Click away του δεκάλεπτου και στην Κηφισιά

παπούτσια

Νωθρή η κίνηση στην πόλη μας την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ημέρα που άνοιξαν τα μαγαζιά για ψώνια μόνο με τον περίφημο click away τρόπο. Φαίνεται πως πολλές φίρμες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και τα καταστήματά τους ούτε καν άνοιξαν, ενώ σε πολλά από αυτά δεν είδαμε ούτε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο στολιδάκι. Αντίθετα πολλές βιτρίνες είχαν ακόμη κολλημένα στα τζάμια τους την αναγγελία του 10ημερου προσφορών του Οκτωβρίου, αφού οι υπάλληλοι δεν πρόλαβαν να το αντικαταστήσουν.  Σ’  ένα παπουτσάδικο στην Κολοκοτρώνη υπήρχε κάποια ουρά αναμονής πελατών και ο υπάλληλος  κοίταζε το χαρτάκι παραγγελίας πριν παραδώσει το ζευγάρι παπούτσια. Τώρα πώς το δοκίμασε ο υποψήφιος αγοραστής από το διαδίκτυο και κατά πόσο θα του κάνουν τα παπούτσια, ο Θεός και η ψυχή του ή καλύτερα βοηθάτε ποδαράκια μου.

Σε άλλο μαγαζί  ιντερνετικοί αγοραστές στην πόρτα  υποδείκνυαν στην υπάλληλο  τη  συσκευασία δώρου με την οποία επιθυμούσαν να τους παραδώσει  το πακέτο τους.ουρά

Οι εμπορικοί δρόμοι της Κηφισιάς είχαν κάποια στολίδια, η ισχυρή όμως βροχή που είχε προηγηθεί και οι ψιχάλες τα έκαναν να δείχνουν λιγότερο γιορτινά.  Το χιόνι αναδεικνύει τα Χριστούγεννα, η βροχή μειώνει την γιορτινή ατμόσφαιρα, ενώ δεν ακουγόταν ούτε ένα υποτυπώδες τραγούδι από τα μεγάφωνα στις κολώνες που να σε βάζει στο κλίμα των Χριστουγέννων. Ευτυχώς που υπήρχε ένας μουσικός του δρόμου με το βιολί του  και  για λίγο γέμισε με γιορτινές νότες την ατμόσφαιρα.violi1

Τη «χριστουγεννιάτικη» ατμόσφαιρα συμπλήρωναν   ξενοίκιαστα μαγαζιά σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ σχεδόν όλος ο όροφος του κλασικού εμπορικού κέντρου είναι ερειπωμένος. Στις γωνιές επαίτες με το ντενεκεδάκι τους περίμεναν από τους περαστικούς τον οβολό τους αλλά φαίνεται πως ο κόσμος βιαστικός για να μην ξεπεράσει το όριο που είχε βάλει για να παραλάβει το πακέτο του από τα καταστήματα click away, τους προσπερνούσαν αδιάφορα.

περιπολία
Περιπολία στο εμπορικό τμήμα της Κηφισιάς για παραβάσεις

Αρκετός κόσμος στις ουρές για να πάρει γλυκό ή καφέ στο χέρι και να χαζέψει λίγο πριν να κλειστεί πάλι στο καβούκι του, ενώ στην πλατεία Πλατάνου ένα κλιμάκιο της Αστυνομίας έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περαστικά οχήματα.Έλεγχος

Κάποτε το εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα έσφυζε από ζωή. Δεν χρειαζόταν η πανδημία και το lockdown για να κλείσουν μαγαζιά.  Υπήρξε η οικονομική κρίση, τα γειτονικά εμπορικά κλειστά κέντρα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου, η γενικότερη εμπορική υποβάθμιση της πόλης.διαλυμένο

Η κυριακάτικη βόλτα δεν έστελνε αισιόδοξα μηνύματα για τις επόμενες ημέρες. Για την επόμενη ημέρα, όταν λογικά κάποτε θα ανοίξουν και πάλι με φυσιολογικό τρόπο τα μαγαζιά και όχι υπό την απειλή μιας πληθώρας προστίμων για μαγαζάτορες και πελάτες.  Σήμερα ακόμα και η πιο μικρή αγορά μπορεί να στοιχίσει ακριβά. Οι αρμόδιοι Υπουργοί μας απειλούν. Αλίμονό  μας  εάν μας πετύχουν τα όργανα ελέγχου έξω από μαγαζί, χωρίς να έχουμε στείλει το κατάλληλο μήνυμα και χωρίς να διαθέτουμε την κατάλληλη απόδειξη, με ώρα παραλαβής που να μην υπερβαίνει το δεκάλεπτο από τη στιγμή που θα μας βρούνε να χαζεύουμε μια βιτρίνα.

