Πόλη της καινοτομίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας

thomakospagaki1
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος σε έξυπνο παγκάκι, πολύ πριν τις απαγορεύσεις, στο σημερινό κλεισό πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΩΜΑΚΟΥ

Ένα βροχερό Δεκεμβριάτικο πρωινό βρεθήκαμε με τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο σε ένα από τα νέα έξυπνα παγκάκια της πόλης, για να συζητήσουμε για τον καιρό που πέρασε ως δήμαρχος αλλά και για τα σχέδιά του για τις επόμενες εκλογές.

Ο Γιώργος Θωμάκος, ασχολήθηκε από πολύ νέος με τα κοινά, μπαίνοντας για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ηλικία 27 χρόνων. Έκτοτε πέρασε από διάφορες θέσεις, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος Ανθοκομικής Έκθεσης, αντιδήμαρχος, αντιπρόεδρος Πολιτιστικού. Στις προτελευταίες εκλογές δεν μετείχε για να επανέλθει το 2014 ως υποψήφιος δήμαρχος, κερδίζοντας μια εντυπωσιακή νίκη τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Πολλά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας τοπικός άρχοντας ακόμα κι αν έχει διάθεση για δουλειά, με πρώτη πρώτη τη γραφειοκρατία που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κι έτσι ξεκινήσαμε συζητώντας για αυτό το τέρας του Δημοσίου.

Πόσα προβλήματα δημιουργεί η γραφειοκρατία σε έναν Δήμο;
Νομοθεσία και γραφειοκρατία, πρόκειται για ένα τεράστιο και ανεξάντλητο κεφάλαιο. Είναι ο μόνιμος κυβερνήτης της χώρας, διαπερνάει τα κόμματα και φυσικά τους δημάρχους και μας δένει με αλυσίδες. Ακόμα και αν θέλει μια Κυβέρνηση, ακόμα κι αν θέλει ο δήμαρχος, υπάρχουν πολλά προβλήματα για να μπορέσει να επιτευχθεί οτιδήποτε.
Παλιά γινόταν μια ανάθεση και μπορούσες να προχωρήσεις ένα έργο. Σήμερα πρέπει να γίνει διαγωνισμός, να περάσει από πολλούς ελέγχους, να γίνουν ενστάσεις, ακόμα κι από τον τελευταίο στη σειρά υποψήφιο ανάδοχο. Τα όργανα ελέγχου μπορεί να αφήσουν έναν φάκελο πολύ καιρό στα συρτάρια τους, όχι απαραίτητα εσκεμμένα αλλά λόγω υποστελέχωσης. Όση φαντασία και βούληση και να έχει ένας Δήμος, όσα χρήματα κι αν διαθέτει δεν μπορεί να προσφέρει άμεσα έργο.
Ειδικά τα τελευταία οχτώ χρόνια με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τους πολλαπλούς δημοσιονομικούς ελέγχους, ψαλίδισαν ουσιαστικά τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απέκτησαν μεγάλη φοβία, φοβούνται τους ελέγχους, φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους, κι έτσι ακόμα κι αν υπάρχει διάθεση να συνεργαστούν με τη διοίκηση, πολλές φορές οι δρόμοι χωρίζουν εξαιτίας της τυπολατρίας ή των πολύ αυστηρών νόμων, κυρίως ως προς την είσπραξη εσόδων. Όλα έχουν γίνει πολύ αυστηρά κι επέρχονται αναγκαστικά μέτρα ακόμα και σε οφειλέτες των 100 ευρώ, με κατασχέσεις, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια.

Το Ζηρίνειο γυμναστήριο έχει πέσει και αυτό θύμα νομοθεσίας και γραφειοκρατίας;
Σε όλα όσα αφορούν διαγωνισμό, κολλάνε στα γραφειοκρατικά γρανάζια εκτός Δήμου, κυρίως στην Περιφέρεια. Όχι από κακοβουλία πάντα αλλά υπάρχουν εκατοντάδες φάκελοι. Η Κηφισιά δεν είναι και από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, λόγω και κομματικών επιλογών. Με αυτό το πνεύμα δεν υπάρχει πάντα άμεση διεκπεραίωση υποθέσεων, ενώ υπάρχει το πολιτικό κριτήριο για επιλογή χρηματοδοτήσεων. Υπάρχουν όμως ήδη έτοιμες μελέτες για χρηματοδότηση.
Στην περίπτωση του Ζηρίνειου κώλυσε για αρκετούς μήνες ο φάκελος στην Περιφέρεια κι ενώ τελικά κατέστη ανήμπορος ο εργολάβος και μη διατεθειμένος να υλοποιήσει το έργο, είχαμε την υποχρέωση να υπομείνουμε στημένες και κακόβουλες ενστάσεις.
Ο πρώτος εργολάβος επειδή ήθελε το έργο έδωσε έκπτωση απαγορευτική, παραποιημένα πιστοποιητικά, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε να τον επιλέξουμε. Οι υπόλοιποι τρεις, είναι ο εξής ένας, που έχει δρομολογημένες ενστάσεις σε όλα τα έργα του Δήμου με αποτέλεσμα καθυστερήσεις από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Βλέπετε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις ενστάσεις;
Βεβαίως και υπάρχει σκοπιμότητα. Κερδοσκοπική και πολιτική αφού έπαιρνε τα έργα για 15 χρόνια. Πιθανότατα υπάρχει και κάποια καθοδήγηση.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας για την πόλη όταν θελήσατε να γίνετε δήμαρχος;
Έχω ήδη δικαιωθεί, επειδή έχει υλοποιηθεί το βασικό που ήθελα και αυτό ήταν να αποχτήσει ο Δήμος πρόσημο σεβασμού στον πολίτη και δημόσιο ήθος. Να σταματήσουν οι αδιαφανείς διαδικασίες, οι μεροληπτικοί διαγωνισμοί, να εγκαινιαστεί μια πιο άμεση δημοκρατία, η συμμετοχή πολιτών σε αποφάσεις. Ήταν τα δύο μεγάλα διακυβεύματα και στους δύο τομείς έγιναν πολύ μεγάλα βήματα.

thomakossyntrivani1Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στη θητεία σας; Τις είχατε προβλέψει;
Δύο δυσκολίες αντιμετώπισα γιατί ανακάλυψα τον Δήμο από την αρχή. Δεν υποψιαζόμουν το μέγεθος της γραφειοκρατίας και των χρονικών καθυστερήσεων. Ακόμη και μετά την παράδοση μιας μελέτης απαιτούνται 1,5 με 2 χρόνια για να ξεκινήσει ο εργολάβος ενός απλού σχετικά έργου. Άλλη δυσκολία που συνάντησα και συναντώ, δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι ο μοναδικός δέκτης, είναι οι δυσκολίες των χαρακτήρων. Πράγματι, παρά την εμπειρία ζωής επαγγελματική και προσωπική, έζησα να ζω καταστάσεις εντελώς απροσδόκητες, ιδιοτροπίες χαρακτήρων και απαιτήσεις, είτε εντός Δήμου είτε συμπολιτών μας.

Τι θα απαντούσατε σε όσους δεν βλέπουν να έχει γίνει κάποιο σημαντικό έργο στην Κηφισιά τα τελευταία χρόνια;
Έχουμε ρεκόρ δημοπρατήσεων σε σχέση με όλες τις δημαρχιακές περιόδους του παρελθόντος. Έως σήμερα που μιλάμε έχουν γίνει 54 διαγωνισμοί. Αν εννοούν ότι δεν έχουμε υλοποιήσει έργα, πάνω από τα μισά είναι έτοιμα να υλοποιηθούν. Από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό που επιθυμεί ο κόσμος, με ένα εντυπωσιακό έργο να επανεκλέγεται ένας δήμαρχος. Πρέπει να κοιτάμε τις γειτονιές, τα μικρά προβλήματα, αυτά που ως ένα ποσοστό αντιμετωπίστηκαν με αμεσότητα στις συνοικιακές συνελεύσεις, με 4 συμμετοχικούς προϋπολογισμούς, όπου το 50% των προτάσεων υλοποιείται. Είναι μια νέα παροχή υπηρεσιών, σε μικρά και μεγάλα έργα γειτονιάς.
Προεκλογικά ήμασταν απολύτως φειδωλοί στις υποσχέσεις μας. Το 2014 παρότι όλοι μας θεωρούσαν ανυπόληπτο συνδυασμό και ας είχαμε ανάγκη από προεκλογικές υποσχέσεις δεν είχαμε υποσχεθεί σχεδόν κανένα τεχνικό έργο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες.
Αναρωτιέμαι όμως, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου του Γράμμου Φοίνικα ή στην Εκάλη που γίνονται και συνδέσεις, δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγάλα έργα, αφού στοίχησαν και εκατομμύρια ευρώ; Ο ηλεκτροφωτισμός άμα κάποιος καλόπιστος το δει αθροιστικά, νέα φώτα σε πολλούς δρόμους όχι σε έναν μόνο δρόμο; Είναι κάποια παραδείγματα. Όλα αυτά είναι μεγάλα έργα αυτής της Διοίκησης και όχι συνεχιζόμενα έργα.

Θεωρείτε ότι ήταν επιτυχημένος ο θεσμός των συνοικιακών συνελεύσεων;
Όχι μόνο πέτυχε αλλά φάνηκε ότι ήταν απαραίτητος. Θα μπορούσε να πετύχει είτε έρχονταν 5 είτε 200 πολίτες, γιατί εκεί ο δήμαρχος και η διοίκηση, μπορεί να διαπιστώσει τον παλμό της γειτονιάς, χωρίς την ένταση της προεκλογικής περιόδου με τα «θα» και το δήθεν και όλα βεβιασμένα. Όταν σε κάθε συνοικία από τις 14, έχουν γίνει τουλάχιστον 10 συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά και μόνο αυτό δείχνει την επιτυχία. Θα ήθελα κάθε φορά να ήταν κατάμεστες οι αίθουσες είναι όμως ουτοπικό γιατί ο καθένας έχει τα προβλήματά του.
Επιμένω ότι κάποια πράγματα δεν θα είχαν γίνει ποτέ αν δεν υπήρχαν οι συνελεύσεις. Εποπτεία και παρακολούθηση δεν είχε ποτέ ο Δήμος μας σε επίπεδο γειτονιών, αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν οι συνοικιακές συνελεύσεις. Να προσθέσετε και την εκλογή συνοικιακών συμβουλίων μετά από 35 χρόνια. Θεσμοί σημαντικής δημοκρατικής αλλαγής και μεταρρύθμισης που δεν έγιναν πουθενά αλλού στη χώρα.

Πολλές φορές θαυμάσαμε την υπομονή σας σε μερικές, συχνά, αναίτιες επιθέσεις που δεχτήκατε. Γιατί θεωρείτε ότι γίνονταν και πώς νομίζετε ότι θα μπορούσε ο θεσμός να λειτουργήσει καλύτερα;
Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω και να ευχαριστήσω τον αγαπητό σας συνεργάτη, τον ποδηλάτη ανοιχτομάτη, γιατί συνόψισε στο τελευταίο σας φύλο τις απαντήσεις και πληροφορίες που έδωσα στη συνοικιακή συνέλευση. Αν ήθελα να αποφύγω την ένταση και τις επιθέσεις δεν θα δημιουργούσα τον θεσμό. Πηγαίνω σε όλες τις συνελεύσεις και παραμένω όσο μου επιτρέπει το βαρύ μου πρόγραμμα. Αν μου το επιτρέπει παραμένω μέχρι το τέλος, ακούγοντας και προσωπικές επιθέσεις ή και κατηγορίες. Στη συνέλευση του Κεφαλαρίου που αναφερθήκατε είχα αρχικά χρέος να ξεκινήσω με όσα είχαν γίνει από την προηγούμενη φορά που είχαμε συναντηθεί τη συνοικία τους. Πριν αποχωρήσω, κι έχει δίκιο, μετά από μία ώρα, ρώτησα αν υπήρχαν ερωτήσεις για μένα, στις οποίες και απάντησα. Ως προς τις αναίτιες επιθέσεις, αρκετοί πολίτες δεν θέλουν να δεχτούν ότι δεν γίνεται το δικό τους. Δεν μπορούν να καταλάβουν την υπερβολική γραφειοκρατία, τους νόμους που μας δεσμεύουν. Στις συνελεύσεις αυτό δεν μπορεί να τιθασευτεί, είναι μια συζήτηση καθαρά δημοκρατική.

Γιατί νομίζετε ότι πολλά στελέχη του συνδυασμού σας ανεξαρτητοποιήθηκαν;
Με όλους τους συνεργάτες μας ανεξαιρέτως και μ’ εκείνους που αποφάσισαν άλλη διαδρομή αισθάνομαι αγάπη γιατί δώσαμε μαζί τη δύσκολη μάχη και γευτήκαμε τη μεγάλη νίκη το 2014. Σέβομαι όμως την προσωπικότητά τους. Οι ανεξαρτητοποιήσεις είναι τυπικές γιατί στον συνδυασμό μας λειτουργούν όλοι ανεξάρτητα, δίνοντας ψήφο κατά συνείδηση και έχει παύσει το αρχηγικό μοντέλο του παρελθόντος. Με όσους συναδέλφους αποχώρησαν, είχα κάνει πολύωρες συζητήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και τα προηγούμενα χρόνια ίσως και περισσότερες από ότι με τους υπόλοιπους, όμως επέμεναν αρκετά ο καθένας σε κάποια διαφορετικό αλλά σημαντικό για εκείνον θέμα, που εγώ δεν μπορούσα να ικανοποιήσω αλλά και ούτε μπορώ να ανακοινώσω.

Τι σκοπεύετε να προσφέρετε στην πόλη τους μήνες που μένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας σας;
Η θητεία ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου του 2019, χρόνος ικανός για αρκετά πράγματα. Σε λίγες μέρες και ελπίζω το 2019 αν δεν υπάρξουν περαιτέρω ενστάσεις, θα ολοκληρωθεί διαγωνισμός για την ασφάλεια. Φυσικά κανείς δεν θεωρεί επιτυχία ούτε ξετρελαίνεται που φτάσανε οι δήμοι στο σημείο να κάνουν διαγωνισμούς για παροχή ιδιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας. Όμως είναι μια απαίτηση της κοινωνίας. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης αλλά μπορεί οριακά η Αυτοδιοίκηση να το στηρίξει στο πλευρό της αστυνομίας.
Επίσης γίνονται διαρκώς μελέτες και συνεχίζονται οι δημοπρατήσεις. Τα επόμενα δύο χρόνια οι πολίτες θα απολαύσουν σημαντικά έργα υποδομών που μελετήθηκαν το 2016 -17 και θα είναι τυχερή, από αυτή την άποψη η επόμενη διοίκηση του Δήμου.
Και μιας και διανύουμε γιορτινές μέρες, ήδη και φέτος η πόλη μας θα είναι πιο μελωδική και φωταγωγημένη από ποτέ, κάτι που χρειάζεται η κοινωνία σήμερα.

Ποια είναι τα κυριότερα παράπονα που ακούτε σχετικά με τον τρόπο Διοίκησης του Δήμου;
Συνήθως αυτά που ακούω είναι ότι δεν είμαι αυστηρός, ότι είμαι παρεμβατικός, δεν κάνω αλλαγές. Θέλω να πω ότι ένας δήμαρχος που δεν παρεμβαίνει καθίσταται διακοσμητικός αλίμονο αν τον ψέγουμε εάν κάνει παρεμβάσεις.

Είσαστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου, όπως για παράδειγμα από την Πολεοδομία, γιατί την οποία γίνονται τόσες καταγγελίες;
Ως προς την Πολεοδομία μπορεί να δυσαρεστούμαι κι εγώ ο ίδιος για αποφάσεις της που μπορεί να αντιβαίνουν στην κοινή λογική ή στο περί δικαίου αίσθημα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Πολεοδομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Δεν είναι η δουλειά της να υπακούει σε εντολές δημάρχου ή άλλων παραγόντων. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Δόμησης που έως σήμερα έχει επιδείξει νηφαλιότητα, εντιμότητα, κι όταν αργούν ορισμένες ενέργειες είναι διότι πρέπει να εξεταστούν υπεύθυνα και από πολλές πλευρές.
Φυσικά κρίνομαι κι εγώ για την εμπιστοσύνη μου ως προς το πώς διαχειρίζεται η Υπηρεσία Δόμησης τα συμφέροντα είτε ατομικά είτε πολιτών είτε πολύ μεγαλύτερα οικονομικά για αυτό και βάλλεται διαρκώς. Μάλιστα όταν κάποιοι δυσαρεστούνται από ελέγχους, πρόστιμα δεν διστάζουν να εξαπολύσουν και τη γνωστή μομφή που αφορά τέτοιες υπηρεσίες, είναι κάτι λυπηρό για τον τρόπο που σκεφτόμαστε ως κοινωνία.
Οι αποφάσεις και του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν γνώμονα την ίση μεταχείριση. Βέβαια οι πολίτες άμα δεν γίνεται αυτό που θέλουν συνηθίζουν να μιλάνε για άνιση μεταχείριση. Ο καθένας κοιτάζει το ατομικό του πρόβλημα.

Θεωρείτε ότι ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος απέναντι στους δημότες για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών αυτών;
Στη συνείδηση των πολιτών και λόγω των ελλιπών γνώσεων για τη λειτουργία του Δήμου, ο δήμαρχος καθίσταται απόλυτα υπεύθυνος όμως στην πραγματικότητα και ουσιαστικά είναι πολύ λιγότερο υπεύθυνος διότι οι υπάλληλοι έχουν πρώτιστα την ευθύνη. Σε περίπτωση ελέγχων λογοδοτούν και για αυτό φοβούνται να βάζουν την υπογραφή τους. Αλλά στο τέλος δεν έχει και ο δήμαρχος εναλλακτικές, δεν μπορεί να τους πει τι να κάνουν και δεν μπορεί να του αλλάξει, διότι δεν υπάρχουν άλλοι υπάλληλοι που να μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της «Αλάσκα»;
Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση δεν υπήρχε ούτε καν νομιμοποίηση των κτισμάτων, έγινε έλεγχος, ενέργειες γραφειοκρατικές και τεχνικές, εκπονήθηκαν νέα σχέδια και έχουμε πια κατόπιν διαγωνισμού, τον μισθωτή. Με τη βοήθειά του εγκρίθηκαν πρόσφατα τα αρχιτεκτονικά σχέδια από όργανα εκτός Δήμου και βαδίζει προς την οικονομική άδεια. Η εκτίμηση του μισθωτή είναι ότι θα είναι έτοιμη η νέα Αλάσκα το Πάσχα του 2019 και ελπίζουμε στα εγκαίνια να έχουμε μαζί μας ηθοποιούς και τραγουδιστές του ελληνικού κινηματογράφου, που έπαιξαν στο παρελθόν στην Αλάσκα.

