PEN, μια ισχυρή φωνή για τους ανθρώπους του λόγου

pen-greece

Οι άνθρωποι του λόγου στην Ελλάδα αποχτάνε και πάλι ισχυρή φωνή στον διεθνή χώρο μέσα από την επανανεργοποίηση του PEN Greece, μέλους του PEN international.

To PEN, αρκτικόλεξο αρχικά των λέξεων «Poets, Essayists, Novelists» (ποιητές, δοκιμιογράφοι, μυθιστοριογράφοι)  ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της προώθησης της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης.

Δραστηριοποιείται σε 100 χώρες με περισσότερα από 140 εθνικά κέντρα και στην Ελλάδα πρόσφατα απέχτηsε και πάλι τη δική του φωνή. Με την πάροδο του χρόνου, οι συμμετοχές στο PEN, διευρύνθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με τη λογοτεχνία και την ελευθερία της έκφρασης.  Έτσι πλέον μπορεί να συμμετέχει  οποιοσδήποτε έχει επαγγελματική ή οργανική σχέση με τον χώρο του βιβλίου και της γραπτής επικοινωνίας.

Το PEN έχει πρωτοστατήσει ώστε να ελευθερωθούν άνθωποι του γραπτού λόγου από απολυταρχικά καθεστώτα, να αποφευχθούν θανατικές ποινές, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.  Ο Άρθουρ Μίλλερ, ως μέλος του PEN το 1970 είχε πρωτοστατήσει στη διεθνή καμπάνια απελευθέρωσης από τη χούντα του  Μίκη Θεοδωράκη.

Το PEN έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στην παγκόσμια εκστρατεία υπέρ του Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος του PEN AMERICA.

Μέσω των επιτροπών του το PEN εστιάζει στη διάδωση της λογοτεχνίας μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.Βιβλία

Δραστηριοποιούνται οι επιτροπές:

  • Η Επιτροπή Μετάφρασης και Γλωσσικών Δικαιωμάτων, που ιδρύθηκε στη Στοκχόλμη το 1978, πιστεύει ότι όλες οι γλώσσες και οι λογοτεχνίες έχουν το δικαίωμα να γράφονται, να διαβάζονται και να ακούγονται, είτε ομιλούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είτε από λίγους.
  • Η Επιτροπή Συγγραφέων για την Ειρήνη δημιουργήθηκε το 1984, μια εποχή κατά την οποία οι συγγραφείς δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να συνεργαστούν εξαιτίας του χάσματος Ανατολής-Δύσης, λόγω του Ψυχρού Πολέμου.
  • Η Επιτροπή για τους Συγγραφείς στη Φυλακή (WiPC) τoυ PEN International λειτουργεί για λογαριασμό διωκόμενων συγγραφέων παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1960. Η WiPC παρακολουθεί περίπου 700 – 900 υποθέσεις σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
  • Η Επιτροπή Γυναικών Συγγραφέων ιδρύθηκε το 1991 για να προωθήσει ορισμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συγγραφείς σε όλο τον κόσμο – προκλήσεις σε οικογενειακό και εθνικό επίπεδο, όπως η άνιση εκπαίδευση, η άνιση πρόσβαση σε πόρους και η απαγόρευση του γραπτού λόγου.

Κορυφαίος στόχος του PEN Greece είναι η διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Επιμέρους στόχοι είναι:

Η προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής λογοτεχνίας.

Η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς και σε ανθρώπους από άλλα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα.

Η συμβολή στη διάδοση της φιλαναγνωσίας σε εθνικό επίπεδο.

Η ανάληψη δράσεων και η στήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη διατήρηση και τη διαφύλαξη του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών.

Το PEN Greece φιλοδοξεί να γίνει αρωγός όλων εκείνων που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στα κακώς κείμενα, είτε αυτά αφορούν τον ελλαδικό χώρο είτε ολόκληρο τον πλανήτη. Να αναδείξει προβλήματα που μπορεί να εντοπιστούν και αφορούν τη στέρηση της ελεύθερης έκφρασης, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης πνευματικών και ηθικών αξιών, να καταδείξει τους υπεύθυνους για ενδεχόμενη ανατροπή ισορροπιών και κατάλυση ελευθεριών, θεωρώντας εκ προοιμίου την ελευθερία της έκφρασης ως το μέγιστο κοινωνικό αγαθό.

Τα μέλη του PEN συμμετάσχουν σε μια πολυπληθή διεθνή κοινότητα δημιουργών, επαγγελματιών και, γενικότερα, ανθρώπων που δραστηριοποιούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον χώρο της λογοτεχνίας, της διανόησης, των επιστημών και, συνολικά, στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να ενημερώνονται με συγκροτημένο τρόπο, για δράσεις (προγράμματα μεταφράσεων, συμμετοχή σε συλλογικά έργα, λογοτεχνικά φεστιβάλ, residencies, βραβεία κ.ο.κ.), στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν για να προωθήσουν τη δουλειά τους.

Επίσης μπορούν να να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και φορείς από όλο τον κόσμο που οι δράσεις τους αφορούν την προώθηση της λογοτεχνίας, της γραπτής επικοινωνίας, της φιλαναγνωσίας, της ελευθερίας στη διακίνηση κειμένων και ιδεών και να συμμετάσχουν σε αυτές ή να τις στηρίξουν ποικιλοτρόπως.

Περισσότερες πληροφορίες: https://pen-greece.org/