Γιάννης Γρηγοράκος

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Κηφισιάς δίνει οδηγείες προς τους πελάτες αλλά και προς τους μαγαζάτορες πως θα πρέπει να τηρείται το clik away:

𝗗𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟬
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
1. Η παράδοση αγαθών γίνεται μόνο εφόσον έχει υπάρξει προαγορά. Δεν επιτρέπεται την ώρα που ο πελάτης βρίσκεται στο κατάστημα καμία άλλη εμπορική πράξη, δηλαδή ερωτήσεις για τιμές άλλων προϊόντων, επίδειξη άλλων ειδών, αγορά άλλου εμπορεύματος, κλπ.
2. Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη μήνυμα SMS ή email, που θα αναγράφει υποχρεωτικά την Επωνυμία της Επιχείρησης, τη Διεύθυνσή της, το ΑΦΜ της και την ώρα παραλαβής.
3. Η επιχείρηση οφείλει να μεριμνά ώστε να μην υπάρχει αναμονή έξω από το κατάστημά της άνω των 10 λεπτών.
4. Η κάθε επιχείρηση οφείλει να έχει καταρτίσει κατά το άνοιγμά της κάθε πρωί έναν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού «click-away» που έχει κλείσει για παράδοση των ειδών στους καταναλωτές. Ο κατάλογος αυτός επιδεικνύεται υποχρεωτικά σε τυχόν έλεγχο.
5. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα για κανένα λόγο.
6. Η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά μέσω POS και η συναλλαγή εκτός του καταστήματος.
7. Τα καταστήματα μπορούν εφόσον θέλουν να ανοίγουν απο τις 7 το πρωί και να παραμένουν ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ.
8. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν ως shop-in a-shop.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
1. Πηγαίνετε στο κατάστημα ακριβώς την ώρα που έχει καθοριστεί. Μην καθυστερείτε γιατί ίσως να μην μπορέσετε να εξυπηρετηθείτε.
2. Εφόσον υπάρχουν και άλλοι πελάτες σε αναμονή, σχηματίστε ουρά, τηρώντας υποχρεωτικά απόσταση 2 μέτρων και ασφαλώς φορώντας τη μάσκα σας.
3. Πληρώνετε μόνο μέσω POS. Φροντίστε να έχετε μαζί σας την χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα.
4. Φροντίστε να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας το SMS ή το email που σας έστειλε το κατάστημα ώστε να επιδείξετε σε τυχόν έλεγχο.
5. Μην καθυστερείτε κατά τη συναλλαγή σας, μην ζητάτε να δείτε άλλα προϊόντα, μην ζητάτε διευκρινίσεις για τιμές άλλων ειδών ή πληροφορίες για διαθεσιμότητα, κλπ. Φέρνετε έτσι σε δύσκολη θέση την επιχείρηση με κίνδυνο να της καταλογιστεί πρόστιμο.
6. Δεν επιτρέπεται να μεταβαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή πάνω από ΕΝΑ άτομο αυστηρά, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.
Φίλοι και φίλες των καταστημάτων της Κηφισιάς,
Η πολιτεία άνοιξε τα καταστήματά μας με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε όσο καλύτερα γίνεται κάτω από τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες. Σας παρακαλούμε θερμά να τηρήσουμε όλοι ευλαβικά τα μέτρα ώστε μαζί να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά, αλλά και τους συνανθρώπους μας υγιείς!
Καλές Γιορτές!
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 CLICK- AWAY GUIDE ΕΦΕΤΟΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΕΤΟΣΙ ΕΤΟΣΙΔΡ.1992 1992"