25η Μαρτίου Η Νέα Ερυθραία γιορτάζει

 

Γράφει ο Μ. ΤΡΑΝΑΚΑΣ

Με τη φράση «Ζήτω η πατρίδα, Ζήτω η ελευθερία» έκλεισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισιάς, κ.κ. Κύριλλος, το θεολογικό και πανηγυρικό κήρυγμά του, που ανέγνωσε στο εκκλησίασμα ο ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Κηφισιάς, πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Καραγιάννης. Λόγια μεστά, γεμάτα λεβεντιά και θρησκευτικότητα, με αποδέκτες πολλούς τόσο στο εσωτερικό της πατρίδας όσο και στο εξωτερικό, διότι η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και θυσίας για την πίστη του Θεού την αγία και την ελευθερία της πατρίδα μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ποιμενάρχης μας στο μήνυμά του.

parelasi 25 martioy 2016

Χοροστατούντος, λοιπόν, του σεβασμιότατου Μητροπολίτη, κ.κ. Κύριλλου, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εθνικής μας επετείου θεία αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ν. Ερυθραίας, παρουσία ιερέων πολλών τοπικών εκκλησιών της πόλης. Ο ναός ήταν κατάμεστος από ενορίτες και όχι μόνο, που παρακολούθησαν στη συνέχεια τη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αδελφών κατά την ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Τη δοξολογία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γ. Θωμάκος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων, εκπρόσωποι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπαιδευτικοί και προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόντες επίσης ο τ. Δήμαρχος, κ. Νίκος Χιωτάκης και η τ. Αντιδήμαρχος, κ. Νίνα Βλάχου.

nina

koumoutsakos

Το γενικό πρόσταγμα και την ευθύνη της τελετής είχε ο προϊστάμενος εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, αρχιμανδρίτης Χρήστος Στρουμπάκης.Tο Λύκειο Ελληνίδων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες
Μετά το πέρας της δοξολογίας, κλήρος, λαός και επίσημοι αναχώρησαν για το σημείο της παρέλασης των μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Κηφισιάς και των προσκόπων. Παρά το συνεχές ψιλόβροχο τα νιάτα της Κηφισιάς έκαναν μία επιβλητική διέλευση προ των επισήμων, καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα σπίτια και καταστήματα της Νέας Ερυθραίας είχε αναρτηθεί η ελληνική σημαία, ένδειξη πάνδημης συμμετοχής στον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας, αλλά και του εορτάζοντος ναού της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.stefani

Τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, επισήμανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας. Ο κ. Θωμάκος μεταξύ άλλων τόνισε «195 χρόνια μετά τον Ξεσηκωμό του Γένους ΤΙΜΟΥΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ, ΑΦΥΠΝΙΖΟΜΑΣΤΕ από τους ηρωικούς προγόνους μας που πότισαν με αίμα και θυσίες το δέντρο της λευτεριάς» και πρόσθεσε «Η ιστορία, μας διδάσκει τα διδάγματά της. Αυτά είναι πολύτιμοι Εθνικοί Θησαυροί. Σε αυτά τα διδάγματα να θεμελιώσουμε το μέλλον. Ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Γεννηθήκαμε σε ένα «πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο» – όπως τα γράφει ο Γιώργος Σεφέρης – «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου». Να πάρουμε μέσα στην καρδιά μας κάτι από την δύναμη των αγωνιστών του ’21 και την ευλογία της εορτάζουσας στη Νέα Ερυθραία μας Παναγιάς».paidikoi statmoi

Μετά το πέρας της παρέλασης χορευτικές ομάδες των Δημοτικών Σχολείων χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στη Βίλα Κώστα (ΚΕΜΜΕ) Νέας Ερυθραίας.

