομήλικοι τους θα ψηφίσουν σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές για πρώτη φορά.

Προτεραιότητά τους είναι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αναζητήσουν ευκαιρίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία. Θέλω να τονίσω ότι είμαι ένας πολύ περήφανος πατέρας.

  • Θεωρείς ότι τα παγκάκια της Κηφισιάς επαρκούν για τις ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών της; Για ποιο λόγο θα καθόσουν εσύ σε ένα παγκάκι;  Εκτός φυσικά από το να δώσεις  συνέντευξη στην εφημερίδα “Κηφισιά”.

Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από περισσότερα. Είτε αυτά είναι παγκάκια, είτε είναι παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά μας, είτε είναι κοινωνικές δομές για την ανακούφιση των συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη από τη στήριξη του Δήμου.

Ναι! Και βέβαια φίλε Γιάννη, κάθομαι ευχαρίστως σε ένα παγκάκι από τα λιγοστά της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης για να «κλέψω» λίγες στιγμές από την απαιτητική καθημερινότητά μου, προκειμένου να απολαύσω τις ομορφιές, τα χρώματα και τα αρώματα του ξεχωριστού μας προαστίου.

 

Με τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα, ασχολούνται στην ετήσια έκδοσή τους τα Εκπαιδευτήρια «Δούκα». Σε μια έκδοση που ξεκίνησε πριν από 43 χρόνια ως Ημερολόγιο και εξελίχθηκε σε κάτι πολύ περισσότερο. Κάθε χρόνια επιστήμονες, διανοούμενοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, καταξιωμένοι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές των εκπαιδευτηρίων, καταθέτουν τη γνώμη τους γύρω από το επιλεγμένο θέμα.  Για το 2019 τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ειρήνη Δούκα, πρόεδρος των εκπαιδευτηρίων, γράφει στον πρόλογό της:

«Η ανθρωπότητα μπορεί να εξελίσσεται δυναμικά στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, όπου τα θαυμαστά έργα της ανθρώπινης επινοητικότητας διαδέχονται το ένα το άλλο, ωστόσο η ηθική βελτίωση δεν φαίνεται να ακολουθεί με τον ίδιο γοργό ρυθμό.

Εβδομήντα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της κατάφωρης παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε πολλά μέρη του πλανήτη μας. Η αποστροφή του προσώπου είναι πράξη παραίτησης. Η απλή διαμαρτυρία δεν αρκεί όταν η ανθρώπινη υπόσταση των αδυνάμων της Γης διασύρεται με τρόπο προκλητικό.»