Ανακαλύπτοντας τη Λέρο

mylos

 

Εκδρομή και σεμινάριο δημιουργικής γραφής στη «Μάλτα του Αιγαίου»
Ιούνιος 2022

 

Οι εκδόσεις “Κηφισιά” σε συνεργασία με τους συγγραφείς  Κώστα Στοφόρο, Άννα Βασιλειάδη και Έρικα Αθανασίου, καθώς και με λογοτέχνες από τη Λέρο  διοργανώνουν ένα μοναδικό πενθήμερο στη «Μάλτα του Αιγαίου», την ξεχωριστή Λέρο.

Ένα ταξίδι ανακάλυψης και δημιουργικής γραφής. Θάλασσα, ήλιος, χρώματα, αρχιτεκτονική, παραδόσεις, γεύσεις και αρώματα σε έναν μοναδικό συνδυασμό.

Η γνώση και η εμπειρία μετατρέπονται σε δημιουργία.

Η Λέρος

Στο νότιο άκρο του Αιγαίου η Λέρος, που ανήκει στα Δωδεκάνησα κι είναι σε κοντινή απόσταση από την Πάτμο, έχει 8.500 κατοίκους. Εκτείνεται σε 53 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η ακτογραμμή της σε 71 χιλιόμετρα. Με υπέροχες παραλίες, παραδοσιακό χαρακτήρα και ήρεμους ρυθμούς ζωής, η Λέρος είναι ιδανική για όσους ψάχνουν έναν μικρό αλλά φιλόξενο παράδεισο χαλάρωσης κι αναζωογόνησης.leros-panoramiki1

Η επιρροή της Βυζαντινής περιόδου, είναι διάχυτη. Υπέροχα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, καθώς και οχυρωματικά έργα συναντά ο ταξιδιώτης στο διάβα του. Μην παραλείψετε μια εκδρομή στα Κάστρα, στα Λεπίδα αλλά και στο Παντέλι, που είναι το σημαντικότερο μεσαιωνικό κάστρο της Λέρου.

Η ιστορία της ξεχωριστή, από την εποχή των ιπποτών στη συμβολή της στην Επανάσταση του ’21 αλλά και γνωστή για την περίφημη «Μάχη της Λέρου», μια από τις μεγαλύτερες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που ενέπνευσε τα «Κανόνια του Ναβαρόνε».

Η Λέρος ξεχωρίζει ακόμη για την αρχιτεκτονική της, αφού συνυπάρχουν παραδοσιακά σπίτια που θυμίζουν τις Κυκλάδες, νεοκλασικά αρχοντικά, αλλά και μια ολόκληρη πόλη -το Λακκί- μνημείο του μοντερνισμού και του φουτουρισμού.

Η Λέρος απελευθερώθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, το 1912 από την Τουρκοκρατία και παρέμεινε στην κατοχή των Ιταλών έως το 1947, οπότε κι επανενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.ekklisaki-leros1

Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας, αλλά και ως τόπος όπου στέλνονταν οι «αζήτητοι» ψυχικά ασθενείς. Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και το νησί έχει αναγεννηθεί ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τόπους διακοπών.

 Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Ταξίδι και μυθοπλασία»

Το ταξιδιωτικό διήγημα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για γνωριμία με το άγνωστο, την ικανοποίηση της περιέργειας, τη συνάντηση με το διαφορετικό. Πληροφορίες και εικόνες συναντιούνται με τα συναισθήματα που προκαλούν στον αφηγητή, ο οποίος ενεργοποιώντας τη φαντασία του δημιουργεί ιστορίες.

Από την επιβίβαση στο πλοίο, μέχρι την άφιξη και την περιήγηση στη Λέρο, οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις μπορούν να αποτυπωθούν ως ιστορίες φρίκης, αστυνομικές, νοσταλγικές, αισθηματικές, οικολογικές, επιστημονικής φαντασίας,  παραμύθια… Όλα μπορούν να συμβούν και το μόνο που χρειάζεται είναι να καταγραφούν σε ένα διήγημα, που έχει ως βάση το ταξίδι.

  • Ο Κώστας Στοφόρος θα ενεργοποιήσει τη φαντασία με ένα βιωματικό εργαστήριο με τη Μαγική Τράπουλα.
  • Η Άννα Βασιλειάδη θα δείξει πώς φτιάχνονται ταξιδιωτικές ιστορίες από εικόνες.
  • Η Έρικα Αθανασίου θα αναζητήσει το σημείο κορύφωσης και ανατροπής σε κάθε ταξιδιωτική ιστορία.

Τα διηγήματα θα παραδοθούν σε πρώτη γραφή στη διάρκεια του σεμιναρίου. Θα ακολουθήσει επιμέλεια από τους δημιουργούς και τις Εκδόσεις, με στόχο να μετατραπούν σε βιβλίο.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί σε αναμνηστική φθινοπωρινή βραδιά στην Κηφισιά.

Ενδεικτικό πρόγραμμα 

1η μέρα

9.30 – 10.30 Πρωινό

10.30 – 12.30 Ανακαλύπτοντας την τοπική ιστορία

Θα μιλήσουμε για την ιστορία του νησιού με αναφορά σε λογοτεχνικά, ιστορικά έργα και μαρτυρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν και στη μυθοπλασία.

Παράλληλα θα αναφερθούμε στη σημασία που έχει η τοπική ιστορία για τη γνώση της ιστορίας γενικότεραleros-laki

12.30 -17.30  

Ελεύθερος χρόνος, για κολύμπι, γεύμα ή περιπάτους

17.30 -19.00

Κώστας Στοφόρος: Βιωματικό εργαστήριο ενεργοποίησης της φαντασίας με τη Μαγική Τράπουλα.

