Στυλοβάτες των θεσμών είναι οι δημότες

synoikiaka1a
Δημιουργία παιδικής χαράς στην Αγία Άννα απαιτούν οι κάτοικοι της περιοχής

Στις γειτονιές της Κηφισιάς λειτουργούν πια τα Συνοικιακά Συμβούλια, ένας θεσμός που είχε προβλεφθεί εδώ και χρόνια, ενεργοποιήθηκε όμως σχετικά πρόσφατα από την παρούσα Δημοτική Αρχή, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Στόχος είναι να δοθεί φωνή στις γειτονιές, να ασχοληθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι με τα προβλήματα της γειτονιάς τους.

keraiai1
Περγάμου & Σκουφά, ακριβώς απέναντι από το Νηπιαγωγείο και το 2ο-3ο Δημ. Σχολείο, δεσπόζει μεγάλη κεραία κινητής τηλεφωνίας

Έτσι λοιπόν για τον Ιούνιο στο παγκάκι της Κηφισιάς καθίσαμε με τους προέδρους δύο συνοικιακών συμβουλίων. Με τον Ναούμ Παπαγιάννη από το συμβούλιο του Κεφαλαρίου επειδή είναι από τα πρώτα συνοικιακά συμβούλια που συστήθηκαν τον Οκτώβριο του 2017 και με τον Κωνσταντίνο Κουσάνα από το Συμβούλιο Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου της Νέας Ερυθραίας, επειδή πρόσφατα ξεκίνησαν ενέργειες για την ενεργειακή αυτονομία της γειτονιάς τους. Στο μέλλον ελπίζουμε να συζητήσουμε με εκπροσώπους και άλλων συμβουλίων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΑΣ: «Θεσμός με μέλλον, που αξίζει τη στήριξη των δημοτών»

kousanas1Ο Κωνσταντίνος Κουσάνας, είναι Χημικός Μηχανικός και έχει εξειδικευτεί στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται ως Διευθυντής Παραγωγής σε μεγάλη Ελληνική βιομηχανία παραγωγής τροφίμων. Μένει στη Νέα Ερυθραία από τον Μάρτιο τους 2015 και είναι δημότης Κηφισιάς. Το Συνοικιακό Συμβούλιο Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου, στο οποίο είναι πρόεδρος εκλέχτηκε τον Ιανουάριο του 2018 και αριθμεί 8 μέλη. Μέχρι σήμερα έχει συνεδριάσει έξι φορές, με συνεδριάσεις γενικά ανοικτές στο κοινό. Έχουν συμμετάσχει μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου που φιλοξενεί τις συνεδριάσεις τους, καθώς και δημότες της συνοικίας. Με τον Κωνσταντίνο Κουσάνα μιλήσαμε σε παγκάκι της πλατείας 28ης Οκτωβρίου (Τσαχπίνη).

Ποια είναι τα ζητήματα που συνήθως συζητάτε στα Συμβούλια;
Συζητάμε θέματα καθημερινότητας δημοτών όπως καθαριότητα της συνοικίας, αστικό περιβάλλον, κυκλοφοριακό, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, διαχείριση σκουπιδιών, προσβάσεις ΑΜΕΑ σε πεζοδρόμια και πλατείες ή υπηρεσίες, χώροι άθλησης παιδιών, φωτισμός δρόμων, σχολεία.

Ποια είναι η πορεία των αποφάσεων;
Ο πρόεδρος έχει επαφή με τον δήμαρχο. Ήδη παραβρέθηκα με τον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου τον προηγούμενο Απρίλιο σε συνάντηση με τον δήμαρχο, με θέμα την κατασκευή του νέου 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας. Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης είχα τη δυνατότητα να θέσω στον δήμαρχο και κάποια άλλα θέματα που απασχολούν το Συμβούλιο.

