Μαραθώνια Τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς

dimotiko symboylio2synedr

– γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου

Φλώρα ΑνθοΛίγες ώρες πριν να μπει σε εφαρμογή το νέο κλειδαμπάρωμα στα σπίτια μας και το κλείσιμο καταστημάτων αλλά και σχολείων, οι δημοτικοί σύμβουλοι σηκώνοντας το δικό τους σταυρό φάνηκε να είναι ακινητοποιημένοι μπροστά στην οθόνη για τη δεύτερη συνεδρίαση του 2021 εχθές Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, από τις 20.00 έως τις 04.30 (οχτώμιση ώρες σε συνολική διάρκεια) το πρωί σε ένα μαραθώνιο δημοτικό συμβούλιο που ενώ φαινομενικά είχε 16 θέματα κυκλοφοριακά όπως μονοδρομήσεων, επικαιροποιήσεις, θέματα οχλήσεων υγειονομικών καταστημάτων κλπ. τα οποία τελικά δεν εξετάστηκαν. Η Ενημέρωση καθώς και η Προ Hμερησίας Διάταξη, αλλά και Έκτακτα θέματα πρωταγωνίστησαν και κατέλαβαν όλο το διαθέσιμο χρόνο της συνεδρίασης αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ίσως το ότι δεν είχε γίνει συνεδρίαση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δεν ήταν βοηθητικό στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας καθώς οι εξελίξεις πρόλαβαν τα προγραμματισμένα, όπως παρατήρησαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα προτάθηκε να οριοθετηθεί ο χρόνος που καταλαμβάνει και η ενημέρωση από τον  Νίκο Χιωτάκη.

Για την ακρίβεια συζητήθηκαν συνολικά και εκτενώς πάρα πολλά άλλα θέματα ξεκινώντας με τα σχετικά για την αποφυγή της διασποράς του ιού όπως  τα ενδεχόμενα rapid tests στη Κάτω Κηφισιά σε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ιχνηλάτιση και πρόσβαση των στοιχείων σχετικά με τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων από τους δημοτικούς συμβούλους και άρση απορρήτου, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις πλήρως ενημερωμένοι, καθώς και τα μέτρα στα σχολεία όπως η τοποθέτηση  πλέξι γκλας διαχωριστικών στα θρανία, για τα οποία ήδη υπήρξαν παρατηρήσεις από τους συλλόγους γονέων, για λανθασμένη εφαρμογή αλλά και μία παράθεση αρνητικών επιπτώσεων συμπεριλαμβανομένης και της ψυχολογικής απομόνωσης που βιώνουν τα παιδιά.

Φυσικά σχετικό με τα παραπάνω ήταν και το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου και οι τρόποι σχετικών χρηματοδοτήσεων δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το Αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφού παρουσιάστηκε επιγραμματικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Αλέξιο Μακρή, εντεταλμένο σύμβουλο Τεχνικών Υπηρεσιών, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να τονίζουν την αναγκαιότητα για προσεχτικό σχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών, την εξέταση του κατά πόσο καλύπτουν αυτά τα προγράμματα, τις πραγματικές πρακτικές ανάγκες των υπηρεσιών και των πολιτών αλλά και την αναγκαιότητα προτάσεων από όλους και ίσως και την πρόσληψη ειδικών συμβούλων ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και αξιοποίηση αυτού του προγράμματος, με πολύ καλό σχεδιασμό.

Εν συνεχεία συζητήθηκε μία πρόταση που έγινε προς το ΚΕΜΜΕ για την ανάδειξη των Μικρασιατών στην Ελληνική Επανάσταση στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάδα 1821- 2021 και τη διάθεση της Βίλας Κώνστα για τη σχετική εκδήλωση, αφήνοντας «παραπονεμένο» το Ν.Π.Δ.Δ. Δημήτριος Βικέλας και γεννώντας ερωτηματικά για την επιλογή και του συγκεκριμένου χώρου.

erga-fysiko-aerioΈγινε επισήμανση για αναγκαιότητα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Δημοτική Ενότητα της Νέας Ερυθραίας λόγω των έργων για φυσικό αέριο αλλά και για τη σωστή σηματοδότηση προς αποφυγή ατυχημάτων, καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα δημοτών για  μη ολοκληρωμένες εργασίες στους δρόμους. Γενικότερα αναφέρθηκε η αναγκαιότητα για ράμπες και φωτοδοτήσεις στους δρόμους και δημιουργία πεζοδρομίων ειδικότερα στην οδό Τατοΐου, λόγω ατυχήματος με πεζό.

Επίσης αναφέρθηκε πως την Πέμπτη 11.02.2021 γίνεται συνάντηση του Δημάρχου με την ΕΥΔΑΠ σχετικά με τα θέματα διαχείρισης του νερού, τις αλλοτριώσεις, και ειδικότερα θέματα στην περιοχή της Εκάλης αλλά και της Νέας Ερυθραίας.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με παλαιότερες αποφάσεις  για την κοπή δέντρων της  Επιτροπής Πρασίνου αλλά και ενέργειες όπως δενδροφυτεύσεις και τοποθέτησης κάδων κομποστοποίησης σε χώρους Λαϊκών Αγορών όπως ενημέρωσε ο κ. Σκορδίλης.

Έγινε  αναφορά από τον κ. Ζαπάντη για συνάντηση με άλλο δήμο ώστε να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου στο δικό μας δήμο με αποκλειστική δραστηριότητα τη στείρωση και το τσιπάρισμα ζώων.

Για το σταθμό μεταμόρφωσης του Δήμου Μελισσίων στα όρια του Δήμου μας είναι ένα θέμα που έφερε ερωτήματα και αντιρρήσεις για το αν μεταφορτώνονται απορρίμματα ή κλαδέματα, αν αναβαθμίζεται ο χώρος ή όχι. Σε ερώτημα για το αν ξεκίνησε διαδικασία νομιμοποίησης για το δικό μας χώρο μεταφόρτωσης, η απάντηση είναι τριετής παράταση.

Αρχαιολογικά ευρήματα ανέφερε ο κ. Διονυσιώτης που προτείνει να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί. Συζητήθηκε η πρόθεση πιλοτικά για κάποια δομή αστέγων μελλοντικά.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον πρώην διευθυντή της Πολεοδομίας, Ηλία Σπυρόπουλο.

Στο πρόβλημα που απασχολεί πολλούς δημότες μας σχετικά με τις προσαυξήσεις σε παλαιότερες κλήσεις παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. που καλούνται να πληρώσουν στο Δήμο, ειδικά εν μέσω των δυσχερών οικονομικών επιπτώσεων που έφεραν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, πρότεινε ο Γιώργος Παπαδόπουλος (Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς και Δημοτικός Σύμβουλος) ο οποίος έφερε το θέμα σαν έκτακτο για τρόπους διαγραφής προσαυξήσεων βεβαιωμένων κλήσεων και πρότεινε λύσεις ανακούφισης των πολιτών, τις οποίες και κατά πλειοψηφία ενέκριναν τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πέραν αυτών που απείχαν από τη διαδικασία –  κ. Αυλήτη, κ. Κουρμαδιά, κ. Πατρινού και κ. Τσούλου.  Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε και την αναγκαιότητα κοινής ωφέλειας των δημοτών σε ολόκληρο τον ενιαίο Δήμο Κηφισιάς για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων  ανεξαρτήτως δημοτικής ενότητας, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης.

Ενώ το δεύτερο έκτακτο θέμα ήρθε κατόπιν της πρότασης του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. προς το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ενταχθεί το ψήφισμα για παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου της Νέας Ερυθραίας στο Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. το οποίο και δημιούργησε μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για το αν θα έπρεπε να έρθει ως έκτακτο θέμα και για τον αν θα ήταν καλό να παραχωρηθεί στο Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. ή στο «Δημήτριος Βικέλας» που είναι και το αρμόδιο Ν.Π.Δ.Δ. πολιτιστικού χαρακτήρα. Κάθε παραχώρηση προς το συγκεκριμένο Ν.Π.Δ.Δ. από το Δήμο θα πρέπει να συμφωνεί απόλυτα με το καταστατικό του.