Επιπτώσεις από τη Μήδεια– Η αντιμετώπιση της

thomakos-prasino

Τρομερές ήταν οι επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής με το πέρασμα της «Μήδειας» από την Κηφισιά. Τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα μας κατέθεσε με λίγα λόγια ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος.

  • Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος μας την επόμενη μέρα, από το πέρασμα της Μήδειας;

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος μας απασχολεί έντονα σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά το πέρασμα της «Μήδειας». Η μοναδική φυσική καταστροφή με την ταυτόχρονη πτώση χιλιάδων δέντρων που έπληξε τον Δήμο μας αλλά κι όλη τη βόρεια Αττική, μας οδηγεί σε μία αναθεώρηση για το σύγχρονο αστικό πράσινο.

Ορμώμενοι από τη φυσική καταστροφή ανοίγουμε  έναν διαρκή επιστημονικό και ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας σχετικά με το πράσινο του Δήμου μας. Οι εισηγήσεις που έχουμε δεχθεί από γεωπόνους και ειδικούς επιστήμονες συγκλίνουν στην αντικατάσταση των δέντρων που χάθηκαν από την κακοκαιρία με πλατάνια, κουτσουπιές, βελανιδιές κ.α. Αποθαρρύνουν επίσης τη φύτευση δέντρων στα πεζοδρόμια. Δυστυχώς αποκλείουν τα πεύκα από το αστικό πράσινο, επειδή αναπτύσσουν επιφανειακές ρίζες  που τα καθιστούν ευάλωτα σε πτώσεις λόγω του μεγάλου ύψους που αναπτύσσουν.

Η επιλογή αυτή των ειδικών δεν αφορά μόνο το  δημοτικό πράσινο αλλά εκτείνεται και σε ιδιωτικούς χώρους όπως μεγάλους κήπους. Για το λόγο αυτό θα φροντίσουμε να ενημερωθούν οι πολίτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους εκτάσεις με πράσινο.

  • Πως διαχειρίζεστε σήμερα τα κηπαία;

Για τη διαχείριση του τεραστίου όγκου κηπαίων (δημοτικών και ιδιωτικών) επιλέχθηκε η προσωρινή απόθεση τους σε τρεις ανοιχτούς χώρους για να μην είναι διάσπαρτα στους δρόμους και για να μπορέσει να συστηματοποιηθεί η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας τους. Η μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων από το Δήμο για την ενίσχυση των Υπηρεσιών της Καθαριότητας κόστισε στο Δήμο μας περίπου 400.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται άλλα 800.000 ευρώ που εκτιμά η Περιφέρεια Αττικής πως δαπανήθηκαν μόνο για το Δήμο μας, σε μισθώσεις οχημάτων. Ο Δήμος Κηφισιάς έχει αιτηθεί για χορήγηση έκτακτης οικονομικής  βοήθεια στο αρμόδιο Υπουργείο. Η προσπάθεια συνεχίζεται πλέον αποκλειστικά με δικά μας μέσα και απαιτεί τη συνεργασία κι υπομονή όλων μας.

  • Υπάρχει κάποια σκέψη για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΔΔΥΕ;
  • ΈΡΓΑ ΑΛΣΟΣ

Οι επιπτώσεις από την Μήδεια, μας έστειλαν κι άλλο ένα ηχηρό μήνυμα. Την ανάγκη για επίσπευση της υπογειοποίησης των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ. Για το θέμα υπάρχει συστηματική συνεργασία με τον Οργανισμό. Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό έργο, στο οποίο ο Δήμος Κηφισιάς θα συνδράμει κατά το ήμισυ. Μέσα στο 2021, θα ξεκινήσουν έργα υπογειοποίησης σε περιοχές της Κηφισιάς και της Εκάλης, οι οποίες διαθέτουν την πιο πυκνή βλάστηση και τα δέντρα τους αγκαλιάζουν επικίνδυνα πολλά ηλεκτροφόρα καλώδια. Ο Δήμος Κηφισιάς έχει κάνει  ήδη το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή καθώς έχει εγκρίνει ποσό 55.000 ευρώ για υποσταθμό διανομής στην Αγία Τριάδα Εκάλης.