Με τον Καραθεοδωρή στο Μέγαρο

karatheodori-skitso1

Άμεσα κέρδισαν το κοινό οι ομιλητές στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη για τον σπουδαίο μαθηματικό Καραθεοδωρή, στο Μέγαρο Μουσικής το απόγευμα της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου. Η ζεστή ατμόσφαιρα και η ενδιαφέρουσα εκδήλωση αποζημίωσαν για την ταλαιπωρία να φτάσει κανείς στο Μέγαρο, με το Μετρό να υπολειτουργεί και την κίνηση στους δρόμους να μοιάζει με ακινησία.

Οικοδεσπότες οι εκδόσεις «Παπαδόπουλος» και πρωταγωνιστής ο Έλληνας Μαθηματικός που διέπρεψε στη Γερμανία, στο πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα. Μια φιγούρα που ζωντάνεψε με τις λέξεις του ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και με την πένα του ο Παναγιώτης Πανταζής, αφού πρόκειται για graphic novel.  Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην εκδήλωση διαπιστώσαμε τον τρόπο που ο εικονογράφος ζωντάνεψε τη φιγούρα του Καραθεοδωρή.

karatheodori1α
Από αριστερά ο Παναγιώτης Πανταζής, ο Πάνος Αμυράς, ο Ε΄πισοφόρς Ιντζέμπελης και ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Στην καταγωγή του graphic novel αναφέρθηκε με χιούμορ ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης,  ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.  Με γλαφυρότητα στάθηκε στη ζωή του Καραθεοδωρή και στο πώς αυτός προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά και στην φιλοπατρία του.

Παρόντες και συγγενείς του Καραθεοδωρή, οι οποίοι είχαν παρευρεθεί και σε εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Κηφισιά, στη βίλα «Δροσίνη», όπου ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης είχε παρουσιάσει άλλο βιβλίο του για τον μεγάλο μαθηματικό. Η Κηφισιώτισα εκδότης Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι αν ήξερε πόσοι από την Κηφισιά θα παρευρίσκονταν στην εκδήλωση θα είχε κανονίσει τη βραδιά στα βόρεια της Αττικής.

Πραγματικός  λάτρης της λογοτεχνίας και της έρευνας ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης  είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Με καταγωγή από τη Λέσβο, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε τις επιστήμες Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, στα γερμανικά και στα ισπανικά.  Έχει επιμεληθεί πολλές συλλογές διηγημάτων και αποτελεί συνδετικό κρίκο πολλών συγγραφέων.  Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη σε graphicnovel «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός», εκδόσεις Παπαδόπουλος, αναπαράγουμε τη συνέντευξη που πήραμε για το ηλεκτρονικό περιοδικό Διάστιχο.

 intzempelis1Συνέντευξη του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη στον Γιάννη Γρηγοράκο

Τον Οκτώβριο εκδόθηκε το graphicnovel «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός», εκδόσεις Παπαδόπουλος. Έχετε ασχοληθεί και σε άλλα βιβλία σας με τον Καραθεοδωρή;

 Ασχολούμαι χρόνια με την έρευνα για την ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή. Το πρώτο μου βιβλίο με τον μαθηματικό εκδόθηκε το 2013 με τον τίτλο: «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», εκδόσεις Στοχαστής, το δεύτερο το 2019 «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, μυθιστορηματική βιογραφία», εκδόσεις Μένανδρος .Τελευταίο έρχεται  το graphicnovel «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός», εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τι σας έχει εμπνεύσει κυρίως από την προσωπικότητά του, από τη ζωή του;

Η φιλοπατρία και η πίστη του στο όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που τον οδήγησαν στο να στηρίξει την εκπαιδευτική πολιτική του. Προσπάθησε να ανταποκριθεί στο αίτημα της πατρίδας να βοηθήσει τόσο το 1920 με την ίδρυση και οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης όσο και αργότερα με την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και τις δύο φορές πρόβαλλε την αγάπη του για την Ελλάδα.

Θεωρείτε ότι είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό;

Πριν από μερικές δεκαετίες γνωρίζαμε λίγα πράγματα για την προσωπικότητά του. Στην εποχή μας έχουν γραφεί βιβλία τόσο για το επιστημονικό του έργο όσο και για τη ζωή του. Παράλληλα η τηλεόραση έχει κάνει ντοκιμαντέρ και εκπομπές αφιερωμένες στον Καραθεοδωρή. Όλα έχουν συμβάλλει στο να γίνει γνωστός στους Έλληνες.

Γιατί μεταφέρατε τη βιογραφία του σε graphicnovel;

Σκοπός ήταν να γράψω ένα βιβλίο, για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, που να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που να μπορεί να περάσει τα μηνύματά του πέρα από το λόγο και με τις εικόνες.

Διαφέρει η συγγραφή ενός βιβλίου από τη δημιουργία ενός graphicnovel;

Διαφέρει γιατί στη συγγραφή του graphicnovel πρέπει η υπόθεση να γραφεί ως σενάριο πάνω στην οποία ο εικονογράφος θα μπορέσει να συνταξιδέψει με το κείμενο και να φτιάξει τα σχέδια του βιβλίου.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον εικονογράφο Παναγιώτη Πανταζή ;

Θα έλεγα εκπληκτική. Αν και ζούμε σε διαφορετική πόλη με την τεχνολογία καταφέραμε να έχουμε μια όμορφη σχέση επικοινωνίας. Λύθηκαν όλα γιατί και οι δύο είχαμε ένα κοινό στόχο. Να κάνουμε ένα ωραίο βιβλίο.

Μπορεί ένα graphic novel να επηρεάσει θετικά τους εφήβους και τους ενήλικες, ώστε να γίνουν καλοί αναγνώστες;

Εξαρτάται από το θέμα και το πώς έχει γραφεί. Το να γίνεις όμως καλός αναγνώστης θέλει προσπάθεια με το να διαβάζεις βιβλία και να έχεις για κριτήριο ποιο είναι το καλό βιβλίο που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις όμορφα τον ελεύθερο χρόνο και να μάθεις νέα πράγματα.

Σκοπεύετε να γράψετε άλλο graphicnovel;

Αυτή την περίοδο θέλω να γίνει γνωστό το graphic novel με τον Καραθεοδωρή . Στο μέλλον θα δούμε.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τις εκδόσεις Παπαδόπουλος;

Έκανα την πρόταση να γίνει το graphic novel και οι εκδόσεις αποδέχτηκαν το αίτημά μου. Γνώριζαν ότι έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το φιλόδοξο σχέδιο να ετοιμάσουμε ένα graphic novel για τον διάσημο μαθηματικό. Οι εκδόσεις συνεργάστηκαν με τον εικονογράφο Παναγιώτη Πανταζή και το βιβλίο άρχισε να ετοιμάζεται. Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Γιατί αφιερώσατε το βιβλίο στη συγγραφέα Έρικα Αθανασίου;

Την  Έρικα την γνώρισα ως δημοσιογράφο και έπειτα ως συγγραφέα πολλών βιβλίων. Είναι μια δυναμική γυναίκα που διακρίνεται τόσο ως δημοσιογράφος αλλά και ως συγγραφέας. Από τη συχνή επικοινωνία που είχα μέσω της τεχνολογίας κατάλαβα ότι γνωρίζει αρκετά πράγματα σχετικά με τη λογοτεχνία και τη γραφή. Έτσι λοιπόν άκουσα τη γνώμη της, τις παροτρύνσεις και τις συμβουλές της. Γι’ αυτό και θέλησα να της το αφιερώσω το βιβλίο,  ως ένδειξη για να την ευχαριστήσω για τη βοήθειά της.