Ο ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ – Χωρίς βιολογική λαϊκή την ερχόμενη Δευτέρα

λαική
Όχημα της αστυνομίας αποτρέπει το στήσιμο των πάγκων στην Χ. Τρικούπη απειλώντας με συλλήψεις

 

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής των Αλωνίων ζητούσαν να μπει κάποια τάξη στο θέμα της συμβατικής λαϊκής αγοράς, που λειτουργεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια στο ίδιο σημείο, στην αρχή της οδού Μπακογιάννη δίπλα στην μάντρα του νεκροταφείου. «Μπερδεύοντας» ίσως τις λαϊκές αγορές έρχεται η σημερινή Δημοτική Αρχή να «ξεριζώσει» τους πάγκους της βιολογικής Λαϊκής, η οποία λειτουργεί κοντά στα 15 χρόνια, τα απογεύματα της Δευτέρας, στην αρχή της Χ. Τρικούπη.συμβούλιο λαικη

Το θέμα των λαϊκών συζητήθηκε με ιδιαίτερη ένταση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Μαρτίου, όπου η αίθουσα κατακλύσθηκε από μικροπαραγωγούς της βιολογικής λαϊκής μαζί με τους καταναλωτές της περιοχής.

Ο ίδιος ο δήμαρχος, ο Γιώργος Θωμάκος, είπε πως θα έπρεπε να ξεκινήσει με τη διευθέτηση του χώρου της συμβατικής αγοράς, όμως επειδή αυτή είναι θεσμοθετημένη με ΦΕΚ από το Υπουργείο Εμπορίου κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, οπότε ξεκίνησε με την αλλαγή της θέσης της Βιολογικής, η οποία είναι και λίγο στον αέρα νομοθετικά. Είναι όμως κοινά αποδεκτό ότι η λαϊκή της Δευτέρας εκτός του ότι δεν εμποδίζει τη διέλευση των οδηγών, είναι μία ήσυχη λαϊκή χωρίς φωνές και έχει υποδειγματική καθαριότητα. Αν δεν υπήρχε ο φόρτος από την συμβατική λαϊκή της Τετάρτης είναι μάλλον απίθανο ότι θα υπήρχαν αντιρρήσεις   για τη λειτουργία της. Αυτό φάνηκε και από τις αντιδράσεις του κόσμου που κατέκλυσε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μαίστρος
Ο πρόεδρος των παραγωγών Μαΐστρος Καραμπάσης κέρδισε τις εντυπώσεις

Παρόντες ήταν μέλη της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς με εκρόσωπό τους τον Μαΐστρο Καραμπάση, ο οποίος με λίγα και μεστά λόγια ως Λάκων ενημέρωσε τους συμβούλους για τα νομοθετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιολογικές λαϊκές στην Ελλάδα, ενώ προσφέρουν άριστα προϊόντα στους καταναλωτές χωρίς να υποκύπτουν στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που θέλουν να μπουν στο χώρο.

Πρόσθεσε ότι ως κλάδος δεν ενημερώθηκε για το συμβούλιο της 20ης Ιανουαρίου, όπου με ελάχιστη συμμετοχή συμβούλων ψηφίστηκε η μεταφορά της βιολογικής Λαϊκής στη Νέα Κηφισιά, ενώ το τοπικό συμβούλιο της Κηφισιάς αλλά και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχαν ψηφίσει να παραμείνει στη θέση της.

Ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Βαγγέλης Αυλήτης, είπε ότι είχε ζητήσει πρόταση από τους μικροκαλλιεργητές για τη νέα θέση της  λαϊκής, κάτι που δεν έγινε γιατί όπως είπε ο πρόεδρος, υπήρχαν οι απορριπτικές αποφάσεις για μετακίνηση από τα όργανα του Δήμου.

Το θέμα της συνεδρίασης σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη δεν ήταν  για την αλλαγή της τοποθεσίας, που είχε ήδη αποφασιστεί σε παλιότερο συμβούλιο αλλά για την αλλαγή της ημέρας διεξαγωγής, αφού μαζί με την αλλαγή της τοποθεσίας είχαν αποφασίσει και την αλλαγή της ημέρας από Δευτέρα σε Πέμπτη, χωρίς να ρωτήσουν τους παραγωγούς.

Τελικά λόγω της έντασης το θέμα αναβλήθηκε.

Ο  Σύλλογος Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν θα λειτουργήσει η Λαϊκή στα Αλώνια  την επόμενη Δευτέρα και μέχρι να λυθεί το θέμα και ζητά τη συμπαράσταση των καταναλωτών ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί αυτός ο θεσμός στην πόλη μας.

Η Δημοτική Αρχή πριν επιμείνει στην απόφασή της θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της πόσα προβλήματα λύνει και πόσα δημιουργεί η αλλαγή στο καθεστώς της λαϊκής. Οι χειρισμοί της μέχρι τώρα έδειξαν μάλλον απειρία, κάτι που δύσκολα δε θα της το καταλογίσουν.