Ο Απρίλης έχει τ’ όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια

stefani1

Ο Μάιος με την Πρωτομαγιά του, ένα πράγμα μας φέρνει στο νου: Λουλούδια. Κι όχι άδικα γιατί το Μάιο η φύση οργιάζει. Οι κήποι γεμίζουν χρώματα από κάθε λογής λουλούδια που βρίσκονται στη φάση της ανθοφορίας τους ξεκουράζοντας το μάτι κι όλες μας τις αισθήσεις. Ο Μάιος θα μπορούσε να ονομαστεί και ως ο μήνας των κηπουρών!  Όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, τους φέρνουν στο επίκεντρο, αλλά και γιατί είναι μήνας που τρέχουν μαζί με τις δουλειές τους!

Οπότε μιας και αυτός ο μήνας είναι  ο μήνας των λουλουδιών θα  μιλήσουμε κυρίως για τα ανθοφόρα πολυετή ή εποχιακά και θα δώσουμε μερικές συμβουλές. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου  για  τα ανθοφόρα που υπάρχουν ή  που σκοπεύουμε να βάλουμε στον κήπο μας είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η διαδικασία επιλογής τους. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν γιατί στο τέλος της ημέρας και των προσπαθειών μας  θα πρέπει να έχουμε έναν αισθητικό κήπο. Η διαδικασία επιλογής ξεκινάει με μερικά απλά βηματάκια. Αρχικά κάνουμε μια βόλτα και παρατηρούμε ταυτόχρονα τον κήπο μας και τον χώρο στον οποίο θα βάλουμε ανθοφόρα. Καθώς παρατηρούμε λοιπόν αυτά τα δύο θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως τα φυτά χρειάζονται:  ΦΩΣ / ΝΕΡΟ / ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΔΑΦΟΣ / ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Φως: Κοιτάμε σε πια σημεία έχουμε περισσότερο ή λιγότερο φως. Ποιες ώρες είναι αυτές (πρωινές, μεσημεριανές, απογευματινές) για να προσδιορίσουμε την ένταση του ήλιου.

Νερό: Τώρα θα πρέπει να σκεφτείτε πόσο νερό είστε διατεθειμένος να χαλάσετε για να κρατάτε τα λουλούδια ζωντανά και υγείες, πχ αν υπάρχει γεώτρηση και παραβλέπετε κιόλας τις μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τα υπερβολικά νερά  τότε αυτό είναι υπέρ σας. Αν όμως η παροχή του νερού σας είναι μέσο ΕΥΔΑΠ τότε θα πρέπει να είστε μετρημένος με το νερό ή έτοιμος να δαπανήσετε κάτι παραπάνω για το πότισμα.

Έδαφος: Το έδαφος είναι η βάση του φυτού  οπότε και το πιο σημαντικό απ’ όλα. Θα πρέπει να δούμε την σύνθεση του εδάφους μας είτε να το εμπλουτίσουμε με κομπόστ φυτοχώματα και άλλα είδη γενικότερα, είτε να επιλέξουμε ανθοφόρα με λιγότερο απαιτήσεις για εύφορο έδαφος.

Περιβάλλον: Μια άλλη σκέψη που πρέπει να κάνουμε είναι και το σημείο που θα φυτέψουμε τα ανθοφόρα μας, δηλαδή αν έχει άλλα φυτά τριγύρω μεγάλα ίσως σταθούν εμπόδιο για την ανάπτυξη τους. Αρνητικό επίσης είναι αν θα μπουν σε μια ζαρντινιέρα η οποία θα έχει άλλα φυτά μέσα γιατί η ριζά του θα «πνιγεί» από τις υπόλοιπες. Σε περίπτωση που έχουμε κρεμαστές γλάστρες με φυτά θα πρέπει να προσέχουμε την θέση τους καθώς ο άνεμος τα χαλάει.

Οπότε αν έχουμε σαν κριτήριο επιλογής των ανθοφόρων μας αλλά και γενικά των φυτών του  κήπου μας  την δυνατότητα του και τις προοπτικές του τότε να είστε σίγουροι  ότι θα υπάρχει ισορροπία οπότε ανάπτυξη σωστή και ένας ωραίος κήπος.

Δεν υπάρχει φυτό που να μη χρειάζεται καθημερινό πότισμα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ανάπτυξής του. Μια αποχή 2-3 ημερών από τον κήπο μπορεί να τον γεμίσει ζιζάνια που απομυζούν τα συστατικά και την υγρασία των φυτών. Υπάρχει κλάδεμα που πρέπει να γίνει, έστω και για αισθητικούς λόγους, όπως και φύτεμα, καθώς τα φθινοπωρινά αλλά και κάποια χειμωνιάτικα φυτά πρέπει να φυτευτούν τώρα. Τα καρποφόρα χρειάζονται περιποίηση, κάποια μάλιστα απαιτούν εντατική λίπανση, απεντόμωση ή ακόμα και ράντισμα.

Η κατάλληλη θερμοκρασία, η σωστή υγρασία και η μεγάλη ηλιοφάνεια που επικρατούν αυτόν το μήνα ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών. Μαζί με αυτά, όμως, ευνοούνται τα έντομα και οι διάφορες ασθένειες των φυτών. Μια καθημερινή, προσεκτική ματιά θα σας ενημερώσει και θα σας δώσει την ευκαιρία να κινηθείτε προληπτικά και να προλάβετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Το πότισμα αποτελεί τη βασική σας φροντίδα γι’ αυτόν το μήνα, ειδικά για τα φυτά σε γλάστρες & δοχεία. Είναι καλύτερα να ποτίζετε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες! Αυτή την εποχή αναπτύσσονται στο γκαζόν διάφορα ζιζάνια, ένα καλό ξεχορτάριασμα μια φορά την εβδομάδα είναι αυτό που χρειάζεται.

  • Τα φυτά που άνθισαν τους τελευταίους 2-3 μήνες έχουν ολοκληρώσει το φετινό τους κύκλο και χρειάζονται κλάδεμα για να ξεκουραστούν και να είναι έτοιμα για την επόμενη περίοδο.
  • Κλάδεμα, για αισθητικούς κυρίως λόγους, χρειάζονται και οι θάμνοι που χρησιμοποιούνται ως ζωντανοί φράχτες.
  • Η δύναμη που έχουν τα φυτά αυτή την εποχή, τα κάνει και αναπτύσσονται ακανόνιστα και προς κάθε κατεύθυνση. Αν κάτι τέτοιο σας αρέσει, πάει καλά και μας βρίσκετε σύμφωνους. Αν, όμως, επιθυμείτε κάτι πιο… περιποιημένο, τότε πρέπει να τους κλαδέψετε.
  • Οι ανθοφόροι θάμνοι που παράγουν λουλούδια αυτόν το μήνα, χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα στις άκρες των κλαδιών τους. Αυτό θα τους δώσει μεγαλύτερο όγκο και θα ενθαρρύνει το φυτό να «πετάξει» περισσότερα μπουμπούκια.

Ο Μάιος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να προσπαθήσετε να πολλαπλασιάσετε μερικά από τα φυτά που αναπαράγονται με μαλακά μοσχεύματα (η γλιτσίνια και το αγιόκλημα είναι κάποια από αυτά).

Η ανοιξιάτικη δύναμη της φύσης τα κάνει να ριζώνουν εύκολα, φροντίστε μετά το φύτεμα και για λίγες μέρες να τα ποτίζετε συχνά για να αναπτύξουν ριζικό σύστημα και να εδραιωθούν στη θέση τους.

Το χώμα όπου βρίσκονται φυτεμένα τα φυτά σας ξεραίνεται πολύ εύκολα αυτόν το μήνα, γι’ αυτό επιβάλλεται το συχνό πότισμα. Ωστόσο εάν ο καιρός ζεστάνει υπερβολικά τότε καλό είναι να το αποφύγουμε.

vamagadens1