ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ 13/5/2016

examaxis

 Χλιαρό έως ανύπαρκτο αρχικά το χειροκρότημα για τους υπουργούς της Κυβέρνησης Σκουρλέτη και Κουρουπλή, όταν ανακοινώθηκε η παρουσία τους στα εγκαίνια της 62ης Ανθοκομικής Έκθεσης. Ηχηρό όταν ανακοινώθηκαν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας. Διόλου παράξενο εάν σκεφτεί κανείς ότι στις τελευταίες εκλογές που η Ελλάδα ανακήρυξε νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κηφισιά του είχε δώσει μόλις 22,09%, ενώ στη Νέα Δημοκρατία παραπάνω από το διπλάσιο και συγκεκριμένα 47,59%. Ευγενικό όμως το κηφισιώτικο ακροατήριο χειροκρότησε του ομιλητές μετά το χαιρετισμό τους και «έκραξε» ομάδα Χρυσαυγιτών που είχε συγκεντρωθεί για να εκφράσει τι αισθάνεται για την πολιτική των υπουργών.

 «Λουλουδάκια, άνοιξη, πεταλούδες, αρώματα, αισιοδοξία, φύση», αυτά ήταν τα βασικά πολιτικά θέματα που ανέπτυξαν οι υπουργοί Σκουρλέτης και Κουρλουπής, κατά το χαιρετισμό τους στην 62η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Βέβαια ήταν ημέρα εορτασμού και οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική κατάσταση, κάθε άλλο παρά εορταστική μπορούσε να είναι. Τόση αισιοδοξία όμως ήταν απορίας άξιο πού τη βρήκαν. Εκτός αν κάποιο από τα άνθη που είχαν μυρίσει τους είχε δημιουργήσει αυτή την ευφορία. Να μας πουν ποιο ήταν να το μυρίσουμε κι εμείς.

 Εμείς πάντως αυτό που μυρίσαμε είναι εκλογές. Με τον Αλέξη Τσίπρα έτοιμο πάντα για αιφνιδιασμό όλα τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται, οργανώνοντας εκδηλώσεις και εμφανίσεις των στελεχών τους. Με σταυρό αναμένεται και πάλι να είναι οι εκλογές και όχι με λίστα, προκειμένου να τρέξουν λίγο όσοι θα θεωρούσαν την καρέκλα τους δεδομένη.

 Δεδομένου ότι οι συνδικαλιστές συχνά καταλήγουν (ή πιο σωστά καταντάνε) βουλευτές δεν είναι να απορεί κανείς για το πώς αποφασίζονται οι περισσότερες των απεργιών. Απεργίες δικηγόρων που ωθούν τα μικρά δικηγορικά γραφεία σε κλείσιμο και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καταφύγουν σε δικηγόρο για διευθέτηση των υποθέσεών τους σε απόγνωση.

 Η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάστηκε διεθνώς σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία. Ίσως μείνει λοιπόν κάποτε σαν τα ανέκδοτα όπως «Πότε έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση», η οποία έγινε Νοέμβριο (τουλάχιστον με το σημερινό ημερολόγιο). Τα βιβλία θα ρωτάνε πότε ήταν η Πρωτομαγιά του 2016; Οι σωστές απαντήσεις θα εξαρτώνται από το πώς βλέπει καθένας την Πρωτομαγιά. Αν τη βλέπεις σαν αργία ήταν στις 3 Μαΐου, εάν σου αρέσει το πρωτομαγιάτικο πανηγύρι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν στις 6-7 και 8 Μαΐου, εάν ήθελες να πάρεις μέρος σε πορεία, τότε η σωστή ημερομηνία ήταν Κυριακή 8 Μαΐου. Υπήρχαν πολλοί λόγοι να κατεβείς τότε σε διαμαρτυρία.

 Ανανέωση στην 62η Ανθοκομική αλλά αν κάτι της λείπει από τα παλιά είναι η φωνή του «τελετάρχη» Περικλή Καραγιαννάκη, ο οποίος ανακοίνωνε ταχτικά κάθε δραστηριότητα που συνέβαινε στο Άλσος και γύρω από αυτό. Φέτος, υπάρχει βέβαια αναρτημένο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις εισόδους της έκθεσης, αλλά έτσι και μπεις αδιάβαστος, δύσκολα μαθαίνεις τι γίνεται.

