Ένσταση για την πληρωμή σε Πράσινο

nekroatafeia2a
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στο βήμα

Τις προτάσεις τους για το καινούργιο νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης Ι” κατέθεσαν στο συμβούλιο της 9ης Μαΐου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κηφισιάς. Αυτό ήταν και το κύριο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 9 Μαΐου.

Προτάσεις και αντιρρήσεις θα προωθηθούν στην ΚΕΔΕ και θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση που έχει ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Οι περισσότερες ενστάσεις ήταν ως προς τον περιορισμένο χρόνο για τη δημόσια διαβούλευση, ενώ ο πρώην δήμαρχος, Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος είναι και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ισχυρίστηκε ότι το νέο νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί περισσότερη ζημιά προκαλεί στους Δήμους παρά τους μεταρρυθμίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, κυρίως όσον αφορά  την εκλογή με απλή αναλογική. Τόνισε ότι ποτέ δεν ήταν αίτημα των δημοτών η αλλαγή του τρόπου εκλογής, αντίθετα αυτό που ζητάνε είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Στηλίτευσε δε και την επιβολή ενός νέου χαρατσιού, αυτή τη φορά για το Πράσινο, που μαζί με την καθαριότητα και τον Ηλεκτροφωτισμό, θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Η δημοτική παράταξη του Παναγιώτη Κανακάκη υποστήριξε ότι δεν έχει πρόβλημα με την απλή αναλογική, μάλιστα αυτή είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς εδώ και πολλά χρόνια. Πρόβλημα είναι ο ελάχιστος χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης και ο τρόπος εκλογής του Δημάρχου, ο οποίος αν δεν πλειοψηφήσει με το 50 + 1 την πρώτη Κυριακή, την δεύτερη θα εκλεγεί σε ένα συμβούλιο χωρίς την πλειοψηφία στα μέλη της παράταξής του. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις δεν είναι κάτι κακό, αλλά στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε για να λειτουργήσει τελικά οι σύμβουλοι που θα έχουν εκλεγεί να εκλέξουν τον Δήμαρχο.  Μίλησε για ένα σύστημα που δε θα ήταν πια δημαρχοκεντρικό.

Τελικά, αφού η συζήτηση κράτησε πάνω από τρεις ώρες, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

Ψήφισμα για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς

Κατά την χθεσινή – 9 Μαΐου – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς με θέμα “Συζήτηση, προτάσεις και λήψη απόφασης επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης I» που αφορά τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμορφώθηκε το εξής ψήφισμα: 

  • Ζητείται η μη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα,   14-05-2018.
  • Ζητείται παράταση τεσσάρων (4) μηνών, προκειμένου να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση επί των επιχειρούμενων αλλαγών κατ΄ άρθρο και αποτίμηση της εφαρμογής του προηγούμενου νόμου «Καλλικράτης».
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει την αντίθεσή του στην επιβολή «τέλους πρασίνου», εφόσον οι Δήμοι διαθέτουν ικανά αποθεματικά και οικονομική επάρκεια για την κάλυψή του.

Η απόφαση αυτή, πήρε τον αριθμό 253/2018 και υπογράφεται από την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., που πήραν μέρος στη συνεδρίαση.