Όχι στον Συνεταιρισμό Πολιτείας από την Περιφέρεια

γεώτρηση
Η Δεξαμενή στην Πολιτεία

Μετά από 6 μήνες αγώνων, ταλαιπωριών και υπαναχωρήσεων, στις 24 Ιουνίου στη διαδικτυακή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής καταψηφίστηκε καιαπορρίφθηκε ομόφωνα η περίφημη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων/ΜΠΕ» του υφιστάμενου δικτύου γεωτρήσεων του «Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βουλευτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ» στην περιοχή της Πολιτείας – Κηφισιάς.

Ένα θέμα που ταλαιπώρησε περισσότερες από μια θητείες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αποσύρθηκε δυο φορές, κατατέθηκε δυο φορές και αναβλήθηκε τουλάχιστον 3 φορές. Απασχόλησε τα τοπικά Συμβούλια της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο που είχαν εκφραστεί αρνητικά τόσο για την ΜΠΕ όσο και για την προοπτική υλοποίησης δύο νέων γεωτρήσεων στην περιοχή και μάλιστα στο υψηλότερο σημείο της Πολιτείας!! (άδειες από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης ΔιοίκησηςΑττικής (Σ.Α.Δ.Α. το 2019), ενώ ο τοπικός  Σύλλογος (Φιλοπρόοδος Συλλόγος Πολιτείας/ΦΣΠ ) είχε προβεί σε ενέργειες προς την «Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΑττικής» για την ανάκληση των γεωτρήσεων αυτών. Κατά τη συζήτηση του θέματος παρεμβάσεις έκαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» κ.Μαργαρίτα Βάρσου και κ. Γιάννης  Κεχρής, ο κ. Γ. Μπαλάφας από τη «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» και ο κ. Γ. Δημητρίου από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Γ.Πατούλης στην ομιλία του υπερασπίστηκε ως παλιός αυτοδιοικητικός, τις θέσεις, τα συμφέροντα και τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών.

Παπαρρηγόπουλος
O δικηγόρος του Φιλοπρόοδου κ. Παπαρηγόπουλος στη συνέλευση της Κοινότητας Νέας Ερυθραίας όπου συζητήθηκε εκτός των άλλων και για τη γεώτρηση στην Πολιτεία

Παρόντες στη Συνεδρίαση ήταν η κ. Ράνια Ντάλλη και ο κ. Χρήστος Λούμπιας ενώ εκ μέρους του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας, παρέμβαση στη διαδικτυακή συνεδρίαση έκανε η Γραμματέας κ. Λάουρα Αλιπράντη, η οποία και επεσήμανε ότι το γεωτεμάχιο της υφιστάμενης γεώτρησης είναι κοινόχρηστο (σύμφωνα με  την 1604/2019 Απόφαση του ΣτΕ) και μάλιστα ιδιοκτησίας «ΑΓΝΩΣΤΟΥ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ» που σημαίνει ότι δεν νομιμοποιείται ο αιτών Συνεταιρισμός της Πολιτείας (και μέχρι οριστικής επιλύσεως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος) να καταθέσει οποιαδήποτε αίτηση. Επίσης είπε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν προαπαιτείται για την έκδοση αδειών χρήσεως νερού για τα υφιστάμενα δίκτυα χωρίς καμία μεταβολή (δηλαδή επέκταση ή τροποποίηση τέτοιων δικτύων γεωτρήσεων). Με τον τρόπο αυτό ο Συνεταιρισμός επιχειρεί να νομιμοποιήσει το υφιστάμενο δίκτυο γεωτρήσεων μετά από 70 χρόνια,  αποκομίζοντας  κέρδη και χρεώνοντας τους υδρολήπτες με πιο υψηλό τιμολόγιο συγκριτικά με αυτό της ΕΥΔΑΠ! Η απόφαση αυτή βάζει φρένο λοιπόν στις αντιπεριβαντολλογικές απαιτήσεις του Συνεταιρισμού της Πολιτείας για νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της Πολιτείας.

Τά μέλη του Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Συλλόγου της Πολιτείας και οι κάτοικοι της Πολιτείας ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν και βοήθησαν για την προστασία ενός κατεξοχήν κοινωνικού αγαθού, όπως το νερό, και ζητούν να  αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε η περιοχή τους να υδροδοτηθεί από την ΕΥΔΑΠ, όπως και η υπόλοιπη  Κηφισιά.

Για τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολιτείας

Η Γενική Γραμματέας Λάουρα Αλιπράντη