«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»

kazantzakisekdilosi1
Όρθιες, Γιάννα Κακούρη, Λία Βαλάτα-Τσιάμα, Ελένη Παπαδοπούλου, Λίνα Δεναξά, Σταυρούλα Κουλουριώτη και Κούλα Κεχρή.  Καθιστές, Κοραλία Ξανθάκη, Μαίρη Κατσίμπα και Δέσποινα Μιχαλοπούλου.

Της ΜΑΡΘΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του οικουμενικού μας συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ο Α΄ Διαλεκτικός Όμιλος Κηφισιάς, σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Κηφισιάς, οργάνωσε εκδήλωση στην Έπαυλη Δροσίνη, στην Κηφισιά, όπου παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του, μέσα από  σύντομες ομιλίες μελών του Ομίλου και μελών της Λέσχης Ανάγνωσης του Δήμου Κηφισιάς.

H εκδήλωση άρχισε με ένα σύντομο χαιρετισμό από την δραστήρια πρόεδρο του Α΄ Διαλεκτικού Ομίλου Κηφισιάς, Σταυρούλα Κουλουριώτη, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αθρόα προσέλευσή τους  στην τόσο σημαντική εκδήλωση.  Στη συνέχεια άρχισαν οι ομιλίες – αναφορές επτά μελών του Ομίλου και της Λέσχης.

Από τον Α΄ Διαλεκτικό Όμιλο Κηφισιάς μίλησαν η Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, η Λίνα Δεναξά αναφέρθηκε στο σύγχρονο έπος «Οδύσσεια» σε 33.333 στίχους, η Κούλα Κεχρή μίλησε για το «Βίος & Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», το μυθιστόρημα που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης το 1941 στην Αίγινα και η Δέσποινα Μιχαλοπούλου για το βιβλίο του «Ο Τελευταίος Πειρασμός».

Από τη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Κηφισιάς μίλησαν η Γιάννα Κακούρη για το βιβλίο του «Ταξίδια στην Ισπανία», η Μαίρη Κατσίμπα για το έργο του «Ασκητική», που επάξια έχει πάρει μία θέση στα έργα των μεγάλων διανοητών και η Κοραλία Ξανθάκη,  οποία  αναφέρθηκε στο βιβλίο του «Αναφορά στο Greco».

Μετά τις αναφορές  μελών του Ομίλου και της Λέσχης, το λόγο πήρε η Λία Βαλάτα-Τσιάμα υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης του Δήμου Κηφισιάς, η οποία σε μια σύντομη παρέμβασή της εστίασε στον οικουμενικό Νίκο Καζαντζάκη, του οποίου το έργο είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο και έχει φανατικούς αναγνώστες, οι οποίοι σε πολλά μέρη έχουν δημιουργήσει Λέσχες Ανάγνωσης αποκλειστικά έργων του.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη και αριθμεί σήμερα πάνω από 7.000 καταγεγραμμένα μέλη σε 126 χώρες, με πρόεδρο τον καθηγητή Γιώργο Στασινάκη, όπως μας ανέφερε η Λία Βαλάτα – Τσιάμα.  Οι εκδηλώσεις που έχει ήδη οργανώσει η Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. για την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό του, άρχισαν στις 19 Ιανουαρίου 2017 στην Κούβα και ακολούθησαν στο Σαντιάγκο στη Χιλή, στο Τορόντο στο Καναδά, στην Αντίπ (την παλιά Αντίπολη που έκτισαν οι Ίωνες), στη Γαλλία, στο Λονδίνο, στην Τύνιδα στη Τυνησία και σε άλλες χώρες της Αφρικής.

Eπίσης η Λία Βαλάτα-Τσιάμα αναφέρθηκε και στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Κηφισιά, την οποία επισκεπτόταν συχνά λόγω της φιλίας του με τον Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος  περνούσε τα καλοκαίρια, στην Κηφισιά, σε παρακείμενο μάλιστα οίκημα από εκεί που γινόταν η εκδήλωση.

Το αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη σχετική εκδήλωση στην Ελλάδα για την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

Συγχαρητήρια στην πρόεδρο, Σταυρούλα Κουλουριώτη και τα μέλη του ομίλου γι αυτή την πρωτοβουλία.