Επιχειρηματίες και όχι εγκληματίες

Δαβερώνης
Ο προέδρος της Ένωσης Εστιατορίων Αττικής Γιάννης Δαβερώνης με μέλη του προεδρείου

Μια από τις ισχυρότερες επαγγελματικές ομάδες αποτελούν οι εστιάτορες. Αυτό θα μπορούσε κανείς να το αντιληφθεί απλά πηγαίνοντας μια βόλτα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Ρωτώντας τους τουρίστες τι είναι αυτό που τους φέρνει στην Ελλάδα ξανά και ξανά.

Αυτό γινόταν εύκολα αντιληπτό στην εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το βράδυ, φυσικά σε ένα από τα εστιατόρια των μελών της Ένωσης και συγκεκριμένα στο εστιατόριο «Πέππας» στη Σταμάτα, ιδιοκτήτης του οποίου είναι και αντιπεριφερειάρχης Αττικής. Στην υποδοχή ο πρόεδρος Γιάννης Δαβερώνης, μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Alina Schimpfle, φροντίζοντας να βρεθούν θέσεις για όλους, κάτι όχι τόσο εύκολο, παρά το μεγάλο μέγεθος του εστιατορίου.

Ένα επάγγελμα που ανδροκρατείται από ό,τι φάνηκε στη συνεστίαση, στην οποία έδωσαν το παρόν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια και άλλοι πολιτικοί αλλά και εκπρόσωποι αδελφών και σωματείων και επιμελητηρίων.   Η μεγάλη προσέλευση φανέρωσε μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα της παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Φιλόξενοι φυσικά οι εστιάτορες έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο πλούσιο κέρασμα, στην καλή μουσική και λιγότερη στην κοπή της πίτας, ενώ έδωσαν την ευκαιρία σε όποιον από τους καλεσμένους ήθελε να απευθύνει έναν χαιρετισμό.

Σπανάκος
Ο Νίκος Σπανάκος με το προεδρείο των Εστιατόρων

Εντύπωση μας έκαναν οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Βλάχος και Σπανάκης, που παρευρίσκονταν, οι οποίοι,  παρά τους ευγενικούς χαιρετισμούς τους αγνόησαν  τα βασικά προβλήματα του κλάδου, που οφείλονται κυρίως στη νομοθεσία του κράτους. Επιμείνανε στο κυνήγι των μαγισσών, όπως έχει εξελιχτεί ο αντικαπνιστικός νόμος και μάλιστα ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε ως  ένα μεγάλο έργο της Κυβέρνησης που επίκειται, τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τον φορολογικό μηχανισμό του κράτους, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή.  Χρυσώνοντας το χάπι πρόσθεσε ότι οι εστιάτορες έχουν αποδείξει ότι είναι νοικοκύρηδες και ως τέτοιους τα μέτρα αυτά είναι προς όφελός τους.

Από τη μεριά του ο κ. Βλάχος μίλησε για κάποια από τα προβλήματα που πρέπει να διορθωθούνε όπως νομοθεσία που σχετίζεται τον αιγιαλό, αναφέροντας ότι θα πρέπει να γίνονται δεκτές βελτιώσεις που δεν πειράζουν το περιβάλλον.

Τσάκος
Ο Γιάννης Τσάκος πρόεδρος Εστιτόρων Πειραιά με τον συνάδελφό του Γίαννης Δαβερώνη από την Αττική

Παρά το χειροκρότημα που εισπράξανε, οι επόμενοι ομιλητές δεν μάσησαν τα λόγια τους, αφού όμως είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές. Ο κ. Τσάκoς, εκπρόσωπος της Ένωσης Εστιατόρων Πειραιά, σε έναν δυναμικό χαιρετισμό ανέφερε ότι χωρίς φοροδιαφυγή θα είχαν αναγκαστεί να κλείσουν όλα τα καταστήματα.  Ο τρόπος που υπολογίζεται το ΦΠΑ και οι υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις οδηγούν μαθηματικά την εστίαση σε παρακμή.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ανέφερε ότι η παροχή  υπηρεσιών σήμερα είναι ο πυλώνας της οικονομίας μας και δεν μπορεί να υπάρχει τόσο βαριά φορολογία και τόσο κυνήγι με τον αιγιαλό. Μίλησε για δυσπλασίες του συστήματος που δημιουργεί μορφώματα και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν στηρίχτηκαν στην οικογένεια.

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα, κ. Κυπαρίσσης, είπε ότι γίνονται αίσχη με τον αιγιαλό και ότι οι εστιάτορες είναι επιχειρηματίες κι όχι εγκληματίες, όπως πάνε να τους αντιμετωπίσουν.

Πέππας
Ο Νικόλαος Πέππας οικοδεσπότης και αντιπερειφερειάρχης Αττικής

Ο οικοδεσπότης αντιπεριφερειάρχης Νικόλας Πέππας αναφέρθηκε σε επιδοτήσεις που έχουν δοθεί και θα δοθούν σε επιχειρηματίες που είχαν τα εστιατόριά τους σε πληγείσες περιοχές, αναφέροντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την εστίαση.

Έγινε αναφορά στη σημασία που έχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, με αναφορά σε περιστατικό όπου Γάλλος τουρίστας είχε μάθει μόνο τη λέξη «νόστιμο» την οποία και δεν έχανε ευκαιρία να την επαναλαμβάνει.  Με τη λέξη νόστιμος ειπώθηκε και η προέλευσή της από το «νόστος» που σηματοδοτεί την ανάγκη για επιστροφή. Επιστροφή στις γεύσεις, στη μεσογειακή διατροφή, που είναι το μεγάλο μας όπλο.

Όσον αφορά στον τρόπο που κυνηγάνε τους εστιάτορες με τον νέο αντικαπνιστικό  νόμο διατυπώθηκε εύστοχα η ερώτηση. «Γιατί κυνηγάνε εμάς; Εμείς το διοχετεύουμε στην αγορά; Ας κυνηγήσουν αυτούς που έχουν την ευθύνη».

Κόσμος εστιατορες