Περισσότερη καθαριότητα στα σχολεία ζητούν οι γονείς

goneis-kathariothta1

Από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Κηφισιάς ενημερωθήκαμε για την συγκέντρωση, το απόγευμα της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, στο αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ελλιπή, κατά τη γνώμη τους, καθαριότητα στα σχολεία. Αφορμή στάθηκε μια περίπτωση ουρολοίμωξης ενός μαθητή νηπιαγωγείου της Κηφισιάς αλλά και άλλα περιστατικά

Συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και γονείς από τα σχολεία του Δήμου και μέλη των σχολικών επιτροπών. Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι  Ζέτη Κασιμάτη και ο Ευάγγελος Αυλήτης, λόγω της μη φυσικής παρουσίας του Δημάρχου, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα και του ευχόμαστε περαστικά.  Η συνάντηση έγινε στο Αίθριο του Δημαρχείου.

Μετά την συνάντηση ο Δήμος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

kifisia1“Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος με τους στενούς συνεργάτες του στον τομέα της Παιδείας και πάντα με προσοχή και σεβασμό ακούνε και συμμετέχουν σε κάθε διάλογο για την κατάσταση των σχολείων μας, με όλους τους αρμόδιους φορείς και φυσικά με την Ένωση Γονέων. Ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τους δίνεται την περίοδο που διανύουμε με την πανδημία που είναι απαραίτητα και αναγκαία τα μέτρα προστασίας από την covid-19. Μακριά από οξύτητες και αντιπαραθέσεις παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σχολεία του Δήμου μας, με σκοπό την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν.

Από την έναρξη του σχολικού έτους απορροφήθηκε και εξαντλήθηκε το σύνολο του κρατικού κονδυλίου για την πρόσληψη 30 καθαριστών με πλήρη απασχόληση.

Από την πρώτη συνάντηση του Δημάρχου με την Ένωση Γονέων, παρουσία των υπευθύνων του Δήμου στον τομέα της Παιδείας (15.9.2021) έως την νέα συνάντηση 2.11.2021 ενισχύθηκε η καθαριότητα των σχολείων και διαρκώς υπάρχει ενίσχυση κυρίως από το Τμήμα Κοινοχρήστων Οδών του Δήμου (υπεύθυνο τμήμα για οδούς, πάρκα και πλατείες). Επιπλέον προστέθηκε υπερωριακή απασχόληση σε καθαριστές σχολικών μονάδων.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πρόσληψης νέων εργαζομένων για τον καθαρισμό των σχολείων θα ήταν χρονοβόρα σύμφωνα με τις ισχύουσες κρατικές διαδικασίες.

Ασφαλώς οι αριθμοί έχουν την αλήθεια τους και πράγματι υπάρχει ένας μονοψήφιος κυμαινόμενος αριθμός καθαριστών που υπολείπεται από την περσινή μέριμνά μας.

Παραμένει κύρια φροντίδα μας, η προστασία και η υγιεινή των παιδιών μας. Στην κατεύθυνση αυτή το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων έχει λάβει συγκεκριμένες οδηγίες. Επικεντρώνεται στη σχολαστικότητα, στον καθαρισμό μεταλλικών επιφανειών όπως πόμολα, βρύσες, σκάλες κ.α. Στο ευρύτερο πλαίσιο μέτρων είναι και οι απολυμάνσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα σχολεία από εξειδικευμένο συνεργείο βάση προγραμματισμού αλλά και έκτακτων αναγκών.”

Η Ένωση Γονέων Κηφισιάς έστειλε ενημερωτική επιστολή προς τους γονείς και μεταξύ άλλων αναφέρει:

2ο3ο Δημοτικό“Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων παρουσίασε την απαράδεκτη κατάσταση σε πολλά σχολεία του Δήμου και ξεκαθάρισε ότι ως γονείς δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας. Αναφέρθηκε επίσης στην συνάντηση της Ένωσης με τον Δήμαρχο στην αρχή της σχολικής χρονιάς ο οποίος είχε αποδεχθεί την δυνατότητα προσλήψεων για την καθαριότητα από τους Δήμους.

 Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δηλώθηκε πλήρης αδυναμία να κάνει κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση. Με επιχειρήματα όπως: «Οικονομική αδυναμία του Δήμου να προσλάβει, αφού τα χρήματα που έχει να διαθέσει είναι λίγα εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών δημοτικών τελών» !!!!  «Οι γονείς δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργεί ένας Δήμος»!!! «Ο κορωνοϊός δεν κολλάει μέσα στις τάξεις και δεν έχει σχέση το επίπεδο καθαριότητας» !!! «Η Ένωση Γονέων παραπληροφορεί»!!! «Έχει διατεθεί το 50% των εργαζομένων από τον οδοκαθαρισμό».

 Ενδιαφέρον προκάλεσε η τοποθέτηση μητέρας πρώην εργαζόμενης στο Δήμο με τα προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, όπου και μας ενημέρωσε ότι πριν λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του Δήμου κατέθεσε στο δικαστήριο κατά των εργαζομένων που διεκδικούσαν την παράταση των συμβάσεών τους. Μεταξύ των εργαζομένων που ζητούσαν παράταση ήταν και εργαζόμενοι στην καθαριότητα!!!!

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των παριστάμενων γονιών, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου αναγκάστηκαν να αποδεχθούν ότι πρέπει οπωσδήποτε ο αριθμός των καθαριστριών να ενισχυθεί. Όμως δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία για άμεση λύση.”

Σίγουρα η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι ο Δήμος και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν θέλουν να παρέχουν όσο γίνεται περισσότερη ασφάλεια στα παιδιά, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε. Από την άλλη βρίσκεται πάντα και αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Ας μείνουμε στην υπόσχεση ότι θα ενισχυθεί όσο είναι δυνατόν ο αριθμός των καθαριστών στα σχολεία.