Μπορεί το συνοικιακό συμβούλιο να δώσει μόνο του λύσεις;
Από μόνο του το συνοικιακό συμβούλιο δεν μπορεί να δώσει λύσεις οι οποίες απαιτούν κάποιον προϋπολογισμό και δαπάνη. Αυτό είναι ευθύνη του Δήμου. Μπορεί όμως να συνδράμει στο να προτείνει προτεραιότητα έργων, στις προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων, στην ευαισθητοποίηση των δημοτών και σε καινοτόμες ιδέες.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί τη συνοικία σας;
Το πιο σημαντικό θέμα το οποίο απασχολεί την συνοικία μας είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται, η πρώτη απέναντι από το Νηπιαγωγείο της οδού Σκουφά στην Νέα Ερυθραία και η δεύτερη απέναντι από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου. Λόγω του ότι αποτελούν χώρους με πλήθος παιδιών καθημερινά, η ευαισθητοποίηση των δημοτών είναι σημαντική. Αυτό μαρτυρά το πλήθος υπογραφών δημοτών που ήδη έχουν συγκεντρωθεί που συμφωνούν στην άμεση απομάκρυνσή των κεραιών.

Αποτελεί μια θέση στο συνοικιακό συμβούλιο ένα σκαλοπάτι για μια θέση στο Δήμο στις επόμενες εκλογές;
Απαντώντας προσωπικά σε αυτή την ερώτηση, θα έλεγα πως όχι.

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας θεωρείτε ότι είναι ένας θεσμός με μέλλον;
Θεωρώ ότι είναι θεσμός με μέλλον και αξίζει τη στήριξη των δημοτών.

Είχατε την πρωτοβουλία για μια συνεργασία της συνοικίας σας με μια κοινωνική επιχείρηση ενέργειας, όπου πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με κατοίκους. Από την ανταπόκριση που είδατε θεωρείτε ότι είναι εφικτό να προχωρήσει στην παραγωγή ενέργειας;
Η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων και η παραγωγή ενέργειας σε επίπεδο συνοικίας, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαδεδομένη πρακτική η οποία ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι είναι εφικτό να προχωρήσει και μπορεί να πετύχει με τη βοήθεια του Δήμου , ο οποίος μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη χρηματικο-οικονομικά, καθώς και περιβαλλοντικά όσον αφορά το επίπεδο ζωής των δημοτών.

Σας παίρνει πολύ χρόνο η συμμετοχή σας στο συνοικιακό συμβούλιο; Σας στερεί χρόνο από κάτι άλλο; Είναι κάτι που θα ξανακάνατε;
Προφανώς απαιτεί χρόνο. Προφανώς απαιτεί δράσεις. Προφανώς απαιτεί συντονισμό. Προφανώς μου αφαιρεί κάποιο χρόνο από το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά μου, αλλά ταυτόχρονα μου δίνει την πολύ σημαντική ικανοποίηση της προσφοράς και της συμμετοχής.

Υπάρχουν παγκάκια στη συνοικία σας;
Υπάρχουν παγκάκια κυρίως σε πλατείες, τα οποία οι δημότες τα χρησιμοποιούν καθημερινά αλλά και σε δρόμους. Δυστυχώς δεν είναι αρκετά και δυστυχώς δεν είναι σε καλή κατάσταση. Θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένα εργονομικά και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν όχι μόνο ένα μέσο γρήγορης στάσης αλλά ουσιαστικού διαλλείματος όπου ο καθένας μας θα μπορούσε να διαβάσει το βιβλίο του ή και να ανοίξει το laptop του.

Έχετε κάποια ξεχωριστή ανάμνηση από παγκάκι;
Όταν ήμουν φοιτητής, υπήρχε ένα παγκάκι κάτω από ένα μεγάλο δένδρο, σε ένα δρομάκι προς τη Σχολή μου. Σε αυτό το παγκάκι ηρεμούσα, συγκεντρωνόμουν και πολλές φορές πριν τις εξετάσεις έκανα την τελευταία μου επανάληψη. Όταν μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ το παγκάκι αυτό κάποιες φορές , προφανώς συγκινούμαι ενθυμούμενος πολύ όμορφες αναμνήσεις από μια πολύ δημιουργική περίοδο της ζωής μου.

ΝΑΟΥΜ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: «Χρειάζεται καλά οργανωμένη διοίκηση και βούληση για την εκτέλεση έργων ουσίας»

papagiannis1Ο Ναούμ Παπαγιάννης είναι πατέρας δύο παιδιών, κατάγεται από την Καστοριά, ενώ είναι κάτοικος Κεφαλαρίου από το 2009 και δημότης Κηφισιάς. Είναι Απόστρατος Αξιωματικός, απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αλλά και Σχολείων του εξωτερικού και επί 45 χρόνια ιπτάμενος με στρατιωτικά και πολιτικά ελικόπτερα. Τα τελευταία χρόνια έχει την ευθύνη ενός Οικοδομικού Συνεταιρισμού που προωθεί μια μεγάλη στρατηγική επένδυση (δημιουργία γκολφούπολης) σε ιδιόκτητη έκταση που διαθέτει στην περιοχή της Σαρωνίδας Αττικής. Με τον Ναούμ Παπαγιάννη μιλήσαμε σε παγκάκι της πλατείας Αγίας Άννας.

Τον Οκτώβριο του 2017, στις εκλογές που διενήργησε ο Δήμος Κηφισιάς για την ανάδειξη Συνοικιακών Συμβουλίων, ένδεκα εκ των υποψηφίων εκλεχθήκαμε και συγκροτήσαμε το Συνοικιακό Συμβούλιο Κεφαλαρίου του Δήμου Κηφισιάς, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω. Από την αρχή της συγκρότησής μας προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε, με όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά, διανομή πόρτα-πόρτα ενημερωτικού φυλλαδίου τους κατοίκους κλπ), τόσο για την ύπαρξή μας, όσο και για την ανάγκη να επικοινωνούμε και να μας πληροφορούν για τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς της Συνοικίας μας.

Μέχρι σήμερα, έχουμε συνεδριάσει εννέα φορές, έχουμε συζητήσει αρκετά θέματα – προβλήματα της Συνοικίας και έχουμε υποβάλλει, γραπτώς και προφορικώς, εμπεριστατωμένες προτάσεις στον Δήμο. Στις πρώτες συνεδριάσεις, κυρίως οργανωτικές, συμμετείχαν μόνο τα μέλη και στη συνέχεια και κάποιοι αρμόδιοι του Δήμου. Επειδή φιλοδοξούμε να γίνουμε η ΦΩΝΗ των κατοίκων της Συνοικίας μας προς τον Δήμο, οι επόμενες συνεδριάσεις μας θα είναι ανοιχτές προς τους κατοίκους, τους οποίους και καλούμε να συμμετέχουν, ώστε να δυναμώνει η φωνή μας.

Τα θέματα που συζητάμε αφορούν στην καθημερινότητα των κατοίκων, στην ασφάλεια και προστασία, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στα κυκλοφοριακά προβλήματα, κυρίως από διαμπερή και διερχόμενη κυκλοφορία σε αρκετές γειτονιές, στην ασυδοσία και το «μπάχαλο» που επικρατεί στη στάθμευση των, πάσης φύσεως οχημάτων, κυρίως στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην ακαταλληλότητα, αλλά και έλλειψη πεζοδρομίων που επιδεινώνεται με τη στάθμευση οχημάτων επ’ αυτών, στην ασφάλεια μετακίνησης των μαθητών, προς και από το σχολείο, στην αδυναμία κυκλοφορίας ΑΜΕΑ σε πολλές περιοχές της πόλης, στην έλλειψη χώρων απασχόλησης νηπίων προσχολικής ηλικίας, αλλά και οργανωμένων χώρων παιδικής χαράς, στην μη εφαρμογή των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων σε πολλούς δρόμους της πόλης, σε προβλήματα πλημυρών κατά τις νεροποντές (έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων) στους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών εξ αιτίας κενών οικοπέδων, αλλά και εγκαταλειμμένων κτιρίων, αλλά και εργοταξίων, στην έλλειψη αστυνόμευσης, κυρίως στο κέντρο και άλλα πολλά.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Συνοικιακών Συμβουλίων, που έχει εκπονήσει ο Δήμος και έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, η αρμοδιότητα των Συνοικιακών Συμβουλίων είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ συμβουλευτική. Δεν μπορούν να επιβάλλουν τις αποφάσεις του και να δώσουν, από μόνα τους λύσεις. Εξ άλλου, δεν έχουν πόρους, ακόμη και για χαρτί!.

