Δημοτικό Συμβούλιο 19.05.2021

dim-sym

– γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου

Φλώρα ΑνθοΣυνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 και ώρα 19.30 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα περισσότερα θέματα να αφορούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και γνωμοδοτήσεις περί όχλησης ή μη καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 1ο  τακτικό θέμα σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς σε Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) υπό την επωνυμία «ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ» και ορισμός εκπροσώπου.

Οι Ε.Ο.Ε.Σ Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για τον ευρωπαϊκό όμιλο εδαφικής συνεργασίας (ΕΟΕΣ)., έχουν ως στόχο να διευκολύνουν και να προάγουν την εδαφική συνεργασία, ιδίως μεταξύ των μελών τους, συμπεριλαμβανομένων ενός ή περισσότερων διασυνοριακών, διακρατικών και διαπεριφερειακών αξόνων συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ. Στα καθήκοντά τους μπορεί να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες πράξεις εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών τους, με ή χωρίς χρηματοδοτική στήριξη από την Ένωση. Στους ΕΟΕΣ μπορεί να ανατεθεί η εφαρμογή προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ή/και του Ταμείου Συνοχής, ή άλλων έργων διασυνοριακής συνεργασίας που ενδέχεται να λαμβάνουν ή να μην λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ορισμένα παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι η λειτουργία διασυνοριακών υποδομών μεταφορών ή νοσοκομείων, η υλοποίηση ή διαχείριση διασυνοριακών αναπτυξιακών έργων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών. Ο κανονισμός ΕΟΕΣ υπάγεται στη συνήθη νομοθετική διαδικασία· ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο ενέργησε ως συννομοθέτης, σε ισότιμη βάση με το Συμβούλιο. Παράλληλα, το Συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση του Κοινοβουλίου, δηλαδή, να εφαρμόζεται στους ΕΟΕΣ το δίκαιο του κράτους μέλους στο οποίο ο κάθε ΕΟΕΣ έχει την καταστατική του έδρα. Στο τέλος του 2013, ο κανονισμός ΕΟΕΣ τροποποιήθηκε. να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή τρίτων χωρών. Ο αναθεωρημένος κανονισμός ΕΟΕΣ ισχύει από τις 22 Ιουνίου 2014. Το Κοινοβούλιο κατόρθωσε επίσης να εξασφαλίσει ότι, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, οι εκπρόσωποι των ΕΟΕΣ μπορούν να συμμετέχουν στις επιτροπές παρακολούθησης των προγραμμάτων.

Οι ΕΟΕΣ μπορούν να συσταθούν από εταίρους που είναι εγκαταστημένοι σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη (ή σε ένα κράτος μέλος και σε μία ή περισσότερες χώρες εκτός ΕΕ) και ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • κράτη μέλη ή αρχές σε εθνικό επίπεδο·
  • περιφερειακές αρχές·
  • τοπικές αρχές·
  • δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμοί δημοσίου δικαίου·
  • επιχειρήσεις επιφορτισμένες με τη λειτουργία υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος·
  • εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, ή φορείς ή επιχειρήσεις τρίτων χωρών (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις)·
  • ενώσεις φορέων οι οποίοι ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες αυτές.

Η Επιτροπή των Περιφερειών διαχειρίζεται το μητρώο των ΕΟΕΣ. Μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί 68 ΕΟΕΣ. Τα μέλη ενός ΕΟΕΣ, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γνώσης Αστικών Θεμάτων, δεν έχουν κοινά γεωγραφικά σύνορα. Οι ΕΟΕΣ και τα μέλη τους αυξάνονται σταθερά σε αριθμό σε ολόκληρη την ΕΕ και οι χρήσεις τους πολλαπλασιάζονται. Λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον κανονισμό ΕΟΕΣ το 2013, οι ΕΟΕΣ συμμετέχουν πλέον σε διάφορα προγράμματα και έργα της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (INTERREG), καθώς και στην εφαρμογή άλλων προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής, για παράδειγμα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο συγκεκριμένος ΕΟΕΣ ‘Εύξεινη Πόλη’ λόγω αναγκών του από την ανάληψη νέων Έργων και Προγραμμάτων και την υλοποίηση νέων υπηρεσιών, αλλά και η πρόθεσής του για ανάπτυξη του Οργανισμού, επιβάλουν την ύπαρξη και διεύθυνση δικτύου συνεργατών με τους οποίους θα μπορεί να συνεργάζεται ο ΕΟΕΣ. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου ο ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη αναπτύσσει τα ακόλουθα Μητρώα:

  • Συνεργαζομένων Επιστημόνων
  • Συνεργαζομένων Φορέων Επιστήμης και Έρευνας
  • Συνεργαζομένων Δικτύων Πόλεων
  • Συνεργαζομένων Ειδικευμένων Εταιρειών σε Θέματα Πολιτικών ΟΤΑ

Οι μετέχοντες στο Μητρώα θα μπορούν να αξιοποιούνται για την εκπόνηση μελετών, εργασιών και τη διαχείριση – υλοποίηση των προγραμμάτων και έργων, που υλοποιεί και θα υλοποιήσει ο ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη. Σκοπός των Μητρώων Συνεργατών του ΕΟΕΣ ‘Εύξεινη Πόλη’ είναι η δημιουργία, η διαχείριση και ο διαρκής εμπλουτισμός μιας ικανής βάσης εμπειρογνωμόνων – δυνητικών συνεργατών, ώστε:

  • Οι Ομάδες Εργασίας που συστήνονται για οποιοδήποτε λόγο στον ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων, έργων και δράσεων, να εμπλουτίζονται/ ενισχύονται µε την κατάλληλη κατά περίπτωση εξειδίκευση και τεχνογνωσία για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών.
  • Η διασφάλιση διαρκούς διαθεσιμότητας ενός ικανού εύρους επαγγελματιών και επιστημόνων µε εξειδικευμένα προσόντα, εμπειρία και δεξιότητες, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών και έργων, στο πλαίσιο των παραγωγικών δραστηριοτήτων του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη.

Ο συγκεκριμένος ΕΟΕΣ αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ιδεών στον τομέα της αστικής ανάπτυξης (έκθεσή της, τον Απρίλιο του 2018, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 (κανονισμός ΕΟΕΣ). Δείτε σχετικά με τον συγκεκριμένο ΕΟΕΣ Ευξεινος Πόντος

Τέλος το 2ο τακτικό θέμα αφορά ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. 573/2017 για μείωση μισθώματος ακινήτου (κυλικείου) εντός του «Κοιμητηρίου Ν. Ερυθραίας» που εκμισθώνει ο Δήμος, η οποία τότε είχε εγκριθεί στις 20 Οκτωβρίου του 2017 μετά από αίτηση του μισθωτή (ενοικιαστή) κ. Γεώργιου Ανδρεαδάκη, ύψους 15 – 20%, λόγω αύξησης φορολογίας φυσικών προσώπων, αύξησης του Φ.Π.Α. προϊόντων (καφέ, αρτοσκευασμάτων, αναψυκτικών), αύξησης όλων των δαπανών, των λειτουργικών αναγκαίων ειδών που είναι απαραίτητα για χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως (απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα) και της έκδοσης αδείας λειτουργίας καταστήματος με δικά του έξοδα. Γνωστοποιείται ότι ενώ προβλέπεται ρητά στο άρθρο 3 του μισθωτηρίου συμφωνητικού η παραίτηση του μισθωτή από την δυνατότητα αίτησης μείωσης του ως άνω καταβαλλόμενου μισθώματος, το Δημοτικό Συμβούλιο δύναται, ως κυρίαρχο συλλογικό όργανο του Δήμου Κηφισιάς να αποφασίσει την έγκριση ή μη της αιτούμενης μείωσης, εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι επικαλούμενοι από τον μισθωτή λόγοι.

