Δίλημμα Τρομακτικών Σκέψεων

Γράφει ο Αχιλλέας Χατζηνούσιος

Πίσω απο το τιμόνι

Γράφοντας το άρθρο αυτό στις σκέψεις μου έχω και ένα τραγούδι του Χατζή «Μάνα μου γιατί φοβάμαι αυτές της Φάτσες που γελάνε».

  • Το αυτόνομο αυτοκίνητο σου σε θυσιάζει για να έχει της λιγότερο απώλειες της ανθρώπινης ζωής.

Το αυτόνομο  αυτοκίνητο σου διαφημίζεται ως το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσον που θα υπάρχει στον πλανήτη,  έχοντας επεξεργαστές τεχνικής νοημοσύνης. Προγράμματα με αλγόριθμους έχουν ήδη δοκιμαστεί για την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου ή την χρήση ενός αυτόνομου ΤΑΞΙ.

Έρχεται όμως μια δύσκολη κυκλοφοριακή κατάσταση. Μπροστά σου έχεις ένα φορτηγό που έρχεται κατά πάνω σου, εάν θα κανείς μανούβρα δεξιά έχεις τρείς πεζούς οι οποίοι περνάν την διάβαση νόμιμα,  αριστερά θα πέσεις στο γκρεμό. Πως θα ενεργήσει το αυτόνομο αυτοκίνητο σου σε μια τέτοια κατάσταση, θα σε θυσιάζει για να έχει της λιγότερες απώλειες;  Ασχέτως το  πως θα ενεργούσε ο κάθε άνθρωπος που έχει και  το αίσθημα της  αυτοπροστασίας του, σίγουρα η ταχύτητα της κατάστασης της  ανθρώπινης σκέψης του  υπερβαίνει τους αλγόριθμους δίνοντας μια άλλη λύση από την θυσία σου, πάλι χωρίς απώλειες .

Σκέφτεται κανείς ότι το 2025 δηλαδή πολύ σύντομα, μέσα σε 3 έτη  τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι γεγονός,  οι διαφημίσεις για πολλά μοντέλα γνωστών εταιριών και οι παραγγελίες έχουν αρχίσει ήδη. Όπως κολοσσιαίες πλατφόρμες εφαρμογών διαχείρισης  ΤΑΞΙ διαφημίζουν ήδη τον αυτόνομο  στόλο που θα αποκτήσουν.

Ηθική τεχνική νοημοσύνη είναι το τμήμα της ηθικής της τεχνολογίας που αφορά τα ρομπότ και άλλα τεχνητά νοήμονα όντα. Είναι τυπικά διαιρεμένο σε ρομποτική ηθική, δηλαδή στην μέριμνα για την ηθική συμπεριφορά των ανθρώπων όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, χρησιμοποιούν και διαχειρίζονται τεχνητά νοήμονα όντα.

  • Το ερώτημα είναι. …αφού δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο;

Ποιός θα τιμωρείται ! Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ; ο κατασκευαστής;  θα υπάρξει πλαίσιο για την  τεχνική νοημοσύνη στο νομικό σύστημα ως οντότητα, πού θα κόβει την κλήση ο τροχονόμος,  αφού δεν υφίστανται παραβατικές «συμπεριφορές»  από τα ρομπότ;

Τα  περιουσιακά σας στοιχεία θα γίνονται μεταβίβαση στα ρομπότ; Λένε όχι διαβεβαιώνοντας  απόλυτα ΟΧΙ,  άλλα υπάρχουν και αντίθετες απόψεις που  λένε  ΝΑΙ. Θα γίνεται  μέσα  από εταιρικές  πλατφόρμες καταστρατήγησης, με σκοπό πάντα  το Κέρδος, και αναλύοντας λίγο περισσότερο δίνουν παράδειγμα το τρόπο λειτουργιάς εταιριών.

Αναφορά γίνετε από  ερευνητές εάν τα  ρομπότ συντροφιάς που ήδη υπάρχουν παράδειγμα  (ο πιο γνωστός σκύλος μεγάλης εταιρίας)  πρέπει  να  αποκτήσουν δικαιώματα, ίσως  όπως τα κατοικίδια.. κλπ ..κλπ.

.ωχ ..κλπ ..Ουφ θεέ μου !