 

Από την ομιλία του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου

“Ο πανηγυρικός λόγος πρέπει να είναι πάντοτε σύντομος διότι σήμερα πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά όλων μας. Γιορτάζει η πατρίδα μας. Γιορτάζει η Νέα Ερυθραία μας, διότι σήμερα γιορτάζει η «ΒΑΓΓΕΛΙΣΤΡΑ» της.  Ο Ιερός Ναός που θεμελιώθηκε το Σεπτέμβριο του 1927. 195 χρόνια μετά τον Ξεσηκωμό του Γένους.

ΤΙΜΟΥΜΕ

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ

ΑΦΥΠΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

από τους ηρωικούς προγόνους μας που πότισαν με αίμα και θυσίες το δέντρο της λευτεριάς.

Η δεκαετία που ακολούθησε έως το 1830 γέμισε από ηρωικές πράξεις, υπερβάσεις ατομικές και συλλογικές, εντυπωσιακά πολεμικά επιτεύγματα, σε πείσμα της αριθμητικής υστέρησης και της εξαθλίωσης των Ελλήνων.

Η ιστορική όμως αλήθεια, αναγνωρίζει ότι ο «Σηκωμός» ξεκίνησε πραγματικά με τη δοξολογία στην Εκκλησία των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821 και στη συνέχεια οι Ελεύθεροι Μανιάτες οπλαρχηγοί με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ελευθερώνουν στις 23 Μαρτίου 1821 την Καλαμάτα.thomakos

Ο ιερός Αγώνας των προγόνων μας, ξεσήκωσε κύμα Φιλελληνισμού σε όλη την Ευρώπη και η Επανάσταση ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως.

Γιατί η Ελλάδα μας και τότε και τώρα, όσο κι αν είναι καθημαγμένη θα είναι πάντοτε

Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Μικρή και ίσως ταπεινωμένη στις μέρες μας, αλλά μεγάλη πολιτιστική δύναμη.

Κι αυτός ακόμη εδώ ο τόπος που στεκόμαστε, η Νέα Ερυθραία μας, είναι ένας φάρος πολιτισμού του Ελληνισμού και της προαιώνιας υπέρτατης παράδοσης της Ιωνίας.

Η παράδοσή μας έχει κέντρο της τον Άνθρωπο και κανόνα της την Δικαιοσύνη.

Σήμερα η πατρίδα μας κάνει και πάλι την υπέρβαση προστρέχοντας εξαθλιωμένους πρόσφυγες, που όμως δεν μπορεί να τους ζήσει.

Η κοινή μας όμως παράδοση, συμπολίτισσες και συμπολίτες, η πιο δυνατή και καθαρή παράδοση, είναι αυτή η Ρωμιοσύνη!

Η αιματοβαμμένη γη μας έχει σφυγμούς και κτυπά δυνατά.

Η ιστορία, μας διδάσκει. Τα διδάγματά της  είναι πολύτιμοι Εθνικοί Θησαυροί.

Σε αυτά τα διδάγματα να θεμελιώσουμε το μέλλον.

Ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε.

Γεννηθήκαμε σε ένα «πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο» – όπως τα γράφει ο Γιώργος Σεφέρης – «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου».

Συμπολίτισσες, συμπολίτες και παιδιά μας,

Να πάρουμε μέσα στην καρδιά μας κάτι από την δύναμη των αγωνιστών του ’21 και την ευλογία της εορτάζουσας – και ειδικά εδώ στη Νέα Ερυθραία μας – Παναγιάς.

Πριν κλείσω και επειδή στεκόμαστε ενώπιον μαθητικής παρέλασης στη Νέα Ερυθραία, να βεβαιώσω και να ορκιστώ στη σημερινή ημέρα:

Όποιες κι αν είναι οι αμφιβολίες:

Η Διοίκηση του Δήμου μας έκανε και θα συνεχίσει να κάνει στο ακέραιο το ΚΑΘΗΚΟΝ της για τα σχολειά και την παιδεία μας εδώ!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΤΟΥΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ.»

filarmoniki