Ελευθέριος Βενιζέλος στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

Γεννηματάς Κουβουτσάκη

Με χαρά ο κόσμος ξαναπήγε για εκδήλωση στον όμορφο χώρο της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη, η οποία έχει φιλοξενήσει σπουδαίες εκδηλώσεις, με την αγάπη στον πολιτισμό που είχε επιδείξει ο ιδρυτής της, αείμνηστος Παναγιώτης Κουβουτσάκης.

Από νωρίς λοιπόν, το απόγευμα της Δευτέρας 19 Μαρτίου, η μεγάλη αίθουσα της Πινακοθήκης γέμισε προκειμένου να παρακολουθήσουν την  ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβη κ. Γεωργίου Γεννηματά «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πολιτικός, ο Διπλωμάτης. Αποτίμηση μιας μακράς πορείας με διαχρονική αξία».

Τον ομιλητή προλόγισαν ο Πρόεδρος του ΒΙΚΕΛΑ, Αχιλλέας Κουρέπης και η φιλόλογος Λίλα Παπαδημητρίου.

Ο ομιλητής, έμπειρος διπλωμάτης, που υπηρέτησε σε πολλές θέσεις ευθύνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ένα από τα πιο κρίσιμα και κομβικά σημεία της νεότερης Ιστορίας, τον Εθνικό Διχασμό και μαζί, στο γενικότερο φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατά την ομιλία του ο κ. Γεννηματάς αναφέρθηκε και σε άγνωστες πτυχές που άπτονται της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου ήταν πολιτικοί, πρέσβεις, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, άνθρωποι των γραμμάτων και επιχειρηματίες.

 

Με την ευκαιρία της ομιλίας να αναφέρουμε την έκδοση ενός σπουδαίου βιβλίου με ντοκουμέντα που δεν είναι γνωστά, από τις εκδόσεις Iason books, «Βενιζέλος – Ατατούρκ και ο πρέσβης Ενίς Μπέη», του εγγονού του πρέσβη, Ενίς Τούλκα.enisbei1