Με σεμνότητα οι Αλλοτινές Πατρίδες

σημαιες ερυθραία
σημαίες

Η Ν. Ερυθραία θυμήθηκε και φέτος, όπως κάθε Σεπτέμβριο, την καταγωγή της,  αποτείνοντας  φόρο τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό, μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αλλοτινές Πατρίδες 2020», που διοργανώνει το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας ΚΕΜΜΕ, με πρόεδρο την Έφη Κούτση.

Λιτές και λίγες οι φετινές εκδηλώσεις, λόγω των μέτρων για την πανδημία, οι κάτοικοι όμως της Ν. Ερυθραίας ήταν και φέτος πιστοί στο ραντεβού τους με τη μνήμη.  Η έναρξη έγινε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου με το ετήσιο μνημόσυνογια την ανάπαυση των ψυχών  των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ερυθραία και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου με τον ποδηλατικό γύρο στους δρόμους της Ν. Ερυθραίας.Μνημοσυνο

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέστηκε το μνημόσυνο στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ερυθραίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου.  Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στο  Μνημείο Μικρασιατών και ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Κηφισιάς και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Νέας Ερυθραίας.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Σμύρνης, εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την καταστροφή.  Μίλησε για έναν προκλητικό γείτονα που συνεχίζει και σήμερα τις προκλητικές του ενέργειες με παραβιάσεις του εθνικού μας  εναέριου χώρου και με προσβλητικές τακτικές στο Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε ηθικό χρέος όσον αφορά τη διενέργεια εκδηλώσεων μνήμης, ενώ έκλεισε την ομιλία του πατριωτικά λέγοντας «Προσευχόμαστε να σημάνουν και πάλι οι καμπάνες στις Εκκλησιές μας στην Ιωνική και Αιολική γη».

Η Πρόεδρος, Έφη Κούτση, συντονίστρια των εκδηλώσεων, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο δέσιμο των προσφύγων με τους τόπους και τους ανθρώπους που άφησαν πίσω τους.

Φυσικά το αναμενόμενο παραδοσιακό κέρασμα έληξε εορταστικά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων.

kontaras1
Η Στέλλα Βογιατζή, η Έφη Κούτση και ο Θοδωρής Κοντάρας (φωτοφραφία Μάρθας Φωτοπούλου)

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου περιήγηση στο χωριό Κάτω Παναγιά της Ερυθραίας με διαφάνειες και ιστορική τεκμηρίωση προσέφερε ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας. Την ομιλία προλόγισε η Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ και συντονίστρια των εκδηλώσεων Έφη Κούτση, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Θοδωρή Κοντάρα στη διάσωση του Μικρασιατικού Πολιτισμού. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες» με πρόεδρο τη Στέλλα Βογιατζή.

Την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου η Αδελφότητα Αλατσατιανών Ν. Ερυθραίας ανέλαβε τη διοργάνωση για την  προβολή της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα, στην αυλή της Βίλας Κώστα.

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λυθριού «Η Αγ. Ματρώνα» με προβολή της ταινίας «Ευτυχία», σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή.

Κούτση1
Η Έφη Κούτση στονη Ποδηλατικό

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή  με ποδηλατική βόλτα στο κέντρο της Ν. Ερυθραίας, εκδήλωση που παραδοσιακά συντονίζει ο Γιώργος Ρηγούτσος.  Ο γιατρός  Ηρακλής Κυριακάκης πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως συνοδός ιατρός.ποδήλατα

                Τις εκδηλώσεις κάλυψαν φωτογραφικά οι  σπουδαστές του ΙΕΚ Κηφισιάς Ευάγγελος Λουτριώτης, Αντώνιος Μέμος και Νικόλαος Στόλης.