Μια μεγάλη, ξεχωριστή παρέα

παρέα
Μια μεγάλη ξεχωριστή παρέα

«Από πού είστε» ρώτησε νεαρή στις σκάλες του μετρό της Σόφιας, όταν βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη παρέα που μιλούσε διαφορετική γλώσσα από τα βουλγαρικά.

«Από την Ιταλία», «Κόσοβο», «Σερβία», «Τουρκία» μερικές από τις χώρες που ακούστηκαν. Μια μεγάλη παρέα, ο καθένας όμως από άλλη χώρα.

Liubov Kirilova
Περιήγηση με την Liubov Kirilova

Μια μεγάλη παρέα συγγραφέων. Μια παρέα που βρεθήκαμε στη Σόφια το διήμερο 1η και 2 Νοεμβρίου για να ιδρύσουμε την Ένωση Συγγραφέων Νοτιαανατολικής Ευρώπης με μέλη κυρίως από τα Βαλκάνια, ανταποκρινόμενοι, στην πρόσκληση του  Ζαχάρι Ιβανόφ (Zaxari Ivanov) , Βούλγαρου συγγραφέα, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία.

Zahari Ivanov
Ο πρόεδρος Zahari Ivanov με την ψυχή της διοργάνωσης Liubov Kirilova

συνέδριο

Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλα τα μέλη εστίασαν στο γεγονός ότι οι λαοί των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, μπορούν να αφήσουν στην άκρη την πολιτική και χωρίς να ξεχάσει ο καθένας την ιστορία του, να εστιάσουν στα κοινά σημεία των λαών τους. Μίλησαν για το γεγονός ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και μπορούμε να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ο καθένας τη λογοτεχνία του άλλου. Μια λογοτεχνία  που βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς. Μια λογοτεχνία που πρέπει όμως να μεταφραστεί, μια και μιλάμε διαφορετικές γλώσσες.

Peter Sragher
Ο Peter Sragher διαβάζει ποιήση
Fahredin Shehu
Ο Κοσοβάρος Fahredin Shehu
, Katica Kulavkova
Η Katica Kulavkova από τη Βόρεια Μακεδονία με τον Ρουμάνο Mircea Dan Duta

Με φιλική διάθεση όλοι οι συγγραφείς, έτοιμοι να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον αντάλλαξαν υποσχέσεις για κοινές δράσεις με φεστιβάλ, βραβεία, εκδηλώσεις, ανθολογίες  στο πλαίσιο της νεοϊδρυθείσας Ένωσης. Ως «Σκόπια» αναφέρονταν στη χώρα τους οι συγγραφείς από τη Βόρεια Μακεδονία, μην θέλοντας προφανώς να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ των συγγραφέων από τη Βουλγαρία ή την Ελλάδα, παρότι επισήμως στις εκδηλώσεις η χώρα τους αναφερόταν ως Βόρεια Μακεδονία.

Jeremija Lazarevic
Ο Jeremija Lazarevic ξεχωριστή προσωπικότηττα του συνεδρίου

Ιδιαίτερα φιλόξενοι οι Βούλγαροι διοργανωτές, με την κεντρική εκδήλωση να προβάλλεται από τη βουλγαρική τηλεόραση, ενώ  καλεσμένοι ήταν διπλωμάτες από όλες τις χώρες. Ψυχή της εκδήλωσης, υπεύθυνη για τη διοργάνωση η Λιούμποβ Κιρίλοβα (Liubov Kirilova).

Εντύπωση προκαλούσε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους Βαλκάνιους συγγραφείς γνώριζαν ή είχαν συνεργαστεί με Έλληνες λογοτέχνες από τη Λάρισα. Μια ελληνική πόλη που ίσως βρίσκεται πιο κοντά στη βαλκανική κουλτούρα.

Τουρκία
Η αντιπροσωπεία της Τουρκίας

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης με εκπροσώπους από  15  χώρες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να παίξουν λογοτεχνικά παιχνίδια, να γνωρίσουν τη Σόφια και να απολαύσουν τη βουλγαρική φιλοξενία με εκλεκτούς ντόπιους μεζέδες, παλαιωμένο ρακί και κατακόκκινο κρασί.

Κρανιάς
Η Έρικα Αθανασίου με τον Έλληνα διπλωμάτη Γιώργο Κρανιά

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι συγγραφείς Μάκης Τσίτας και Έρικα Αθανασίου.

Διοργανωτές:

Zahari Ivanov – Βουλγαρία

Radomir Andric – Σερβία

Ιδρυτικά Μέλη:

Αλβανία: Stefan Capaliku

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Predrag Bjelosevic

Βουλγαρία: Hristo Boytchev, Georgi Galov, Zahari Ivanov, Zdravka Evtimova

Κροατία: Nadezda Cacinovic

Ελλάδα: Μάκης Τσίτας,  Έρικα Αθανασίου

Ιταλία: Luca Cedrola

Κόσοβο: Fahredin Shehu

Μολδαβία: Arcadie  Sucevean, Niko Stoyanov

Μαυροβούνιο: Milorad Popovic

Βόρεια Μακεδονία: Jordan  Plevnesh, Katica  Kulavkova

Ρουμανία: Mircea Dan Duta,  Peter  Sragher

Σερβία: Branko Ristic, Jeremija  Lazarevic,  Radomir Andric

Τουρκία: Ahmet Emin Atasoy, Guney Ozkilinc, Hilmi Hasal, Yakup Omerugl

Ουκρανία: Anna Bagriana, Viktor Melnik, Mihailo Sidorzhevsky.

Περισσότερα για την Ένωση Συγγραφέων Νοτιαανατολικής Ευρώπης (SEE writers), μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.seewriters.eu