 Οι αποφάσεις και προτάσεις του Συνοικιακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, «διαβιβάζονται από τον πρόεδρό του στον Δήμαρχο, ο οποίος μεριμνά για την επεξεργασία κάθε απόφασης από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου». Μέχρι τώρα έχουμε υποβάλλει, γραπτώς, στις αρχές Μαρτίου, θέματα που αφορούν στην αστυνόμευση του κέντρου της πόλης, στη διαμόρφωση μικρού άλσους στην περιοχή Άνω Αμπέλια σε χώρο απασχόλησης νηπίων προσχολικής ηλικίας, στην τοποθέτηση πεζοφάναρου επί της Χαρ. Τρικούπη, για την ασφάλεια των μαθητών του 1ου Γυμνασίου και τη διάνοιξη κλειστών δρόμων και εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να εκτονωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος των περιοχών, αλλά και να τηρηθεί η ισονομία και η νομιμότητα. Η ανταπόκριση του Δήμου δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε.

Μου ζητάτε να αναφερθώ στο σημαντικότερο θέμα-πρόβλημα που απασχολεί την Συνοικίας μας. Θα μπορούσα να απαντήσω, μονολεκτικά, «Η καθημερινότητα», με ό,τι αυτή εμπεριέχει. Πιο άμεσα, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον καθαρισμό, από ξερά χόρτα, όλων των ελεύθερων χώρων, συμπεριλαμβανομένων των κενών οικοπέδων, αλλά και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και των ρεμάτων, ώστε να μη καούμε. Όπως όμως θα έχετε διαπιστώσει, με όσα αναφέρω σε προηγούμενη παράγραφο, όλα τα θέματα είναι σημαντικά και επηρεάζουν τη ζωή των κατοίκων της Συνοικίας μας.

Με ρωτάτε αν ο θεσμός των Συνοικιακών Συμβουλίων είναι ένας θεσμός με μέλλον. Θα μπορούσε να είναι σε έναν Δήμο με καλά οργανωμένη διοίκηση και βούληση για την εκτέλεση έργων ουσίας.

Όσον αφορά στο, αν μια θέση στο Συνοικιακό Συμβούλιο αποτελεί σκαλοπάτι για μια θέση στο Δ.Σ., η προσωπική μου ενασχόληση με αυτό δεν είχε τέτοια επιδίωξη. Δυνητικά και με την έννοια ότι κάποιος συμμετέχων γίνεται γνωστότερος στους κατοίκους, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι ένα συν για μια τέτοια επιδίωξη.

Αν μπορούσα, εκμεταλλευόμενος τη φιλοξενία σας, να εκφράσω ένα προσωπικό, αλλά και συλλογικό «παράπονο» προς τους κατοίκους – γείτονες της Συνοικίας μας είναι πως, παρά το ότι προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή μαζί τους, τόσο με ενημερωτικό φυλλάδιο – πρόσκληση (μοιράσαμε πόρτα-πόρτα πάνω από 2.000) όσο και με τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, η ανταπόκρισή τους είναι ελάχιστη. Ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει αυτή η εικόνα.

Όταν κάποιος θέλει να προσφέρει εποικοδομητικά στον τόπο του που, κατ’ ουσία, αντανακλά και στην ποιότητα ζωής και της δικής του οικογένειας, πάντα βρίσκει χρόνο που δεν θα θεωρεί ότι του στερεί κάτι άλλο. Προσωπικά, δεν απογοητεύομαι εύκολα, είμαι επίμονος και θα το ξανάκανα.

Επειδή όμως «κουράστηκα» από την πολυλογία μου, λέω να ψάξω να βρω ένα παγκάκι να ξαποστάσω. Πού να βρω όμως; Το μόνο παγκάκι στη γειτονιά μου είναι στον προαύλιο χώρο της Αγίας Άννας, όπου ξαποστάζουν οι γριούλες που πάνε για το κεράκι στην Εκκλησία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα παγκάκια που θα έπρεπε στην Κηφισιά.

Όσο για ξεχωριστή δική μου ανάμνηση από παγκάκι, ανάγεται στην εποχή που ήμουν νεαρός Εύελπις και, επειδή δεν ήμουν Αθηναίος και δεν είχα στέγη, η λύση για τα «ραντεβουδάκια» ήταν ένα παγκάκι στο πεδίο του Άρεως, έξω από την Σ.Σ.Ε. που, εκείνη την εποχή, ήταν ένα όμορφο και ασφαλές πάρκο και δεν είχε την εικόνα που, δυστυχώς, έχει σήμερα.