Μπορείτε να δείτε όλα τα θέματα εδώ:

Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου, διάρκεια 60΄

Β. Έκτακτα θέματα 

Γ. Τακτικά θέματα

  1. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Κηφισιάς σε Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) υπό την επωνυμία «ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ» και ορισμός εκπροσώπου.
  2. Ανάκληση της υπ΄αρ. 573/2017 απόφασης του Δ.Σ. κατόπιν γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας.
  3. Επί της υπ’ αρ. 38/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί επικαιροποίησης της υπ΄ αριθμ. 54/2019 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία αφορά κυκλοφοριακή ρύθμιση για τη μονοδρόμηση της οδού Ανοίξεως, στο τμήμα μεταξύ των οδών Γ. Λύρα και Χαρ. Τρικούπη στην Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς, με κατεύθυνση από την οδό Γ. Λύρα προς την οδό Χαρ. Τρικούπη.
  4. Επί της υπ’αρ. 39/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την μονοδρόμηση οδού Αγραύλης στην Κηφισιά.
  5. Επί της υπ’αρ. 46/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί των οδών Σπανουδάκη, Πλατάνων και Μαντέλου στη συμβολή της με την οδό Αγράμπελης στην Κηφισιά.
  6. Επί της υπ’αρ. 48/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων από την υπέργεια οδογέφυρα της οδού Θεσσαλονίκης στην Κηφισιά.
  7. Επί της υπ’αρ. 51/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την κατασκευή διάβασης πεζών επί της οδού Κοκκινάκη πριν τη συμβολή της με την οδό Δοϊράνης στην Κηφισιά.
  8. Επί της υπ’αρ. 52/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη διασταύρωση των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Στροφυλίου στη Νέα Ερυθραία.
  9. Επί της υπ’αρ. 56/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την χορήγηση ειδικής άδειας διέλευσης οχημάτων βαρέως τύπου, λόγω τροφοδοσίας καταστήματος στην οδό Αίαντος στη Ν. Ερυθραία.
  10. Επί της υπ’αρ. 97/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί της οδού Μελισσίων, στη συμβολή της με την οδό Αδαμών στην Κηφισιά.
  11. Επί της υπ’αρ. 98/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την δέσμευση μιας (1) θέσης στάθμευσης του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) επί της οδού Ηρ. Αττικού στην Κηφισιά, για την εξυπηρέτηση των οχημάτων του γραφείου της Κοινότητας Κηφισιάς.
  12. Επί της υπ΄αρ. 99/2020 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την διαμόρφωση των διαβάσεων των πεζών και κατασκευή δενδροδόχων και ρείθρου επί της οδού Λεβίδου στη συμβολή της με τις οδούς Αργυροπούλου και Παπαδιαμάντη, μεταξύ τω Ο.Τ. 72 & 77 και των Ο.Τ. 73 & 80 στην Κηφισιά.
  13. Επί της υπ΄αρ. 11/2021 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί των οδών Ιφιγένειας, Πηλέως και Ορφέως στη συμβολή τους με την οδό Μπακογιάννη στην Κηφισιά.
  14. Επί της υπ΄αρ. 12/2021 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί κυκλοφοριακής ρύθμισης για την τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (P-2) STOP επί των οδών Πέλλης και Δωδώνης, στη συμβολή τους με την οδό Αγ. Παρασκευής στην Κηφισιά.
  15. Σύσταση προσωποπαγούς θέσεως με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στο Δήμο Κηφισιάς σε εφαρμογή τελεσίδικης δικαστικής αποφάσεως (αρ. Αποφ. Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 1563/2020).
  16. Γνωμοδότηση περί όχλησης ή μη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «εμπορικό κατάστημα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών», επί των οδών Αργυροπούλου, Λεβίδου και Κολοκοτρώνη (εμπορικό κέντρο), και όχι αναψυκτήριο «take away – καφέ», Ο.Τ. 73, Κηφισιά.
  17. Γνωμοδότηση περί όχλησης ή μη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «εμπορικό κατάστημα» (παντοπωλείο – κάβα ποτών – ξηρών καρπών – πρατήριο άρτου – ζαχαρωδών προϊόντων – ειδών ζαχαροπλαστικής – γαλακτοπωλείο) και όχι αναψυκτήριο «take away – καφέ» επί της οδού Παπαδιαμάντη 10, Ο.Τ. 80, Κηφισιά.
  18. Γνωμοδότηση περί όχλησης ή μη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «εμπορικό κατάστημα λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών – παντοπωλείο» και όχι αναψυκτήριο «take away – καφέ» στην οδό Κασσαβέτη 1, Ο.Τ. 81, Κηφισιά.