Αλλαγή σκυτάλης στην Ανθοκομική

komianos-1a

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΜΙΑΝΟ

Δέκα χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθοκομικής, τα δύο τελευταία χρόνια στο τιμόνι της, αποχωρώντας ο γεωπόνος Γιώργος Κομιανός, από την προεδρία, κάθισε σε ένα παγκάκι μαζί μας, από τα τόσα του Άλσους, και τα είπαμε.

– Η Ανθοκομική είναι μόνο η έκθεση που γνωρίζουμε κάθε Μάιο ή υπάρχει και κάτι άλλο;
Η Ανθοκομική είναι βασικά το νομικό πρόσωπο, στο οποίο δουλεύουμε πολύ εντατικά όλο το χρόνο, μια και οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις είναι πολύ αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι πολύ δουλειά να φέρεις σε πέρας θέματα προϋπολογισμού, προμηθειών, να σχεδιάσεις και να υποστηρίξεις τη μετεξέλιξη της Έκθεσης, ώστε να γίνει μοντέρνα και να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, τόσο σε θέματα επιχειρηματικότητας, όσο και σχέσης φύσης και ανθρώπων.

– Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας;
Στόχος είναι να συνεργαστούμε και με άλλους Δήμους, προκειμένου να του δώσουμε την τεχνογνωσία της Ανθοκομικής Έκθεσης, η Κηφισιά έχει ήδη υλοποιήσει 62 εκθέσεις, να εκπαιδεύσουμε ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργική παραγωγή, ώστε να μπορέσουν να αποχτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για την αγορά εργασίας, να εισάγουμε στα σχολεία την αγάπη για τη φύση και το σεβασμό στο περιβάλλον πιο δραστήρια, διότι η πρώτη ηλικία είναι η πιο εύκολη να λάβει τέτοιου είδους ερεθίσματα. Βασικός στόχος και η δημιουργία εμπορικής μάρκας της Ανθοκομικής, που να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου, όπως το κομπόστ, ή η δημιουργία αγοράς για τα φυτά που παράγονται στο φυτώριό μας, ώστε να έχει επιπλέον έσοδα ο Δήμος και να βρίσκονται φθηνά προϊόντα, υψηλών προδιαγραφών στα χέρια των δημοτών.

– Τι από αυτά έχετε αρχίσει να υλοποιείται;
Μέχρι στιγμής δεν μας επέτρεπε η συστατική πράξη του νομικού προσώπου της Ανθοκομικής Έκθεσης να εκτελέσουμε τίποτα από αυτά. Πλέον έχουμε καταφέρει να τροποποιήσουμε τη συστατική πράξη, πρόσφατα μάλιστα εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να μπορέσουμε αναπόσπαστα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των σχεδίων μας. Βέβαια κομμάτια από τις δράσεις αυτές έχουμε ήδη καταφέρει, όπως για παράδειγμα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της Ανθοκομικής Έκθεσης, που απευθύνεται σε παιδιά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και με άλλες ΜΚΟ που ασχολούνται με το περιβάλλον και τη φύση. Το πρόγραμμα αυτό είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση και παρακολούθησαν αυτά τα προγράμματα τουλάχιστον 2.000 παιδιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο Ανθοκομικών Εκθέσεων.
Επίσης στο φυτώριο του Δήμου Κηφισιάς έχουμε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή δέντρων, θάμνων και λουλουδιών, αρχικά για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου και στο άμεσο μέλλον σκοπεύουμε να τροφοδοτούμε την αγορά μέσω της Ανθοκομικής Έκθεσης με προϊόντα κομπόστ που θα φέρουν επάνω τους το λογότυπο της Ανθοκομικής. Για να ξεκινήσουμε βέβαια την παραγωγή χρειάστηκε να εκσυγχρονίσουμε το φυτώριο, που το βρήκαμε εντελώς παρατημένο. Μια άλλη δράση που έχουμε προχωρήσει είναι η οργάνωση μέσα στον προσεχή Φλεβάρη εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε μορφή ημερίδας των ανθοπαραγωγών της Ελλάδας, πάνω σε θέματα που αφορούν τις νέες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς λουλουδιών. Ομιλητές θα είναι από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, από το αρμόδιο Υπουργείο και από μεγάλες ολλανδικές και γερμανικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ανθοκομίας.

– Τι γίνεται με την εκπαίδευση των ανθρώπων της Ανθοκομικής; Είναι επαρκής;
Έχουμε δημιουργήσει ειδικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορούν μέλη του Δ.Σ. της Ανθοκομικής και το προσωπικό να εκπαιδευτεί πάνω σε θέματα αγροτικής παραγωγής και ανθοπαραγωγής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να επισκεφτεί εκθέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να ενταχθούμε στο παγκόσμιο δίκτυο ανθοκομικών εκθέσεων και πιθανότητα να συμμετέχουμε ενεργά με φυσική παρουσία και περίπτερο σε διεθνείς εκθέσεις.

