Με τον Όμηρο στην Τουρκία

πανελ Έρικα
Η Έρικα Αθανασίου με την διερμηνέα Έλλη Κόβη

Έλληνες φιλόσοφοι υποδέχονται τον επισκέπτη στην Πανεπιστημιούπολη του Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη.

αγάλματα
Λεωφόρος με αγάλματα μέσα στο πανεπιστήμιο

Κι αν όχι οι ίδιοι προσωπικά, η φιλοσοφία τους και τα αγάλματά τους.  Ένας πανεπιστημιακός χώρος ζηλευτός που διαθέτει σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ενώ σε βαθμίδες εκπαίδευσης καλύπτει από νηπιαγωγείο, μέχρι μεταπτυχιακά προγράμματα.

Άγαλμα του Όμηρου αλλά και σχεδόν όλων των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων στο Πανεπιστήμιο
δισκοβόλος
Άγαλμα του δισκοβόλου έξω από τη Γυμναστική ακαδημία

Στο ξενοδοχείο πολλών αστέρων της Πανεπιστημιούπολης βρεθήκαμε για τις ανάγκες του φεστιβάλ «Από τα χνάρια του Ομήρου έως τον Καζαντζάκη» που πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 14 Απριλίου. Μέρος του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στα Δαρδανέλια, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε και καταλήγει στην Τροία.

Το πολιτιστικό φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2018, ως έτος Τροίας από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και διοργανώνεται από το λογοτεχνικό περιοδικό «Οι ήρωες των μυθιστορημάτων» που εκδίδει ο Ομέρ Ασάν, γνωστός στην Ελλάδα από βιβλία του και ντοκιμαντέρ του με θέμα τις ανταλλαγές πληθυσμών στον Πόντο, και το πανεπιστήμιο Μάλτεπε.

Κουτσουράδη
Η πρύτανης του Πανεπιστημίου και δεξιά της η φιλόσοφος κα Κουτσουράδη

Την πρώτη ημέρα ανάμεσα στους ομιλητές βρέθηκαν η διακεκριμένη Ελληνίδα φιλόσοφος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Τουρκία, Ιωάννα Κουτσουράδη, η οποία μίλησε για τη μελωδική μετάφραση του έργου του Ομήρου, αλλά και η συγγραφέας Έρικα Αθανασίου, η οποία μίλησε με θέμα τη μεταφορά του Ομήρου στην παιδική λογοτεχνία. Τη διερμηνεία ανέλαβε η Έλλη Κόβη και τη μετάφραση για το περιοδικό η Σεμπνέμ Αρσλάν.

Όρθιος ο Ομέρ Ασάν, συνδιοργανωτής του φεστιβάλ

Το συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της ηγεσίας του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, καθηγητές του Πανεπιστημίου με επικεφαλής την πρύτανη Betul Cotuksoken, αλλά και πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόσο φοιτητές όσο και μαθητές.