Ρεκόρ δανεισμών

epavli_drosini1

Ρεκόρ δανεισμών βιβλίων από τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς «Γ.Δροσίνης» σημειώθηκε  την περασμένη εβδομάδα, πριν  επιβληθεί το lock down, μας είπε ο βιβλιοθηκονόμος Κώστας Παναγιωτόπουλος. Έχοντας  ξεμείνει από βιβλία στην πρώτη καραντίνα οι βιβλιόφιλοι, αφού δεν είχαν ούτε έγκαιρη ειδοποίηση, ούτε εμπειρία για το τι σημαίνει καραντίνα, φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την προειδοποίηση της φθινοπωρινής.

Το διήμερο λοιπόν που προηγήθηκε της ανακοίνωσης, δανείστηκαν πάνω από 280 τίτλοι, ενώ τα συνεπή μέλη μπόρεσαν να προμηθευτούν λίγα περισσότερα βιβλία από τα 2 που είναι το ανώτατο όριο για κάθε συναλλαγή με τη βιβλιοθήκη. Τα βιβλία που δόθηκαν ήταν κυρίως λογοτεχνία και ιστορία, φυσικό σε μια εποχή που τα ταξίδια απαγορεύονται και μπορεί κανείς να ταξιδέψει με ασφάλεια  μέσα από την ανάγνωση.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι βιβλιόφιλοι μπορούν να επισκεφτούν τη Βιβλιοθήκη του Δήμου μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού αλλά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως μας είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι πως δεν γνωρίζουν τι αριθμό να βάλουν στο μήνυμα του sms για να θεωρείται νόμιμη η μετάβασή τους.

Ίσως το πλησιέστερο  είναι το Νο 2. «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους» μια και πρόκειται για πνευματική τροφή. Αν φυσικά μπορέσει να το αντιληφθεί έτσι όποιος τους σταματήσει για έλεγχο και δεν την θεωρήσει άσκοπη μετακίνηση.  Είναι προϊόν πρώτης ανάγκης το βιβλίο;

Όσο για  θέμα ασφάλειας, όπως ενημερωθήκαμε, από το καλοκαίρι που επαναλειτούργησε η Βιβλιοθήκη, γιατί είχε παραμείνει σχεδόν τέσσερις μήνες κλειστή, τα βιβλία που επιστέφονται απολυμαίνονται και παραμένουν σε ειδικό χώρο για 10 μέρες «σε απομόνωση», μετά  κάνουν λίγο ηλιοθεραπεία και μετά ξανά απολύμανση, πριν επιστέψουν στο ράφι τους.  Επίσης γίνεται θερμομέτρηση σε όποιον  μπαίνει στη βιβλιοθήκη,  ενώ όλοι οι υπάλληλοι τηρούν σχολαστικά και υπέρ του δέοντος όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε περίπτωση λοιπόν που σας έλειψε λίγη πνευματική τροφή και με τα βιβλιοπωλεία να παραμένουν κλειστά, μια και από τους υπεύθυνους δεν φαίνεται να θεωρούνται απαραίτητα, η βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς σας περιμένει, στην παλιά Πλάκα της Κηφισιάς, στο σπίτι του ποιητή μας Γ. Δροσίνη, Διομήδους και Κυριακού.  Πάντα ευγενέστατοι οι εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη με γνώση του αντικειμένου που διαχειρίζονται θα σας εξυπηρετήσουν.  Θα πρέπει όμως πριν να έχετε κλείσει ραντεβού στο  210 8012642 τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης Δευτέρα και Σάββατο από τις 8.00 πμ μέχρι τις 3.00 μμ και Τρίτη έως Παρασκευή από τις 8.00 πμ έως τις 8.00μμ.

Και μην ξεχνάμε, το πνεύμα είναι αθάνατο και ένα βιβλίο το κάνει ακόμη πιο ισχυρό.

 

Γιάννης Γρηγοράκος