Και το Σεπτέμβρη ένας κούκος μπορεί να φέρει την Άνοιξη

μπλούζες κούκος

Όσοι πιστεύουν ότι ένας κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη συναντήθηκαν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς για μια εκδήλωση που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε ο Νάσος Κομιανός,  με καλεσμένους ανθρώπους που υπηρετούν το κοινό καλό.  Η έμπνευση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν είχε να κάνει με την επαγγελματική του ιδιότητα του υπνοθεραπευτή αλλά με την ευαισθησία του για προσφορά στο σύνολο.

Νάσος

Στο καλωσόρισμα της εκδήλωσης ο Νάσος Κομιανός ανέφερε ότι πολιτισμό δεν πρέπει να θεωρούμε μόνον τα έργα των καλλιτεχνών που πηγάζουν από τις εμπνεύσεις των εννέα Μουσών αλλά και των ανθρώπων αυτών που στέκονται στους συνανθρώπους τους με συμπαράσταση, αλληλεγγύη και φροντίδα.

Σε μια άψογη διοργάνωση ο κ. Κομιανός, μίλησε και έδειξε μια σειρά  από φιλμάκια απ’ όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου με τους «κούκους» που έφεραν αξιοσημείωτες αλλαγές στον εκάστοτε τόπο και στη συνέχεια σύστησε αντίστοιχες προσωπικότητες Ελλήνων που λειτούργησαν ως φάροι στη κοινωνία μας.

ΠυρουνάκηςΠρώτος μίλησε ο Κλήμης Πυρουνάκης, γιος του Πατέρα Πυρουνάκη που βασανίστηκε ανελέητα από την χούντα αλλά και αφορίστηκε από την εκκλησία. Ο Κλήμης Πυρουνάκης διετέλεσε δάσκαλος στις γυναικείες φυλακές της Θήβας και κατάφερε να βοηθήσει δεκάδες απ’ τις φυλακισμένες να εισέλθουν μέχρι και στα πανεπιστήμια.

ΣπηλιόπουλοςΤον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θάνος Σπηλιόπουλος, ένας από τους συνδημιουργούς της ITHACA, του φορέα που δίνει αξιοπρέπεια στους άστεγους, φροντίζοντας για την καθαριότητα των ρούχων τους.

ΜιχαιλίδηςΤέλος μίλησε ο Βασίλης Μιχαηλίδης, μέλος της ομάδας του HomeProject που μέλημά τους είναι όχι μόνο να βρουν στέγη και τροφή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αλλά φροντίζουν και για την επανένταξή τους στη μαθητική κοινωνία και την ψυχολογική τους στήριξη.

Εντυπωσιακό ήταν ότι κανείς από τους ομιλητές δεν μίλησε για τους «καημένους» που βοηθάνε. Σε «κοπελιές» αναφερόταν ο κ. Πυρουνάκης, σε παιδιά ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ ο κ. Σπηλιόπουλος αν μίλησε για κάποιον υποτιμητικά είναι για μια Πολιτεία που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Την παρουσίαση έκανε η  δημοσιογράφος Δάφνη Καραβοκύρη.

Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκε και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος παρακολούθησε προσεχτικά. Οι ομιλίες φύτεψαν έναν σπόρο αλλαγής και αισιοδοξίας και ίσως να ενέπνευσαν κάποιους από το κοινό να βρουν τον τρόπο που μπορούν να φέρουν και αυτή την άνοιξη.

Συγκινημένος έκλεισε τη βραδιά ο Νάσος Κομιανός αναφέροντας:  «η εκδήλωση αυτή έγινε για όλους εμάς που έχασαν το κοινωνικό τους στίγμα, για αυτούς που η πυξίδα τους τρελάθηκε από τις κωλοτούμπες των πολιτικών νάνων. Οι περισσότεροι από εμάς εδώ χάσαμε την μπάλα και δεν έχουμε πια πού να κοιτάξουμε, πού να στραφούμε γιατί δεν υπάρχει πλέον όραμα για εμάς. Ας ξεκινήσουμε απ’ την αρχή σαν όλα να ήταν γκρεμισμένα. Αλλά ως φάρους μας ας βάλουμε αυτούς του κούκους που αναβοσβύνουν σαν πυγολαμπίδες μπας και βρούμε τον δρόμο μας μες στο πηκτό σκοτάδι…»

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι παρεμβάσεις από το κοινό, όπου διατυπώθηκε η ερώτηση κατά πόσο οι προσπάθειες που ξεκινάνε κάποιοι μπορούν να διατηρηθούν στον χρόνο μετά την αποχώρηση των ιδρυτών. Τέλος ενδιαφέρουσα ήταν η παρατήρηση ότι τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται στα σχολεία, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν και τέτοια πρότυπα για τα παιδιά, ώστε να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται διαφορετικά.

ΚατερίναΗ εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση ενός συμβολικού δώρου στους ομιλητές από την Κατερίνα Πορφυρογέννη, πρόεδρο του Ίδρυματος  Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, που στήριξε την εκδήλωση μαζί με τον σύλλογο «Οι φίλοι της ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς».