Για να μην ξεχνάμε

Ατλτχάιμερ

Μπορεί ως ψηφοφόρους να μας προτιμάνε με κάποια μορφή άνοιας, στο πλαίσιο όμως της δημιουργίας Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, θέλουν και υγιείς πολίτες, έτσι η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το παραπάνω δίκτυο υλοποιεί πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Κηφισιάς.

Έτσι λοιπόν δημιουργούνται Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια σε συνεργαζόμενους Δήμους.  Στην Κηφισιά θα   λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 9.00 π.μ.-1.00 μ.μ. στο Γ΄ ΚΑΠΗ Νέας Κηφισιάς  (Κηφισού & Αγραύλης), με υπεύθυνη επικοινωνίας την κοινωνική λειτουργό  Ε. Αθανασίου και την Επισκέπτρια Υγείας Ν. Δράκο, κατόπιν ραντεβού  στο τηλέφωνο 2108080108  και 2106231091.

Βασικός στόχος της λειτουργίας του σταθμού να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ Παρασκευή Σακκά δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα  για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στη χώρα μας. Στόχος να υπάρχει πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και τα άτομα που έχουν πρόβλημα να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και να νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. Η πρόεδρος ανέφερε ότι  “Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια.”

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη χώρα μας περισσότερο θεραπεύουμε παρά προλαμβάνουμε.  “Έτσι και στην νόσο Αλτσχάιμερ, ως σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να παρέχουμε τα μέσα αυτά που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια, θα ανακουφίσουν τους πάσχοντες και τους φροντιστές αυτών και θα μειώσουν το μείζον κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε κοντά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, έχοντας ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση υψηλής  ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συνεπώς, συμπράττουμε ως φορείς με την κατάλληλη επιστημονική και έγκυρη καθοδήγηση παρέχοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλο ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της προαγωγής υγείας των δημοτών».

Πώς θα γίνουν όλα τα παραπάνω δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Ελπίζουμε μετά το πρώτο βήμα, που ανέφερε η πρόεδρος, να ακολουθήσουν και άλλα. Σίγουρα πάντως  βοηθάει η δυνατότητα να έχει κάποιος εύκολη πρόσβαση σε μια έγκαιρη διάγνωση.

Στον Συμβουλευτικό Σταθμό μπορούν να απευθυνθούν  άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στη χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στον γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού.

Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί προβλέπεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους  με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι.