Μαγεία κινηματογράφου στην Δροσίνη

mantas1

Όλα τα όμορφα τελειώνουν κάποια στιγμή, αλλά πάντα υπάρχει η ελπίδα για κάτι καλύτερο!

Με αυτή τη φράση αποχαιρετίσαμε τις καλοκαίρινές βραδινές προβολές του τριήμερου κινηματογράφου που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Κηφισιά με το ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» στο αίθριο χώρο του μουσείου Δροσίνη στην Κηφισιά, από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου.

kosmoa-festivalΠολλοί ήταν οι φίλοι και γνωστοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και αυτό ήταν μια μεγάλη ευχαρίστηση για τους διοργανωτές.

Καλλιτεχνικός διευθυντής ο άνθρωπος με την μεγάλη εμπειρία στα του κινηματογράφου Κώστας Μαντάς ενώ την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Χρήστος Ν. Καρακάσης παραγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας- καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF.

11 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και 2 ιταλικές είχε το ρεπερτόριο των τριών ημερών και ευχαριστούμε θερμά τους παραγωγούς που μας τις διέθεσαν για να τις απολαύσουμε παρέα.

Αν και η χρονική περίοδος είναι πολύ «σφικτή» για τους παραγωγούς ταινιών, λόγω του ότι ο καιρός ευνοεί να γίνονται γυρίσματα για τις καινούργιες δουλειές του φθινοπώρου, είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τρεις συντελεστές που μας μίλησαν για τις ταινίες τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

san-to-neroΗ πρώτη ταινία που παίχτηκε την Παρασκευή ήταν «Σαν το Νερό», του Μάνου Τριανταφυλλάκηη οποία και εντυπωσίασε με τη ροή της, την εικόνα και τις εναλλαγές. Όπως μας είπε ο κ. Τριανταφυλλάκης την ταινία την δημιούργησε στην Κρήτη, όταν πήγε να φροντίσει τον πατέρα του ο οποίος είχε ασθενήσει με άνοια.

prosfyge
Η Κατερίνα Πορφυρογένη και ο Χρήστος Σάββας

Στην δεύτερη ταινία «Πρόσφυγες μέσα από τα μάτια του ποιητή», της Γεωργίας Μπλάγκου, μίλησε ο πρωταγωνιστής Χρήστος Σάββας και αναφέρθηκε στο έργο που έχει κάνει η σκηνοθέτης στον τομέα των προσφύγων.

Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε το Σάββατο ήταν «The Shadows Inside Me», του   Διγενή-Γεώργιου  Πορφύρη. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την πραγματικά άψογη τεχνικά ταινία του για ελληνικά πρότυπα καθώς και για τεχνικές που χρησιμοποίησε.

mantas-porfyris-insideΗ έκπληξη είναι όταν ο σκηνοθέτης ήρθε στον Κώστα Μαντά και του είπε πως ήταν μαθητής του στην σχολή σκηνοθεσίας, στην οποία είχε φοιτήσει.

 

 

 

Η Κατερίνα Πορφυρογένη σύζυγος του Φραντέσκο Βιανέλλο, είχε την επιμέλεια της παρουσίασης και την ευχαριστούμε για την τόσο ενδελεχή προσέγγιση των ταινιών που είδαμε.

frantsesko-thomakos
Κατερίνα Πορφυρογένη, Γιώργος Βάρσος, Διονύσης Αλυπράντης, Γιώργος Θωμάκος και Φραντέσκο Βιανέλλο

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας  (στο πλαίσιο έργου που υλοποιείται με την Περιφέρεια Αττικής) σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς και τις εκδόσεις «Κηφισιά».

Το Ιούνιο του 2021, οι εκδόσεις «Κηφισιά», με τη συμβολή του Κώστα Μαντά και της Φλώρας Μυρσαλιώτου, υπό την αιγίδα της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς με τον τότε πρόεδρό της Γιώργο Παπαδόπουλο, πραγματοποίησε πενθήμερο προβολών κινηματογραφικών ταινιών στο Άλσος Κηφισιάς, με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή συντελεστών των ταινιών. Την παρουσίαση έκανε η Κατερίνα Καράμπελα.

giannis-aggoyridakisΤην τελευταία ημέρα ο φίλος και συνεργάτης των εκδόσεων Φραντέσκο Βιανέλλο μας έφερε δύο ταινίες μικρού μήκους από το φεστιβάλ της Μπολόνια και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Επίσης παρουσιάσαμε και το μουσικό βιντεοκλίπ “δυό κόκκινα μπρατσάκια” ενός φίλου, του στιχουργού Γιάννη Αγγουριδάκη, ο οποίος παρακολούθησε το τριήμερο φεστιβάλ πρωί και βράδυ,για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι με τραγούδι και χαρά.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ήρθε δύο βραδιές στην διοργάνωση και τον ευχαριστούμε για αυτό, γιατί δείχνει την αγάπη του για την τέχνη, καλλιτεχνική φύση και ο ίδιος.

Ακόμη είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας την συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ εκ μέρους του Δήμου, την πρόεδρο του Βικέλα και αγαπημένη συνεργάτιδα της εφημερίδας Νίνα Βλάχου, καθώς επίσης και του αντιδημάρχου Σταύρου Ζαπάντη, επίσης λάτρη της τέχνης.

syntelestes
Οι συντελεστές του σεμιναρίου Σεναρίου ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γεώργιος Θωμάκος, η Πρόεδρος του ΝΠΠΔ Αθλητισμού και Πολιτισμού “Δ.Βικέλας” Νίνα Βλάχου ο εκδότης των εκδόσεων Κηφισιά Γιάννης Γρηγοράκος , η υπεύθυνη οργάνωσης των εκδόσεων κυρία Φλώρα Μυρσαλιώτη και ο Αντιδήμαρχος Aειφόρου Aνάπτυξης Σταύρος Ζαπάντης στη λήξη του τριημέρου

Από μεριάς των εκδόσεων «Κηφισιά» ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας και ευχόμαστε ένα καλό καλοκαίρι.

Γιάννης Γρηγοράκος

Σχετικές δημοσιεύσεις:

Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους 17-19 Ιουνίου