19:00 -20.30: Περίπατος στην Αγία Μαρίνα

Ελεύθερος χρόνος για δείπνο στα ταβερνάκια της περιοχής

Παράλληλα θα λειτουργεί  Έκθεση έργων τέχνης από τη Λέρο

2η μέρα

9.30 – 10.30 Πρωινό

10.30 – 12.30

Άννα Βασιλειάδη «Πώς φτιάχνονται ταξιδιωτικές ιστορίες από εικόνες»

13.00 -17.00: Μπάνιο σε Αγία Κιουρά/ Μπλεφούτι

18.00 -20.00:

Έρικα Αθανασίου: «Αναζητώντας το σημείο κορύφωσης και ανατροπής σε κάθε ταξιδιωτική ιστορία»

20.00:   Μαγειρεύοντας Λέρικα

 3η μέρα

9.30 – 10.30 Πρωινό

10.30- 16.00: Γύρος του νησιού

Στο πλαίσιο της εκδρομής θα γνωρίσουμε τη Λέρο, την ιστορία, τα μνημεία και τις φυσικές της ομορφιές μέσα από ένα εκπαιδευτικό- επιμορφωτικό  πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενηλίκους, προσαρμοζόμενο πάντοτε ανάλογα με το κοινό.

Στη βάση της γνωριμίας αυτής με το νησί είναι το βραβευμένο και ευπώλητο βιβλίο «Ο Κώδικας της Λέρου- περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης» του Κώστα Στοφόρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ακολουθώντας τη διαδρομή του βιβλίου οργανώνουμε μια εκδρομή στη Λέρο που ξεκινά από το Λακκί, ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή με τις αντίστοιχες αναφορές:

Λακκί – Πόρτο Λάγο – Ιταλοκρατία

Βασίλισσα Όλγα

Μουσείο/ Τούνελ Μερικιάς

Ξηρόκαμπος/ Καβουράδαινα

Κάστρο Λέρου

16.00- 18.00: Ελεύθερος χρόνος

18.00 -20.00:

-Παρουσίαση του Λεριού ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά από μέλη της θεατρικής ομάδας Λέρου και Συγγραφέων με την παρουσία της κόρης του από Αυστραλία

-Διηγήματα εμπνευσμένα από τη Λέρο (Δημήτρης Κωστόπουλος, Πέτρος Φούρναρης κ.α.)

20.00: Γνωριμία με την παραδοσιακή μουσική του νησιού και τον Σύλλογο «Άρτεμις»

 4η μέρα

9.30 – 10.30: πρωινό

10.30 -12.30: Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στον χώρο του ξενοδοχείου, όπου μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο θα γράψουν ο καθένας ένα δικό του διήγημα, εμπνευσμένο από τα όσα είδαν και έμαθαν στον γύρο του νησιού.nera-leros1

13.00 -17.00: Εκδρομή για μπάνιο

17.00: Ελεύθερος χρόνος

Αναχώρηση

Το Ξενοδοχείο

Χτισμένο αμφιθεατρικά στον κόλπο του Κριθωνίου, ανάμεσα στα Άλιντα και στην Αγία Μαρίνα, το Crithoni’s Paradise Hotel συνδυάζει ειδυλλιακή τοποθεσία, ξενοδοχειακές ανέσεις και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική της Λέρου και των Δωδεκάνησων, ξεχωρίζει για την πισίνα, τους κήπους, το φιλικό κι εξυπηρετικό προσωπικό του. Μια αγκαλιά πάνω στη θάλασσα, με θέα, προσεγμένες παροχές και service. Για όσους ανακαλύπτουν πρώτη φορά τη μαγεία της Λέρου, αλλά και για εκείνους που μας προτιμούν σταθερά από το 1996!

Το σεμινάριο θα διεξάγεται υπαίθρια στην πέργκολα δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου.

Πέρα από τον ιστορικό γύρο του νησιού προτείνεται και αντίστοιχος περίπατος που αφορά στη γαστρονομική παράδοση του νησιού και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μαγειρέψουν μαζί με τοπικούς σεφ, ζαχαροπλάστες κλπ

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 Πληροφορίες

Διάρκεια: Διάρκεια: 24 έως 27/6

Κράτηση θέσεων, δηλώνοντας την πρόθεσή σας, το όνομά σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο mail kifisianews265@gmail.com ή  συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής στο link

https://docs.google.com/forms/d/1NxXzK-PvzStwXlNYLLjxyi2AH7PIn_U4o82ifMkGdA4/edit

Επικοινωνία:  Κώστας Στοφόρος 6938 713290, εκδόσεις «Κηφισιά» 210 8011590

Κόστος Συμμετοχής: 358 ευρώ

Περιλαμβάνει:

-Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

-Διαμονή με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο στο Crithoni’s Paradise  https://www.crithonisparadisehotel.com/

(η επιβάρυνση για μονόκλινο είναι 20 ευρώ/ βραδιά )

-Μεταφορές κατά την άφιξη και αναχώρηση στη Λέρο

-Δυο μετακινήσεις σε παραλία για μπάνιο

-Εκδρομή /Γύρο του νησιού

-Συμμετοχή στα σεμινάρια, φάκελο σεμιναρίου, βεβαίωση συμμετοχής

Μεμονωμένοι: Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μόνο το Σεμινάριο το κόστος είναι 40 ευρώ.

Απαραίτητη η προπληρωμή μέχρι τις 10 Μαΐου, στον λογαριασμό της Alpha Bank, Ι. Γρηγοράκος & Σία Ο.Ε.  GR 72 0140 3420 3420 0232 0003 189