Τιμωρητική συμπεριφορά του Δήμου απέναντι σε εργαζόμενους και πολίτες

dormousis
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αστερόπη Καθρεπτίδου με τον πρόεδρο Γιώργο Δορμούση

Με ένταση και αντεγκλήσεις τελείωσε η ενότητα της ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Αφορμή η  ενημέρωση του Σώματος από τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Κηφισιάς Γιώργου Δορμούση,  σύμφωνα με την οποία η Διοίκηση του Δήμου αποφάσισε την περικοπή κατά το ήμισυ των υπερωριών τις αργίες και κατά 10% τις καθημερινές. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου η περικοπή αυτή θα επιφέρει μειωμένες υπηρεσίες ειδικά τα Σαββατοκύριακα αφού η αξιοποίηση των υπερωριών ήταν προς όφελος των εργαζομένων που μπορούσαν να ενισχύσουν το εισόδημά τους αλλά και προς όφελος των πολιτών που είχαν διαθέσιμες υπηρεσίες επτά ημέρες την εβδομάδα.

Όπως επισημάνθηκε οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται  συνεχώς μετά τις σημαντικές μειώσεις του 2011 και η πρώτη αύξηση της τάξης του 3% αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου και μόνο για τους εργαζόμενους που δεν υπάρχει προσωπική διαφορά.

Ο Δήμαρχος  Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος επικαλέστηκε την αύξηση των μισθωτικών δαπανών και του ενισχυμένου τεχνικού προγράμματος των τελευταίων ετών. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επέκριναν την στάση του Δημάρχου αναγνωρίζοντας την συμβολή των εργαζομένων ενώ οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ανέφεραν παραδείγματα προκειμένου να αποδείξουν την υψηλή αμοιβή των υπαλλήλων και πως δεν υπάρχει η αναγκαιότητα πλέον πραγματοποίησης των εν λόγω υπερωριών. Στο σημείο αυτό υπήρξε μεγάλη αντίδραση τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εκπροσώπους του συλλόγου αναφέροντας πως υπάρχουν εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου με παγωμένο βασικό μισθό που ξεκινάει από τα  600 ευρώ παρότι  έχουν  πολλά έτη προϋπηρεσίας θεωρώντας ως προβοκατόρικες τέτοιου είδους δηλώσεις. Η ενημέρωση έκλεισε με μια έντονη αντιπαράθεση με αντεγκλήσεις και  με προσωπικές αιχμές από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Βαγγέλη Αυλήτη, προς την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αστερόπη Καθρεπτίδου που είχε πάρει τον λόγο, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω ένταση  στην αίθουσα με τους παρευρισκόμενους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων η στιγμή που επιλέχθηκε  να ληφθεί μία τέτοια απόφαση είναι ιδιαίτερα άκυρη και γεννά  πολλά ερωτήματα. Και αυτό γιατί βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο αλλαγής διοικήσεως του Δήμου κατά την οποία  μπορεί να σταλούν λάθος μηνύματα στην νέα Δημοτική Αρχή ως προς την αναγκαιότητα της αξιοποίησης των υπερωριών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος η δαπάνη αυτή στην πραγματικότητα είναι ανελαστική αφού δίχως την πραγματοποίησή  τους από τους εργαζόμενους θα υπάρξει αναγκαστική μείωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες ειδικά τις αργίες και τα σαββατοκύριακα. Δυστυχώς αυτό το είδαμε το  Σαββάτο που ακολούθησε του Συμβουλίου, στις 22 Οκτωβρίου, όταν «πλημμύρισε» το εμπορικό κέντρο από σκουπίδια, ειδικά έξω από τα μεγάλα σουπερ μάρκετ.

Είναι τουλάχιστον άδικο το να περικόπτεται η  υπερεργασία ακόμα και προηγούμενου μήνα, όταν μάλιστα δεν έχει γίνει χρήση του προβλεπόμενου ρεπό και δίχως να υπάρχει και η ανάλογη προειδοποίηση προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό τους.

Κλείνοντας ο πρόεδρος ανέφερε πως η σφιχτή πολιτική είσπραξης εσόδων οδήγησε στην απόκλιση του προϋπολογισμού ενώ στο ερώτημα αν υπάρξει αντίδραση με αντίκτυπο  τους πολίτες, ο πρόεδρος δήλωσε πως αντίδραση αναπόφευκτα θα υπάρξει αλλά οι εργαζόμενοι το μόνο άδειασμα που γνωρίζουν  να κάνουν καλά  είναι αυτό των απορριμμάτων.

Πιστεύουμε ότι αυτή η ειλημμένη απόφαση της Διοίκησης αμέσως μετά τις εκλογές τις οποίες έχασε, αποτελεί μία τιμωρητική πράξη και προς τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και προς τους πολίτες που θα δουν στην πόλη αυτή την κόντρα, με του ξέχειλους κάδους απορριμμάτων.

Και ναι μπορεί να υπάρχει αστοχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού όμως αυτό δεν μπορεί να το βλέπει ένας Δήμαρχος αμέσως μετά τις εκλογές. Αν υπήρχε ένα μήνα πριν μπορεί να υφίστατο μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και γιαυτό το λόγο δεν προέβει σε μια τέτοια κίνηση. Ενώ τώρα ότι είναι να χάσει, το έχασε.