Ένας πολυσυζητημένος και θετικός άνθρωπος στην κυβέρνηση

σκουρλέτης κάλπη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

 

Τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς και συμπολίτη μας, Πάνο Σκουρλέτη, προσπαθήσαμε να «στριμώξουμε» σε ένα παγκάκι της πόλης. Στάθηκε όμως αρκετά δύσκολο την εποχή αυτή, όπου εκτός των άλλων ήταν και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,στο οποίο εκλέχτηκε στην πρώτη δεκάδα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μπορεί λοιπόν να μην κάθισε μαζί μας σε παγκάκι, καταφέραμε όμως να κουβεντιάσουμε μαζί του για τα πλευρικά διόδια, για τα οποία ήταν από την αρχή αρνητικός, για την πεποίθησή του ότι η Κυβέρνηση δε σκοπεύει να πουλήσει την ΕΥΔΑΠ, καθώς και τη γνώμη του για τα παγκάκια. Ένας από τους πολιτικούς μας, που ακόμα δεν μας έχουν απογοητεύσει κι ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι και στο μέλλον.

– Η Κηφισιά είναι η πόλη που απλώς κατοικείτε ή «η πόλη σας»;

σκουρέτης ανθοκομική
Ως υπουργός Περιβάλλοντος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της Ανθοκομικής και έκοψε την κορδέλλα

Θεωρώ ότι η έννοια του σπιτικού περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα από ένα κτίριο. Επομένως,  η πόλη, η γειτονιά μου, οι γνωστοί δρόμοι της επιστροφής στο σπίτι είναι κάτι δικό μου, κάτι ιδιαίτερο,  με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα αντιλαμβάνονται αυτά τα πράγματα οι περισσότεροι άνθρωποι. Βεβαίως μένω στην Νέα Ερυθραία, στο νέο δήμο Κηφισιάς, αλλά δεν αλλάζει η ουσία, ούτε η σχέση μου με την ευρύτερη περιοχή  και τους ανθρώπους της.

– Θεωρείτε ότι μια πόλη χρειάζεται παγκάκια;

 Η χρησιμότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά αν με ρωτάτε για την επιλογή   που οφείλει μια πόλη να διαθέτει  στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, για να σταθούν, να συλλογιστούν, να ατενίσουν, ναι, ακόμη περισσότερο, μια πόλη χρειάζεται παγκάκια.

-Έχετε δηλώσει ότι δεν πρόκειται με υπογραφή σας να μπουν παράπλευρα διόδια, που θα δυσκολέψουν τη μετακίνηση των κατοίκων  στα βόρεια προάστια. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αντίθεσή σας;

σκουρλέτης διόδια
Από την κινητοποίηση των Δήμων Κηφισιάς Διονύσου το καλοκαίρι για τα διόδια

Το είχα πει και τον περασμένο Αύγουστο, όταν ήρθαν κάτοικοι της Κηφισιάς και του Διονύσου έξω από το υπουργείο. Με βάση την  ανάπτυξη του ευρύτερου οικιστικού ιστού, είναι αδιανόητο να υπάρχουν διόδια στη Βαρυμπόμπη και στον Άγιο Στέφανο. Ο  δρόμος μέχρι εκεί  εξυπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών και γι’ αυτό είμαι κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα πράξω ανάλογα. Αυτό που χρειάζεται είναι  και η  αναθεώρηση του σχεδιασμού προκειμένου να απορριφθεί μια και καλή μια τέτοια εξέλιξη.

– Έχετε ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή σας στην πώληση της ΕΥΔΑΠ. Να περιμένουμε ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, αν υπάρξει κάποια τέτοια εντολή;σκουρλέτης γραφείο

 Η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν προβλέπει την πώληση της ΕΥΔΑΠ και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Το έχω επαναλάβει πολλές φορές τελευταία, ότι επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν νομίζω ότι επ’ αυτού υφίσταται ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση.

– Η Λένω Πολίτη, αποτελεί εμβληματική μορφή για την Κηφισιά, επειδή προσπάθησε να εμποδίσει με κάθε μέσο να περάσουν τα νερά της Κηφισιάς στην τότε εταιρία ύδρευσης της Αττικής με αποτέλεσμα να φυλακισθεί. Περιμένετε ανάλογες αντιδράσεις σε αποφάσεις της κυβέρνησής σας;

 Η Αριστερά και ιδιαίτερα εκείνο το κομμάτι της που θέλει να λέγεται και να είναι ριζοσπαστικό, είναι  υπέρ των κινημάτων και των αγώνων για το κοινό καλό. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένας λόγος να πάμε σε ανάλογες καταστάσεις. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του νερού.

– Ποιο θεωρείτε ως σπουδαιότερο έργο σας στη θέση ως υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας  και τι ακόμη θα θέλατε να επιτύχετε από τη θέση αυτή;

 Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός χρόνος που πέρασε είναι πολύ πυκνός, κάτι που αποτυπώνεται και στο ρυθμιστικό έργο μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών.  Αυθόρμητα θα μπορούσα να αναφερθώ στη διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο ή  στην ακύρωση της πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ». Ωστόσο θα σας παραπέμψω στο μέλλον για μια οριστική απάντηση, καθώς είναι πολλά όσα έχουν ξεκινήσει και θα εξελιχθούν  το επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα από αυτά είναι το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία ενεργειακών συνεταιρισμών. Είναι  κάτι που πιστεύουμε ότι θα βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση στα νησιά λύνοντας πολλά προβλήματα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας τους, στη βάση των πραγματικών αναγκών και της τοπικής βούλησης.

– Έχετε κάποια προσωπική δική σας ανάμνηση που να έχει εκτυλιχτεί σε παγκάκι;

Όλοι δεν έχουμε;