40 χρόνια… ποδήλατο

rigoutsos1

Τον Γιώργο Ρηγούτσο, πρόεδρο του Τμήματος Ποδηλασίας του Πανερυθραϊκού, συναντήσαμε στις αρχές Οκτωβρίου έξω από το κλειστό Γυμναστήριο «Στέλιος Καλαϊτζής» στη Νέα Ερυθραία, στην οδό Ρίτσου και Ολυμπιονικών.

Αφορμή στάθηκαν τα 40 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος της ποδηλασίας αλλά και η μεγάλη συμπάθεια και ο σεβασμός που τρέφουμε ως εφημερίδα στο πρόσωπο του «αιώνιου νέου». Και αυτό γιατί πριν πολλά πολλά χρόνια ο Γιώργος είχε υπάρξει συνεργάτης της εφημερίδας μας, αρθρογραφώντας στην αθλητική στήλη, μια και υπήρξε πάντοτε εραστής του αθλητισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Από μικρός στα γήπεδα, όταν σχεδόν δεν υπήρχε άλλο άθλημα, συμμετείχε με τη φανέλα του Πανερυθραϊκού στην ποδοσφαιρική ομάδα από το 1956 έως το 1960.

Αλλά δεν μένει μόνο μέσα στο γήπεδο, αφού το μεράκι του είναι η οργάνωση. Έτσι εκλέγεται στο Δ.Σ. του Πανερυθραϊκού το 1966. Βλέπει ότι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που ζητάνε οι νέοι και το 1975 πρωτοστατεί στην ίδρυση του τμήματος μπάσκετ, το 1979 ιδρύει το τμήμα ποδηλασίας, με τον αδελφό του Σταμάτη, ο οποίος είναι πρωταθλητής στο ποδήλατο με διεθνείς διακρίσεις Συγχρόνως αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Α.ΟΝ.Ν.Ε Αμαζόνες.

Η σημαντικότερη στιγμή της συνεισφοράς του στον Αθλητισμό ήταν όταν το 2004, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, αναδεικνύοντας την ποδηλασία της χώρας μας στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Ο Γιώργος Ρηγούτσος για να φτάσει εκεί έκανε πολύ «πετάλι» ή καλύτερα «ορθοπεταλιά» αφού ξεκίνησε από μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας από το 1983, πρόεδρος της ΤΕ. Ποδηλασίας Αττικής για 10 χρόνια από το 1984, πρόεδρος της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Αττικής και φτάνοντας το 2004 στην κορυφή, την Προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Το Τμήμα Ποδηλασίας του Πανερυθραϊκού έχει φέρει πολλά μετάλλια στον σύλλογο, ενώ έχει στεφθεί πρωταθλητής σε πάρα πολλές διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως τα Χανιά, το Ναύπλιο, τα Γιάννενα, τη Ρόδο, τη Τρίπολη, τη Θεσσαλονίκη τα Τρίκαλα κα. Αθλητές του Συλλόγου έχουν αγωνιστή με την φανέλα της Εθνικής μας Ομάδας και έχουν αριστεύσει, όπως η Ηρώ Γεωργουλέα (χρυσή βαλκανιονίκης), ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (χάλκινο στην Κωνσταντινούπολη), ο Κώστας Σταμούλης (4ος σε παγκόσμιο στο Παρίσι) η Έλενη Σούλα και η Σαμπρίνα Τβισς (Βαλκανικούς και Παγκόσμια Πρωταθλήματα). Μάλιστα οι αθλητές της Ποδηλασίας έχουν βραβευθεί και από το Δήμο Κηφισιάς, την Ημέρα του Αθλητή, με ειδικά μετάλλια.

rigoutsos_panerythraikos1
1993. Το τμήμα Ποδηλασίας του Πανερυθραϊκού. Αριστερά ο ιδρυτής, πρόεδρος του τμήματος και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ρηγούτσος

Δεν είναι όμως μόνο ο αθλητισμός που τον «κερδίζει». Το 1999 γίνεται μέλος του Λαϊκού Θεάτρου Νέας Ερυθραίας, από το οποίο φέτος αποφάσισε να αποχωρήσει λόγω ανωτέρας βίας. «Είμαι πια πολύ μεγάλος Γιάννη» μου είπε «έκλεισα φέτος τα 80 χρόνια και ξεχνάω τις ατάκες».

