Πιστοποίηση κάνναβης στην Κηφισιά

κάνναβις

Κατά τη δεκαετία του 1960 κηρύξαμε παράνομη την καλλιέργεια της κάνναβης στη χώρα μας. Κάπως έπρεπε να προωθηθεί το βαμβάκι και το νάιλον. Εξάλλου ό,τι φτιαχνόταν από κλωστική κάνναβη, δεν χάλαγε με τίποτα το άτιμο. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 50 χρόνια για να επιτραπεί η καλλιέργεια της κάνναβης και πάλι.  Ποικιλίες του φυτού που δεν περιέχουν την ουσία που σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένος.

Κάπως έτσι τον τελευταίο καιρό η κάνναβη έχει αρχίσει να απενοχοποιείται και όλο και περισσότεροι στρέφονται στην καλλιέργειά της. Μπορεί όμως ο καθένας να καλλιεργήσει και να πουλήσει παράγωγα της κάνναβης;μπενακειο

Η πιστοποίηση έρχεται από την Κηφισιά και συγκεκριμένα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένη υπηρεσία αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου βιομηχανικής κάνναβης, διαπιστευμένων από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και βρίσκεται στην οδ. Στεφ. Δέλτα 8.

Το Μπενάκειο παρέχει:

  • Διαπιστευμένες αναλύσεις από το Εργαστήριο Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSO/IEC 17025 για αναλύσεις τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC),
  • Διαπιστευμένες αναλύσεις από το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς),
  • Μη διαπιστευμένες [επί του παρόντος] αλλά πλήρως επικυρωμένες αναλύσεις προσδιορισμού άλλων κανναβινοειδών σε φυτικά δείγματα βιομηχανικής κάνναβης για τα οποία δεν υφίσταται νομικός περιορισμός περιεκτικότητας.

Μέχρι πέρυσι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κανένα διαπιστευμένο Αναλυτικό Εργαστήριο που να πιστοποιεί τη νομιμότητα και ποιότητα της παραγόμενης Βιομηχανικής κάνναβης. Το κενό διαπίστωσε το Εργαστήριο Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων (ΕΤΕΓΦ) του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) και ξεκίνησε τις διαδικασίες διαπίστευσης της αναλυτικής μεθόδου προσδιορισμού τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC) σε φυτικά δείγματα βιομηχανικής κάνναβης, τις οποίες ολοκλήρωσε πρόσφατα, και μπορεί πλέον να πραγματοποιεί ελέγχους φυτικών δειγμάτων βιομηχανικής κάνναβης και να χορηγεί τα αντίστοιχα πιστοποιητικά με τη χρήση του λογότυπου του ΕΣΥΔ κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ  ΙSO/IEC 17025.

Το ΕΤΕΓΦ είναι το πρώτο και, αυτή τη στιγμή, το μοναδικό Διαπιστευμένο Εργαστήριο στην Ελλάδα το οποίο πραγματοποιεί αυτή τη δοκιμή και μπορεί να χορηγεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Παράλληλα, εκτός από την ελεγχόμενη ουσία Δ9-THC το ΕΤΕΓΦ πραγματοποιεί αναλύσεις και για άλλα τρία κανναβινοειδή (κανναβιδιόλη, κανναβινόλη και κανναβιγγερόλη), τα οποία αποτελούν σημαντικότατο δείκτη ποιότητας της βιομηχανικής κάνναβης και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μεγάλο αριθμό χρήσεων. Η διαπιστευμένη πλέον μέθοδος του Εργαστηρίου πρόκειται άμεσα να επεκταθεί και για τον προσδιορισμό της σημαντικότερης από τα ανωτέρω κανναβινοειδή, της κανναβιδιόλης.

 

  • Δεδομένου του ενδιαφέροντος και της ανάγκης που έχει εκφραστεί από τους παραγωγικούς φορείς, τονίζεται ότι Εργαστήριο Ελέγχου Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του ΜΦΙ (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων), μπορεί να παρέχει και πιστοποιημένες αναλύσεις προσδιορισμού υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε δείγματα κάνναβης.

 

  • Το ΜΦΙ μπορεί να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ποιοτικού ελέγχου φυτικού υλικού βιομηχανικής κάνναβης στον παραγωγό.

Για πληροφορίες σχετικά:

  • Με τον προσδιορισμό κανναβινοειδών, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρα Άγγελο Τσακιράκη ή τη Δρα Αικατερίνη Τερμεντζή (Εργαστήριο Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων) στο 210 8180 357 ή στο 8180319 αντίστοιχα και
  • Με τον έλεγχο υπολειμμάτων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρα Χρήστο Αναγνωστόπουλο (Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων) στο 210 8180364.