– Ποια είναι η δική σας συμβολή σε όλο αυτό το πρόγραμμα;
Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία είμαι ταχτικό μέλος του Δ.Σ. της Ανθοκομικής. Δυστυχώς η προσφορά μου παλιά ήταν ελάχιστη γιατί δε μου ζητήθηκε. Παρόλα αυτά, ακόμα κι από εκείνη την περίοδο, με διάφορους τρόπους και με συμβουλές κατάφερα να συμβάλλω στον εκσυγχρονισμό της έκθεσης μέχρι και το 2008. Η εφαρμογή των ιδεών μας αποτυπώθηκε με γεωμετρική αύξηση των επισκεπτών της Έκθεσης από το 2002 έως το 2008. Από εκεί και μετά άρχισε η σταδιακή παρακμή μέχρι και το 2014.

– Ποιος ο λόγος της παρακμής;
Κυρίως η περιθωριοποίηση του γεωπόνου που ασχολούνταν με τον εκσυγχρονισμό, καθώς και η ύφεση στην ελληνική αγορά.
– Μετά το 2014 υπήρξε ανάκαμψη;
Από το 2014 έως το 2016, που ανέλαβα πρόεδρος, επανέφερα πολλές από τις δράσεις που είχαμε εισάγει από το 2002 έως το 2008, ενώ ταυτόχρονα φρόντισα για τον εμπλουτισμό της, με σκοπό την ανάδειξη της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς στη μεγαλύτερη της Ελλάδας.

– Πόσο κοντά είσαστε στο να το πετύχετε αυτό;
Το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκθεσης, στοχεύοντας όχι μόνο στον εμπορικό ρόλο της, αλλά και σε πλούσιο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό ρόλο που να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Καταφέραμε να πετύχουμε και αύξηση των επισκεπτών και την πλήρη ικανοποίησή τους. Μια πολύ μεγάλη καινοτομία στην 62η Έκθεση ήταν η δημιουργία του φυσικού παιδότοπου μέσα στο Άλσος, όπου παρουσιάσαμε στον κόσμο μια εναλλακτική πρόταση για παιχνίδι, πέρα από τις συμβατικές παιδικές χαρές.

– Θα τον ξανακάνετε τον παιδότοπο;
Θέληση της παρούσας δημοτικής Αρχής και δική μου, είναι να τον επαναφέρουμε σαν μόνιμη εγκατάσταση, προκειμένου να ζωντανέψουμε το κάλλος της Κηφισιάς. Το Άλσος είναι ένα ζωντανός οργανισμός, ο οποίος χρειάζεται τη συνεχή προσοχή του Δήμου και φυσικά επενδύσεις προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να γίνει λειτουργικός για το δημότη της Κηφισιάς. Για παράδειγμα πρέπει να επισκευαστούν όλα τα υγρά στοιχεία του Άλσους και του ευρύτερου Δήμου, όπως η λίμνη Κεφαλαρίου. Πρέπει να μπει μόνιμος φύλακας, προκειμένου να αποτρέπονται βανδαλισμοί και γκράφιτι. Πρέπει να αλλάξουμε όλα τα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά του Άλσους ώστε να είναι πιο ασφαλή και να μπορούν να φιλοξενήσουν τις πλέον σύγχρονες και απαιτητικές εκθέσεις.

– Υπάρχει οικονομικό όφελος για το Δήμο από την πραγματοποίηση της Ανθοκομικής Έκθεσης;
Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ισοσκελισμένη. Τα έσοδα από τα περίπτερα, τους χορηγούς, τα εισιτήρια, ήταν όσα και οι δαπάνες. Από το αποτέλεσμα αυτό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Βέβαια, θα θέλαμε να γίνει κερδοφόρα αλλά δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε θέσεις πάντως τις βάσεις για να το καταφέρουμε.

– Η εφημερίδα είχε στο παρελθόν κάνει καμπάνια για τη δωρεάν είσοδο. Προβλέπεται να καταργηθεί το εισιτήριο;
Η επιθυμία του δημάρχου, Γιώργου Θωμάκου, είναι να καταργηθούν. Από έρευνα αγοράς πάντως που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι οι επισκέπτες είναι ικανοποιημένοι και δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας το μικρό ποσό του 1.5 ευρώ. Αν καταργήσουμε το εισιτήριο θα μειωθεί φυσικά το προσωπικό, κόσμος που απασχολείται από την Κηφισιά και περιμένει την Έκθεση για κάποιο εισόδημα. Στην τελευταία Ανθοκομική Έκθεση, τα πρωινά στις καθημερινές η είσοδος ήταν ελεύθερη, έτσι με αυτή την πρακτική θεωρώ ότι έμεινε και ο τελευταίος που ήθελε να επισκεφτεί την έκθεση ικανοποιημένος. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να κοπούν και είναι και ένας από τους λόγους που αποχώρησα από την προεδρία.

