Μια μέρα στο κέντρο της Κηφισιάς χωρίς αυτοκίνητο

zapantis1
Ο Δημοτικός Αατυνομικός με τον Γιώργο Σκορδίλη, τον Σταύρο Ζαπάντη, τους δημοτικούς υπαλλήλους και τον Φραντσέσκο Βιανέλλο

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να αφήσεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του και να βγεις για βόλτα χωρίς αυτό.  Αρκετός ήταν ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου για να απολαύσει την Κηφισιά, τουλάχιστον το κέντρο της πόλης χωρίς αυτοκίνητο.  Μερικοί πιο τολμηροί βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν άλλες ρόδες για τη βόλτα τους, μια και δεν θα κινδύνευαν από διερχόμενα αυτοκίνητα και πήραν ποδήλατα ή φόρεσαν πατίνια.

patinia1
Βόλτα με τα πατίνια

Μπορούσε κανείς να απολαύσει το κέντρο της πόλης, τα καφέ της, χωρίς να ανησυχεί για το αυτοκίνητο που θα ήθελε να παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο ή για αυτόν που θα προσπερνούσε χωρίς να κοιτάξει. Κόσμος περπατούσε αμέριμνος, κοιτώντας βιτρίνες και απολαμβάνοντας κάποιον καφέ στο χέρι ή καθισμένος.

Από την άλλη οι αντιδράσεις των οδηγών ποικίλανε. «Υπάρχουν αυτοί που θα πούνε μπράβο για την πρωτοβουλία», μας είπανε όσοι είχαν επωμισθεί με την ευθύνη να φυλάνε τα «σύνορα», «Υπάρχουν αυτοί που θα πούνε μπράβο αλλά θα θελήσουν μια εξαίρεση για αυτούς», «Υπάρχουν αυτοί που μας βρίζουνε» και μάλλον οι τελευταίοι ήταν μια πολυπληθής κατηγορία.

synora1
Η υπάλληλος του Δήμου απαγορεύει την είσοσδο στο Κέντρο

Όλο και περισσότερο ξεχνάμε να περπατάμε, όλο και περισσότεροι θα ήθελαν αν ήταν δυνατόν να έμπαιναν και στο μαγαζί μέσα με το αυτοκίνητο να πάρουν τον καφέ τους και για αυτό είναι μια υπηρεσία που έχουν αρχίσει να παρέχουν και τα καφέ.  Παραγγέλνεις ηλεκτρονικά και παραλαμβάνεις από το αυτοκίνητο.   Αποφεύγεις έτσι να μιλήσεις σε άνθρωπο, αποφεύγεις να περπατήσεις, να συναντήσεις κάποιον γνωστό.

kafes-auto
Παραγγελία καφές από το αυτοκίνητο

Την Κυριακή 10 Απριλίου πάντως, κόσμος περπάταγε, έβρισκε γνωστούς, κοντοστεκόταν να κουβεντιάσει, χωρίς να κοιτάζει δεξιά αριστερά, πότε θα τον πατήσει κάποιος, χωρίς να ανησυχεί για το δικό του όχημα που θα είχε παρκάρει κάπου παράνομα.

amaxakia1
Τα αμαξάκια κοσμούν την πόλη

Τα αμαξάκια που περιμένανε μήπως κάποιος αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει τις δικές τους υπηρεσίες συνέβαλαν στη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης.

Προσεκτικά εισβάλλανε στην απαγορευμένη ζώνη οι επονομοζόμενοι ντελιβεράδες, αφού πολλά από τα ταχυφαγεία και καφέ από όπου έπρεπε να παραλάβουν παραγγελίες βρίσκονται στο κέντρο.delivery1

Ψυχή του εγχειρήματος ο αντιδήμαρχος Σταύρος Ζαπάντης, ο οποίος είναι και επιφορτισμένος με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη βιώσιμη πόλη. Στο πλαίσιο αυτό πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε γίνει ένα τρίημερο με δράσεις στο κέντρο της πόλης πάλι όπου είχαν συμμετάσχει και σύλλογοι με ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια, κάνοντας το γύρο της Κηφισιάς. Στην πειραματική αυτή δράση του Δήμου, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος σκέφτεται να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα αφιέρωμα στους πεζούς της πόλης αλλά να γίνει και σε άλλες ενότητες της Κηφισιάς, όπως στη Νέα Ερυθραία. Όπως μας είπε ο Σταύρος Ζαπάντης, ο Εμπορικός Σύλλογος της Κηφισιάς συμφωνεί με αυτές τις δράσεις, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στο κέντρο της Κηφισιάς υπάρχουν οργανωμένα παρκινγκ, τα οποία χάνουν την πελατεία τους και πρέπει να βρεθεί μια σταθερή λύση για αυτό το θέμα.

frantzesko1
Ο Σταύρος Ζαπάντης με τον Φραντσέσκο Βιανέλλο

Το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της πόλης βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανακύκλωσης Γιώργος Σκορδίλης ,ενώ δεν μπορούσε να λείψει και από τη δράση ο Φραντσέσκο Βιανέλλο που πρώτος μίλησε για πεζούς και ανάγκη πεζοδρόμων στην Κηφισιά, ιδρύοντας και τον αντίστοιχο σύλλογο, πριν από 17χρόνια.