Εκτός από τον αθλητισμό και το σανίδι ο Γιώργος Ρηγούτσος δοκίμασε και τον πολιτικό στίβο, όπου εκλέχτηκε κοινοτικός σύμβουλος στη Νέα Ερυθραία την περίοδο 1978 – 1982. Αυτή ήταν μια τραυματική εμπειρία για αυτόν, όπως αναφέρει, και δεν ξαναδοκίμασε την τύχη του στην πολιτική σκηνή. Άλλωστε η δουλειά του ως ανθοκηπουρός και η ενασχόληση με τον Πανερυθραϊκό αλλά και το θέατρο, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια για «ίντριγκες» και «πολιτικά παιχνίδια». Παρ’ όλα αυτά συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Δήμου ως ενεργός πολίτης, κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών του έστω και αν αυτές λίγο ενδιαφέρουν τους διοικούντες.

Ένας μεγάλος του καημός είναι το «Σπίτι του Αθλητισμού», ένας χώρος που θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς για τον αθλητικό κόσμο της Νέας Ερυθραίας. Για να γίνει όμως αυτό θα έπρεπε να στεγάζονται αθλητικές δραστηριότητες όπως πινγκ πονγκ, σκάκι, αθλητική βιβλιοθήκη και αθλητικό μουσείο για να μαθαίνουν τα νέα παιδιά πόσοι Ερυθραιώτες τίμησαν τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Αντί για αυτό όμως στο χώρο σήμερα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος. Οι παρεμβάσεις του και οι ενέργειες, για να λειτουργήσει το «Σπίτι του Αθλητισμού» για το σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε, σε όλες τις διοικήσεις, με τελευταία προσπάθεια προς την τωρινή Δημοτική Αρχή, όταν ανέλαβε το 2014, υπήρξαν άκαρπες.

Ως επίτιμος πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Αθλητικού Συλλόγου αλλά και ως πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού τμήματος, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στην έλλειψη χώρων των αθλητικών σωματείων. Μίλησε και για το σπάνιο φαινόμενο σε αθλητικό χώρο, στον υπαίθριο χώρο του «Στέλιος Καλαϊτζής» όπου αντί να υπάρχει βοηθητικό εξωτερικό γήπεδο με μπασκέτες, αυτό να έχει μετατραπεί σε χώρο παρκαρίσματος. Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα μας είπε ο Γιώργος Ρηγούτσος και ελπίζουμε να τον έχουμε για πολλά χρόνια ακόμη στο αθλητικό τιμόνι της Νέας Ερυθραίας.

Οι αδελφοί Ρηγούτσου υπήρξαν σήμα κατατεθέν στον αθλητισμό της πόλης. Μόνο που ο αδελφός του Γιώργου, ο Σταμάτης Ρηγούτσος, έφυγε νωρίς, σε ηλικία 65 ετών, το 2006. Ο παλαίμαχος άσος του ποδηλατικού τμήματος της ΑΕΚ, με τα χρώματα της οποίας έτρεξε για περισσότερα από 23 χρόνια, άρχισε την καριέρα του στην ΑΕΚ σε ηλικία μόλις 16 ετών, μετά τη νίκη του στον Λαϊκό Αγώνα, τον οποίο διοργάνωνε κάθε χρόνο η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» στη διαδρομή Παναθηναϊκό Στάδιο – Βούλα. Στην 23χρονη καριέρα του στην ποδηλασία, αναδείχθηκε πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδος στον δρόμο και την πίστα. Επίσης, επικράτησε πολλές φορές στην ανάβαση Πάρνηθας, που διοργάνωνε ο ιστορικός σύλλογος ΣΠΑ Ερμής. Αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα δύο φορές στον διεθνή ποδηλατικό γύρο Αιγύπτου, τερματίζοντας τη μία φορά 6ος, ενώ πήρε μέρος και στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας.

rigoutsos_stamatis1
O αείμνηστος Σταμάτης Ρηγούτσος, επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδας με τα χρώματα της ΑΕΚ

Προς τιμήν τους είχαμε ακούσει πως το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας είχε αποφασίσει επί Δημαρχίας Βασιλικής Ταμβάκη, να τιμήσει και να ονομάσει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δίνοντας το όνομα των αδελφών, Γιώργου και Σταμάτη Ρηγούτσου, ιδρυτών του τμήματος Ποδηλασίας του Πανερυθραϊκού, αλλά δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας ο Γιώργος Ρηγούτσος μας είπε πως ελπίζει πως με την παρουσία νέων ανθρώπων στα αθλητικά δρώμενα της πόλης μας η Νέα Ερυθραία θα αναδείξει καινούργιους αθλητές σε όλα τα αγωνίσματα του Συλλόγου και μας ευχαρίστησε για τη συνέντευξη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