Σποραδικές πινελιές… από μία μεγάλη κυρία της Κηφισιάς

erga-mple

Ποιος έχει δει έργα της Ιφιγένειας Ευαγγελινού –Κορακιανίτη και δεν τα έχει ερωτευθεί! Απλά με σίγουρες πινελιές και με έντονα χρώματα, με αυτό το λουλακί που σε αναστατώνει τα πιο σύγχρονα, πιο αδρές γραμμές και πιο απαλά χρώματα η προηγούμενη περίοδος, η Ιφιγένεια σε γεμίζει με φως.

ifigeneia-kourmadias
Ιφιγένεια Ευαγγελινού Κορακιανίτη Νίνα Βλάχου, Μανώλης Κουρμαδιάς

Η Νίνα Βλάχου πρόεδρος του Βικέλα, το ΝΠΔΔ που διοργάνωσε την περιοδική έκθεση, υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς, «Σποραδικές πινελιές μιας ολόκληρης ζωής», τίτλος της αναδρομικής της έκθεσης που θα φιλοξενείται μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Κηφισιάς, την ονόμασε Ιφιγένεια… εν χρωστήρα. Όπως και να την χαρακτηρίσεις η Ιφιγένεια Ευαγγελινού- Κορακιανίτη   είναι μόνο μία και είμαστε τυχεροί όσοι την έχουμε ζήσει από κοντά. Η ευρύτητα πνεύματος, με πηγαίο χιούμορ και παντοτινή νεότητα χαρακτηρίζουν την Ιφιγένεια. Διατηρεί ακόμη το εργαστήρι της με πιστούς φίλους να την επισκέπτονται και να μαθαίνουν από αυτήν τη τέχνη του χρωστήρα και όχι μόνο.aggelos

Πλημμύρησε από παρουσίες θαυμαστών του έργου της η αίθουσα του Πολιτιστικού «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος» ενώ η ίδια συγκινημένη δεχόταν τα ατέρμονα συγχαρητήρια.sakaki1

Στην περιδιάβαση των έργων της κορυφαίας ζωγράφου, ο θαυμασμός και η συγκίνηση θαρρείς και έδεσαν με το χρωματουργικό της καλειδοσκόπιο αλλά και με την αφιέρωση της ίδιας, η οποία με τις σποραδικές πινελιές της έκανε ένα «μνημόσυνο» στους Μικρασιάτες γονείς της και στην πικρή επέτειο μνήμης ενός αιώνα των αξέχαστων πατρίδων.maska1

Η Ιφιγένεια έχει πιστούς θαυμαστές. Ένας από αυτούς ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος παρακολουθεί το έργο της ζωγράφου εδώ και χρόνια και τον συναντάμε στις κατά καιρούς εκθέσεις που διοργανώνει στο σπίτι της. Αμέσως λοιπόν ανταποκρίθηκε στην επιθυμία να διοργανώσει ο Δήμος μια περιοδική έκθεση με τις «σποραδικές της πινελιές μιάς ζωής» όπως την ονόμασε και να τη θέση υπό την Αιγίδα του Δήμου. Πως άλλωστε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Εκτός από το τεράστιο βάθος των έργων που έχουν διακριθεί πάμπολλες φορές στο εξωτερικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συμβολή του αείμνηστου συζύγου της Ιφιγένειας τον Ευστάθιο Κορακιανίτη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

xatsidakis-ifigeneia
Γιώργος Θωμάκος, Ιφιγένεια Ευαγγελινού Κορακιανίτη και Κωστής Χατζηδάκης

Θερμός θαυμαστής επίσης του έργου της Ιφιγένειας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος την τίμησε με την παρουσία του ενώ εκείνη τον ξεναγούσε συγκινημένη στις σποραδικές πινελιές της.

Η Ιφιγένεια, μία από τις πρώτες αρθρογράφους της εφημερίδας μας, κρατούσε την στήλη με τα εικαστικά και έκλεβε την παράσταση με τις πινελιές της στο χαρτί.

Μια ακόμη πινελία είναι ότι οι πίνακες της Ιφιγένειας ήταν ανηρτημένοι στην αίθουσα που φιλοξενείται το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Στην ίδια αίθουσα είχε εκλεγεί και ο σύζυγός της πρόεδρος μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, κόντρα τότε στην θέληση του τότε Δημάρχου Βασίλη Γκατσόπουλου, το όνομα του οποίου φέρει και η αίθουσα.

mpiskini-frosw
Βικτωρίνα Βίγκου, Φρόσω Γρηγοράκου, Ολυμπία Μπισκίνη

Η Ιφιγένεια περιτριγυρισμένη από την οικογένεια, τους φίλους και τους θαυμαστές του έργου της πέρασε ένα αξέχαστο απόγευμα, το ίδιο και εμείς δίπλα της που κλέψαμε λίγη από την λάμψη της!

 Γιάννης Γρηγοράκος