 «Δυο Λάκωνες μαλώνανε στης Κηφισιάς τ’ Αλώνια». Λάκωνας ο δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος, μια και ξεκίνησε να μετακινήσει τη βιολογική αγορά από τ’ Αλώνια, του είναι δύσκολο να οπισθοχωρήσει. Λάκωνας όμως και ο εκπρόσωπος των βιοκαλλιεργητών, Μαΐστρος Καραμπάσης, δηλώνει ότι το έχει πάρει μανιάτικο να βρει το δίκιο του, μια και θεωρεί ότι η απόφαση της μετακίνησης της αγοράς πάρθηκε με παρατυπίες.

 «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα». Τη γνωστή αυτή φράση από την «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ, σκέφτεται κανείς, όταν βλέπει κάποια «πιο ίσα» σκυλάκια, να περιφέρονται μέσα στο Άλσος Κηφισιάς χωρίς λουρί, κάτι που είναι υποχρεωτικό για τα υπόλοιπα.

 Μεγάλη Πέμπτη εννέα και μισή το βράδυ και στο κτίριο του Δήμου στην Εμ. Μπενάκη, πέντε άτομα εργάζονταν πυρετωδώς, για την Ανθοκομική Έκθεση που άνοιξε μια εβδομάδα μετά. Τα οχήματα βέβαια εκείνη την ώρα στο parking ήτανε έντεκα. Τα δε πρωινά τις καθημερινές, τα οχήματα είναι πολλαπλάσια των εργαζομένων και επισκεπτών στο κτίριο. Ο νόμος του “Jamba” (ψάξτε λίγο τι σημαίνει στα σουαχίλι… ). Τζάμπα πάρκινγκ σε κόστος των δημοτών…

 Πρέπει να έχει πονέσει το αφτί του Δημάρχου, με τα «σημαντικά» θέματα για τα οποία τον παίρνουνε τηλέφωνο για να τον απασχολήσουν. Είναι δύσκολο να κρατηθούνε οι ισορροπίες όταν έχει κανείς υψηλά αξιώματα. Για κάθε ασήμαντο αίτημα που ικανοποιείται, προκύπτουν περισσότεροι δυσαρεστημένοι τελικά… Είναι η λεγόμενη, «λερναία ύδρα» της τοπικής πολιτικής.

 Πολύ όμορφο θέαμα η κυρία με τις σακούλες με τα φυτά από την Ανθοκομική, πολύ άσχημο θέαμα, ότι προσπαθούσε να περάσει την Κηφισίας στο φανάρι των πεζών στην Όθωνος και υπήρχε αυτοκίνητο σταθμευμένο πάνω στη διάβαση και την δυσκόλευε. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, μια Κηφισιά, όμορφη και λειτουργική για τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις που φιλοξενεί ή μια Κηφισιά, όμορφη μονάχα στα λόγια και την πραγματικότητα να διαψεύδει όλους μας και να ακυρώνει κάθε καλή προσπάθεια που γίνεται…

 «Δεν ακούς; Σε σκυλάδικο βρίσκομαι», απάντησε στο τηλέφωνο, χαριτολογώντας, επισκέπτρια της έκθεσης. Τα σκυλάκια που είχαν εκτεθεί για υιοθεσία από την Επιτροπή Ζωοφολίας Κηφισιάς, «σκύλιαζαν» πραγματικά έτσι και πλησίαζε σκυλάκι με λουρί, συνοδευόμενο από το αφεντικό του. Ακούγοντας τις φωνές τους συνειδητοποιήσαμε πλήρως τον όρο «σκυλάδικο».skylakia

 Έμεινε καιρό χωρίς προεδρική καρέκλα η Άννα Κορογιαννάκη και τώρα ετοιμάζεται πάλι για πρόεδρος από ό,τι ακούγεται. Αυτή τη φορά όχι του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά του ιστορικού σωματείου του ΖΑΟΝ. Η Άννα Κορογιαννάκη έχει διατελέσει και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, οπότε μια εμπειρία τόσο στο προεδριλίκι όσο και στα αθλητικά την έχει.