Ενωμένοι σαν μια γροθιά ενάντια στη λειτουργία λατομείων στον Διόνυσο

kalafatelhs1
Απόαριστερά ο συντονιστής Γιάννης Φωτάκης, Γιώργος Θωμάκος, Γιάννης Καλαφατέλης, Δήμητρα Κεχαγιά και Βλάσης Σιώμος

Τα τέσσερα από τα πέντε κόμματα της Βουλής, εκτός φυσικά της Κυβέρνησης έκαναν επερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς για το πράσινο φως που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην επαναλειτουργία λατομείων στο Διόνυσο, στη θέση «Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας», δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.

Αυτό ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιουνίου στον παλιό Σταθμό του τρένου, στον Διόνυσο, παρουσία των Δημάρχων Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσης Σιώμος, ο οποίος και είπε πως έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν τέτοιες επιθέσεις στο Βουνό της Πεντέλης, όταν κάποιο ήθελαν να το γεμίσουν φωτοβολταϊκά ή και ανεμογεννήτριες, όμως μετά τη σθεναρή αντίσταση του κόσμου μαζεύτηκαν και έκαναν πίσω. Αυτό ακριβώς πιστεύει ο κ Σιώμος ότι θα συμβεί και τώρα και γιαυτό θα πρέπει όλοι να είναι ενωμένοι σαν μία γροθιά. Οι τρεις δήμαρχοι ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να φτάσουν μέχρι το τέλος αλλά σίγουρα τα λατομεία δεν θα λειτουργήσουν.

Πεντέλη

Τον συντονισμό της συνέντευξης είχε ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών Διονύσου, Γιάννης Φωτάκης,  και μαζί με τον Δήμαρχο κ. Καλαφατέλη απαρίθμησαν τις ενέργειες που είτε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται από το Δήμο, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση στην ενημέρωση του πολιτικού συστήματος με πάνω από 151 επιστολές, τη συνεχιζόμενη άσκηση πίεσης σε κυβερνητικούς παράγοντες για την πολιτική επίλυση του προβλήματος, την εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου, την ανάρτηση αεροπανό, την πραγματοποίηση ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης με συναυλία στο Γήπεδο Διονύσου την Τετάρτη 7 Ιουλίου, τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών από τους πολίτες και φυσικά την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια αν χρειαστεί.

Οι Δήμαρχοι εκτός από την προσφυγή στην Περιφέρεια εναντίον της απόφασης έχουν κάνει επίσης προσφυγή και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, γιατί η άδεια που έχει δοθεί είναι δίπλα στον ναό του Διονύσου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ανέφερε πως η Κηφισιά είναι Πεντελικός Δήμος και η ιστορία της πόλης είναι συνυφασμένη με το Βουνό. Πιο παλιά πολλοί από τους κάτοικους της Κηφισιάς δούλευαν στα λατομεία αλλά πλέον η λατόμηση είναι ένα παρελθόν και τώρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ανάδειξη των λατομείων και της ιστορικότητας τους, ως χώρος από όπου εξορύχτηκαν  τα πιο σημαντικά μνημεία της χώρας μας. Γιαυτό το λόγο και είναι ένας Εθνικός Πλούτος ο οποίος πρέπει να διαφυλαχτεί.

Εκτός από την επιβάρυνση που θα υποστεί όλη η περιοχή από τις εργασίες λατόμησης, η κα Κεχαγιά είπε πως η μεταφορά των υλικών του λατομείου μέσα από τον οικιστικό ιστό των όμορων Δήμων θα είναι τεράστια. Μίλησε επίσης για την εναπόθεση μπαζών στα ανενεργά λατομεία της περιοχής κάτι που πρέπει να σταματήσει και να γίνει ανάπλαση των χώρων. Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε στην επίσκεψη πριν ένα μήνα στην περιοχή της Πεντέλης του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και την υπόσχεσή του για ανάπλαση του χώρου και αμέσως μετά μάθανε για την υπογραφή της άδεις λειτουργίας λατομείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

skordilis1

Ο Γιώργος Σκορδίλης με τον πρόδρο του ΣΠΑΠ ΒλάσηΣιώμο και τον αντιδήμαρχο Διονύσου Γιάννη ΦωτάκηΟι τρεις δήμαρχοι επίσης τόνισαν την απουσία μέχρι στιγμής αντίδρασης από την Κεντρική Διοίκηση αλλά και την Περιφέρεια παρά τις συνεχιζόμενες οχλήσεις και προσφυγές που έχουν γίνει. Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, πάντα καυστικός είπε πως το έχει ξαναδεί αυτό το έργο μόλις υπάρξουν οι αντιδράσεις θα έρθουν ως σωτήρες για να δρέψουν τα χειροκροτήματα.

Εκτός από τον Δήμαρχο Κηφισιάς στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος   Πρασίνου Γιώργος Σκορδίλης.