Γυναίκες καλλιτέχνες της Μέσης Ανατολής

resilience3a
Από τα εγκαίνια της έκθεσης, η πρέσβειρα Dona Barakat και η Christiana Jabara

Της ΜΑΡΘΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στη Κηφισιά (Κασσαβέτη 18) εικαστική έκθεση με τίτλο «Women Of Resilience» (Γυναίκες Ανθεκτικότητας). Η έκθεση αποτελεί μία μοναδική συνεργασία της Christiana Japara, επιμελήτριας και ιδρύτριας της μη κερδοσκοπικής ένωσης FAME (Female Artists of Middle East) με έδρα τον Λίβανο και της Dona Barakat, πρέσβειρας του Λιβάνου στην Αθήνα.  Στόχος της έκθεσης ήταν να παρουσιάσει και να διερευνήσει σε βάθος το εξαιρετικό έργο των συγχρόνων γυναικών καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής.

resilience2a
Έργο της γεννημένης στη Βηρυτό καλλιτέχνιδας Gulene Derboghossian

Το εύρος των έργων της έκθεσης καλύπτει όλα τα είδη τέχνης, όπως τη ζωγραφική, το κέντημα, το φιλμ, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Τα έργα αντλούν τη θεματολογία τους από το φύλο, τη γυναικεία χειραφέτηση, τη μετανάστευση και τον πόλεμο.

resilience1a
Έργο της Λιβανέζας καλλιτέχνιδας Nada Sehnaoui

Οι καλλιτέχνιδες αρνούμενες στερεότυπα και περιορισμούς, εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους για τη Μέση Ανατολή από μια απελευθερωμένη θηλυκή σκοπιά, η οποία αποτελεί και τη δύναμή τους.  Μέσω των έργων τους οι καλλιτέχνιδες προσκαλούν τον θεατή να εξετάσει όλες τις νέες προοπτικές στον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε αυτό το κοινωνικοπολιτικό κλίμα.  Εξετάζουν πως μπορούμε να κερδίσουμε από τις ιστορίες τους, να τις μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και να αλλάξουμε τα υπάρχοντα στερεότυπα της ταυτότητας της Μέσης Ανατολής.

resilience4a
Έργο της Ιρανής καλλιτέχνιδας Moje Assefjah

Ο FAME, όπως αναφέρθηκε, δημιουργήθηκε από την Christiana Jabara και ιδρύθηκε το 2019 στη Βηρυτό με εναρκτήρια έκθεση τη «Women Of Resilience», που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα τον Οκτώβριο του 2019.