Με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση του Δ.Σ. σήμερα 29/4

Ζαπάντης

 Γράφει η Φλώρα Μυρσαλιώτου

 

Σήμερα την 29η Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.30, για πρώτη φορά δια τηλεδιάσκεψης, στο Δήμο Κηφισιάς διεξάγεται συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την χρήση της εφαρμογής Cisco Webex.

Ο τρόπος διεξαγωγής της συνεδρίασης γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 10 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του Κορωναιού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»  ΦΕΚ 55/11-3-2020, την υπ’αρ. 18318/13-3-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύγκληση Συλλογικών οργάνων των δήμων και των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID – 19», το άρθρο 43 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»  ΦΕΚ 75/30-3-2020 και την υπ’αρ. 40/31-3-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ενημέρωση για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των δήμων».

Όπως προβλέπεται από τα ανωτέρω νομοθετήματα οι τρόποι συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων μπορούν να είναι δια περιφοράς ή δια τηλεδιάσκεψης ή κεκλεισμένων των θυρών.

Η διερεύνηση δυνατότητας χρήσης τεχνολογίας τηλεδιάσκεψης από τον Δήμο Κηφισιάς ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2020, ειδικότερα από το Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Δ/νσης Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας, Οργάνωσης και Πληροφορικής και την Οικονομική Επιτροπή. Αρχικά οι επιλογές έτειναν προς ένα πολύ υψηλό κόστος για το Δήμο μας (€2,500 μηνιαίως) λόγω της αναγκαιότητας καταγραφής των πρακτικών της συνεδρίασης, εν συνεχεία υπήρξε ενημέρωση ότι η ΚΕΔΕ, λόγω των έκτακτων συνθηκών, θα έδινε δωρεάν άδειες χρήσης Webex στους Δήμους για διενέργεια τηλεδιασκέψεων και ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε άμεσα σε επικοινωνία μέσω e-mail και τηλεφώνου με το αρμόδιο τμήμα της ΚΕΔΕ για οδηγίες σχετικά με την παραχώρησή της, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Εκ των υστέρων διερευνήθηκε η επιλογή της δημόσιας πλατφόρμας  e-presence, η οποία όμως δεν παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής εικόνας και ήχου ούτε και κεντρικό έλεγχο μικροφώνων και έτσι τα αρμόδια τμήματα κατέληξαν στο  συμπέρασμα πως η πλέον ενδεδειγμένη για την περίσταση λύση θα ήταν η απόκτηση από τον Δήμο Κηφισιάς δικών του αδειών χρήσης της εφαρμογής Webex της Cisco, αφού διαπιστώθηκε ότι η κατασκευάστρια εταιρία αποφάσισε να δώσει δωρεάν κάποιες άδειες, με περιορισμό χρήσης τους 3 μήνες. Μετά την αίτηση αδειοδότησης με χρήστη το gmail του Δήμου Κηφισιάς συνολικά τεσσάρων προσπαθειών, ο Δήμος μας απέκτησε επιτέλους τους κωδικούς.

Αφού το σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία στις 7 Απριλίου 2020, υπό συνθήκες πλήρους και πραγματικής λειτουργίας, εξετάζοντας όλες τις παραμετροποιήσεις της διαδικασίας, παρόντος του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Σταύρου Ζαπάντη, υπαλλήλων του Γραφείου Δ.Σ. και υπαλλήλων του Τμήματος Πληροφορικής, συντάχθηκε εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της εφαρμογής το οποίο διενεμήθη στα μέλη του Δ.Σ. Αν μετά το πέρας του διαστήματος δωρεάν χρήσης (3 μηνών) της εφαρμογής Webex κριθεί απαραίτητο, θα αγοραστεί κανονική άδεια χρήσης με κόστος περίπου 30€/μήνα και όπου απαιτείται θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, για την ακύρωση διοικητικών πράξεων οι οποίες στερούνται του αντικειμένου και του σκοπού βάσει των οποίων εκδόθηκαν.

Επισημαίνουμε πως ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σταύρος Ζαπάντης έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο από την αρχή της θητείας του, λόγω του πολυπληθούς συνόλου των συμμετεχόντων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και διαφόρων διαδικασιών οι οποίες παρατηρήθηκε να χρήζουν προσαρμογής για τη βέλτιστη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Του ευχόμαστε «επιτυχία» καθώς το έργο του γίνεται ακόμη δυσκολότερο καθώς καλείται όχι μόνο να συντονίσει Δημοτικά Συμβούλια δια περιφοράς, μέσω email δηλαδή όπου ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος απαντά κάτω από κάθε θέμα αν είναι υπέρ ή κατά ( 5η και 6η τακτική συνεδρίαση του Δ. Σ.) όπου εκλείπει η άμεση επικοινωνία και άρα χρειάζεται αναλυτικότερη και εκτενέστερη γραπτή επικοινωνία προς κατανόηση των θεμάτων από όλους τους συμμετέχοντες, ώστε οι αποφάσεις του Δ.Σ. να είναι απόλυτα σωστές και ωφέλιμες προς όλους μας,  αλλά τώρα και δια τηλεδιάσκεψης (7η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.), όπου εδώ οι επικοινωνιακές δεξιότητες του ιδίου αλλά και όλων των συμμετεχόντων είναι πολλαπλάσια κρίσιμες για την επιτυχή διεξαγωγή της συνεδρίασης και την ορθή κρίση των μελών για λήψη αποφάσεων. Ο συντονισμός συζήτησης άνω των 41  ατόμων απαιτεί απόλυτη συνεργασία όλων των συμμετεχόντων και κατανόηση από τα μέλη αλλά και από όλους μας όσον αφορά τυχόν τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση, όπως έχουν παρουσιαστεί σε άλλες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, έως σήμερα στη χώρα μας.

 

Η πρώτη αυτή τηλεσυνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και “κεκλεισμένων των θυρών”, αφού κάθε υποχρεωτικά παρευρισκόμενος παραλαμβάνει έναν μοναδικό κωδικό με τον οποίο συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη και αποφασίστηκε να μη μεταδοθεί διαδικτυακά, που σημαίνει πως οι Δημότες μας δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δ.Σ και άρα να ενημερωθούν απευθείας, ως οφείλουν και ως είθισται.

Υποχρεούνται δηλαδή να παρευρίσκονται μόνο ο κ. Δήμαρχος Γεώργιος Θωμάκος, οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Προέδροι Δημοτικών Ενοτήτων και ο κ. Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κηφισιάς. Επιπλέον η πρόσκληση κοινοποιείται στις  υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς όπου υπάρχει η υποχρέωση να παρευρίσκεται αρμόδιος υπάλληλος για την εισήγηση των θεμάτων αρμοδιότητάς των αλλά και και στις -Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης με την Υποχρέωση για την ανάρτηση του παρόντος στο Δημοτικό κατάστημα και βέβαια στον Τοπικό Τύπο.

Ο Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Επανεκκίνηση Τώρα» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος επισημαίνει πως η διεξαγωγή της συνεδρίασης δια τηλεδιάσκεψης, δε χρήζει ανάγκης «κεκλεισμένων των θυρών» και τονίζει την αναγκαιότητα παρακολούθησης της συνεδρίασης από το κοινό μέσω διαδικτύου, ώστε να έχουν όλοι οι Δημότες μας και οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις τηλεσυνεδριάσεις, εφόσον ούτε τα μέλη του Δ.Σ. και των αρμόδιων Υπηρεσιών, αλλά ούτε και οι Δημότες έρχονται σε δια ζώσης επαφή και κατά συνέπεια δε διατρέχει κανένας κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

«Η ενημέρωση του κοινού και η παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν όλους μας στο Δήμο Κηφισιάς είναι υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη, ώστε με διαφάνεια και αλληλεγγύη να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσιμες ώρες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας πανανθρώπινα και παγκοσμίως εν όψει των τεράστιων αλλαγών στην καθημερινότητά μας σε προσωπικό, αλλά και συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρος Ζαπάντης μας διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει απευθείας μετάδοση για του Δημότες μας στην επόμενη συνεδρίαση με όποιο τρόπο και αν πραγματοποιηθεί, ώστε να διασφαλιστεί και η αυτόβουλη ενημέρωση των πολιτών πέραν της ενημέρωσης του Τύπου.

Εμείς στο Kifisianews.gr – Εφημερίδα ΚΗΦΙΣΙΑ με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην αμερόληπτη ενημέρωση των κατοίκων της Κηφισιάς μας με παράδοση ετών, σας ενημερώνουμε για τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στην πρώτη αυτή τηλεδιάσκεψη  τα οποία είναι τα ακόλουθα:
___________________________________________________________________________

 

Α. Επικύρωση Πρακτικών της Συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 26-02-2020
Β. Ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου
Γ. Έκτακτα θέματα
Ε. Τακτικά θέματα

  1. Έγκριση 2ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος 2020.
  2. Έγκριση 3ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου Κηφισιάς οικ. έτους 2020.
  3. Έγκριση Αναμόρφωσης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) του Δήμου Κηφισιάς και των Ν.Π.Δ.Δ. οικ. έτους 2020.
  4. Λήψη απόφασης επί της υπ’ αρ. 10988/31-03-2020 αίτησης για έγκριση εργασιών στο Πάρκο «Ανδρέα Παπανδρέου» στη Ν. Ερυθραία.
  5. Έγκριση απόδοσης λογαριασμού και απαλλαγή της υπολόγου υπαλλήλου, για το οικονομικό βοήθημα του Πάσχα 2020.
  6. Τροποποίηση της υπ΄αριθμ. 69/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά τον έλεγχο της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Δήμου Κηφισιάς – Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Περιφέρεια Αττικής για το έργο: 1ο Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας – Στερέωση και αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων και προσθήκη στατικώς ανεξάρτητου κτιρίου.
  7. Επιχορηγήσεις Αθλητικών Συλλόγων έτους 2020.
  8. Λήψη απόφασης επί της υπ’ αρ. 10988/31-03-2020 αίτησης για την λύση σύμβασης Χρησιδανείου, ακινήτου του Δήμου Κηφισιάς, επί της οδού 1η Μάη 14 στην Κηφισιά, και σύσταση επιτροπής για την παραλαβή αυτού.
  9. Συγκρότηση και ορισμός νέων μελών της Επιτροπής προσδιορισμού αξίας ακινήτων που περιλαμβάνονται στις πράξεις εφαρμογής.