– Οι αλλαγές προσώπων στα νομικά πρόσωπα του Δήμου θα γίνουν το Μάρτιο, εσείς πώς και αποχωρείτε από τώρα;
Θεωρώ ότι κανένας πρόεδρος που θα αναλάμβανε το Μάρτιο, δεν θα προλάβαινε να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι τα εγκαίνια της 63ης Ανθοκομικής Κηφισιάς και δεν αφήνει καθόλου περιθώρια στο νέο πρόεδρο να καταλάβει τις ευθύνες του, τις υποχρεώσεις του αλλά και να βάλει τις πινελιές του.
Έτσι με δική μου εισήγηση στο δήμαρχο, για καθαρά πρακτικούς λόγους, είπα ότι αν ήταν να φύγω θα έπρεπε να φύγω εγκαίρως, σεβόμενος το ρόλο του νέου προέδρου.

– Θα συνεργαστείτε με τη νέα πρόεδρο;
Φυσικά. Δεν παραμένω στο Δ.Σ. παρόλα αυτά θα στέκομαι δίπλα της, μια και αυτά τα δύο χρόνια έμαθα την Ανθοκομική από την καλή και την ανάποδη και δε θέλω σε καμία περίπτωση να κρεμάσω συναδέλφους και συνεργάτες, μια και μια τέτοια πράξη δεν ταιριάζει ούτε με το ήθος μου ούτε με τον επαγγελματισμό μου. Είμαι έτοιμος να αναλάβω όποια αρμοδιότητα μου αναθέσει ο κ. δήμαρχος. Ως γνωστόν είμαι ήδη πολιτικός προϊστάμενος του τμήματος πρασίνου Κηφισιάς και σίγουρα θα συνεχίσω να προσφέρω στο πράσινο της Κηφισιάς, όπου έχουμε μεγάλη επιτυχία. Πιστεύω ότι η επιλογή της Κλεοπάτρας Χατζοπούλου είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Δείχνει αφοσίωση στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και θα έχει την αμέριστη βοήθειά μου, προκειμένου να μοιραστούμε και να υλοποιήσουμε το όραμα της δημοτικής Αρχής.

– Τις ημέρες αυτές το Άλσος ντύθηκε χριστουγεννιάτικα για πρώτη ουσιαστικά φορά. Είσαστε ικανοποιημένος από αυτό;
Υπήρξε δική μου πρωτοβουλία, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του Άλσους, προκειμένου να διέρχεται κόσμος από εκεί, να το χαίρεται, να παραμένει ζωντανό. Πάντα προσπαθούμε οι δραστηριότητες στο χώρο αυτό να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατές με την παραδοσιακή ρόλο του Άλσους στην Κηφισιά. Προσπαθούμε να προσφέρει ψυχαγωγία στα παιδιά, να είναι φιλικός με το περιβάλλον, να υπάρχουν καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και χομπίστικες δραστηριότητες. Θεωρώ ως αποκορύφωμα της θητείας μου το χριστουγεννιάτικο χωριό, όπου καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσουμε τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία προκειμένου να στηθεί αυτή η όμορφη εκδήλωση. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θετική και το πρώτο Σαββατοκύριακο πέρασαν περίπου 30.000 επισκέπτες, παιδιά με τους γονείς του, τόσο από το Δήμο μας, όσο και από όλη την Αθήνα. Οι επισκέπτες αυτοί, δεν έρχονται μόνο για το χριστουγεννιάτικο χωριό, αλλά στη συνέχεια πάνε και στο εμπορικό κέντρο, δίνοντας ζωή στην πόλη.

– Υπάρχει από την εκδήλωση οικονομικό όφελος για το Δήμο;
Φυσικά. Ήταν μια σκέψη που είχα από την αρχή της θητείας μου. Το βγάλαμε σε δημοπράτηση και δόθηκε τελικά στο Φρόλι το ξωτικό των ευχών, που σέβεται το περιβάλλον και το παιδί και το έχει κάνει πανέμορφο, στα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα, με ξύλινα σπιτάκια, χωρίς πλαστικά και αντιαισθητικές κατασκευές. Τα Χριστούγεννα είναι όμορφα στην Κηφισιά, το Άλσος μας είναι πανέμορφο και ήταν κρίμα να μην το αξιοποιούμε.