Καθαρισμός του Ποταμού Κηφισού – Εθελοντική Δράση του Συλλόγου «ο Κηφισσός»

kifissos

 – γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου

Στην Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, ημέρα Κυριακή, από τις 10.30 έως και τις 13.00 πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Δράση του Καθαρισμού του Ποταμού Κηφισού, που διοργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «ο Κηφισσός» υπό την επίβλεψη του Προέδρου του, Θεοχάρη Αποστόλου.

Με την πολύτιμη βοήθεια της ομάδας: του Αντιπρόεδρου Ι. Μητρέλη, της Αν. Γραμματέας Β. Αβδελά, του Μέλους Α. Καπετάνιο και του Αν Μέλους Ε. Χαριτάκη, προσήλθαν περίπου 200 άτομα, μικροί και μεγάλοι και συμμετείχαν ενεργά στον καθαρισμό της περιοχής του Ποταμού Κηφισού στις  Πυρόπληκτες Αδάμες (από τον Αύγουστο 2021). Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης κι Εθελοντισμού, Γιώργος Σκορδίλης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς», Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλειος Βάρσος.

Μαζεύτηκαν όλων των ειδών απορρίμματα, σίδερα και ό,τι άλλο μπορεί να μολύνει την περιοχή, μεγάλα και μικρά σε όγκο και συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο στην οδό Μυρτιάς, ώστε να τα μαζέψει ο Δήμος, κάποιες μέρες μετά, με τα Μέλη του συλλόγου να βρίσκονται σε συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, ώστε να ολοκληρωθεί η αποκομιδή τους άμεσα. Το ειδησεογραφικό και σημαντικότερο εύρημα της δράσης όμως, είναι τα 30 γκαζάκια που βρέθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή, στην οποία είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά τον φετινό τραγικό Αύγουστο, όπως ταυτόχρονα και σε άλλα σημεία του Δήμου μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπου οι πυρκαγιές προσδόθηκαν στην κλιματική αλλαγή, παρά τις μαρτυρίες ανθρώπων για απανωτές εκρήξεις και εμπρησμούς.

Σχετικά με την αναδάσωση της περιοχής και τις τότε αντιλήψεις των «ειδικών» που έσπευσαν να παροτρύνουν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να αγοράσουν και να φυτέψουν μόνο ειδικά άκαυτα δέντρα και φυτά, μετά το ρεπορτάζ για αυτή την εθελοντική περιβαλλοντική δράση και την παρατήρηση της περιοχής,  βεβαιώνουμε ότι, η φυσική αναδάσωση, η Δύναμη της Φύσης είναι απαράμιλλη και ανίκητη, ειδικότερα τα πλατάνια έχουν ήδη, μετά από μόνο 3,5 μήνες «ξαναπετάξει» νέες φυλλωσιές!

Στόχος του Συλλόγου «ο Κηφισσός» όπως ανέφερε ο Θ. Αποστόλου – Πρόεδρος του Συλλόγου, είναι να γίνει η περιοχή πόλος έλξης για τους κατοίκους και να ευαισθητοποιηθούν και μικρότερες ηλικίες σχετικά με το περιβάλλον, όπως ανέφερε η κα Β. Αβδελά (Αν. Γραμματέας του Συλλόγου). Ο κ. Γ. Παπαδόπουλος – Πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, τόνισε πως είναι ένας χώρος φυσικού περιβάλλοντος και φυσικού κάλους, τον οποίο οφείλουμε όλοι να διατηρήσουμε καθαρό και ζωντανό, χαρίζοντας στους κατοίκους, όλων των ηλικιών, ομορφιά, υγεία και ευεξία, αφού είναι και ένας φυσικός τόπος άσκησης. Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, τόνισε πως το νερό στον ποταμό είναι καθαρό και διαυγές, βάση μελετών που έχουν γίνει και είναι ένα σημείο στην πόλη μας όπου, μία οικογένεια μπορεί να περάσει μια ευχάριστη ημέρα, με το να κάνει ένα Κυριακάτικο πικ-νικ και συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου γι’ αυτή την πρωτοβουλία στην πόλη μας.

Ήταν μία πολύ σημαντική και αξιόλογη προσπάθεια και κυρίως μία πολύ ευχάριστη εμπειρία για όσους συμμετείχαν. Μπορείτε να γίνετε κι εσείς εθελοντές επικοινωνώντας με το Δ.Σ. του Συλλόγου «ο Κηφισσός» στην περιοχή των Αδαμών

Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/2XyLu5Q1DP8