Γιατί θεωρείτε ότι οι Κηφισιώτες θα έπρεπε να σας ψηφίσουν και πάλι;
Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει. Για μένα η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει από τότε που θα παρουσιαστεί και ο νέος και εμπλουτισμένος συνδυασμός μας. Οι συμπολίτες μας πιθανόν θα έχουν πολλές επιλογές, έτσι δείχνει τουλάχιστον σήμερα η κατάσταση, και το μόνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να κλείνεις τα αυτιά σου όταν ακούς για «άμεσες λύσεις» ή «για δια παντός λύσεις» και αυτό το λέει κάποιος που κλείνει το δημαρχείο μαζί με τον θυρωρό, κάθε νύχτα, λίγο πριν ή λίγο μετά τις 12.00 μ.μ.

Στερηθήκατε από την προσωπική σας ζωή με την ανάληψη της δημαρχίας;
Έχει εξαφανιστεί η προσωπική ζωή και δεν παραπονιέμαι που στερούμαι εγώ γιατί ήταν η επιλογή μου αλλά για ό,τι στερήθηκε η οικογένειά μου.

Τι κερδίζει ένας δήμαρχος; Χρήματα; Αναγνωρισιμότητα; Γνωριμίες για εκμετάλλευση; Χτίσιμο πολιτικής καριέρας; Είναι απλώς μια δουλειά;
Είναι οικονομική καταστροφή όταν ο Δήμαρχος είναι επαγγελματίας και δεν μπαίνει σε πειρασμούς. Στην περίπτωσή μου μάλιστα, υπάρχει υποχρεωτικά αναστολή από τον νόμο και δεν μπορώ να ασκήσω το δικηγορικό επάγγελμα. Όλα τα υπόλοιπα ισχύουν θεωρητικά και ασφαλώς είναι μια δουλειά η οποία πρέπει να γίνεται με το πάθος του «χομπίστα».

Εσείς τι θεωρείτε ότι κερδίσατε; Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο υποψήφιο δήμαρχο;
Κέρδισα την υπέρτατη ικανοποίηση της επίτευξης ενός στόχου ζωής και βέβαια την εμπειρία εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών. Η συμβουλή μου είναι ότι δεν νοείται υποψήφιος δήμαρχος χωρίς ταυτόχρονη ανακοίνωση αρκετών τουλάχιστον συνεργατών, διότι χωρίς συλλογική δράση και αξιόλογους συνεργάτες δεν μπορεί να περπατήσει.
Και βέβαια να προετοιμαστεί ψυχολογικά γιατί ο δρόμος είναι κακοτράχαλος τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές.

Τοποθετήθηκαν «έξυπνα» παγκάκια στην πόλη. Μια και συζητάμε σε ένα τέτοιο παγκάκι, μιλήστε μας για την πρωτοβουλία αυτή. Ποια η γνώμη σας γενικά για τα παγκάκια;
Ορίστε μια έμπνευση συνοικιακής συνέλευσης. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι πριν περίπου δύο χρόνια στη συνέλευση της Ν. Κηφισιάς, στην περιοχή του Ελπιδοφόρου είχε διατυπωθεί αυτή η ιδέα. Όμως τότε δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι τέτοιο ούτε καν στο ίντερνετ.
Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που τοποθετούμε έξυπνα παγκάκια, τα οποία μάλιστα είχαν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ smart city, στο μουσείο Γουλανδρή. Τώρα πια η επίσκεψη και η βόλτα στην Κηφισιά δεν έχει μόνο ειδυλλιακό χαρακτήρα αλλά και καινοτομίας. Γενικά τα παγκάκια αγαπήθηκαν και αγαπιούνται, όλοι έχουν ένα σημείο αναφοράς μικρό ή μεγάλο. Συζητώντας με παρέες, αναφέρω νοσταλγικά τα χρόνια που μπορούσαμε να βγούμε και σε ένα μεγάλο πάρκο βράδυ και να καθίσουμε σε ένα παγκάκι όπως έκανα πριν δεκαετίες με τη μετέπειτα σύζυγό μου, τη Γωγώ, στο Πεδίο του Άρεως. Κάτι που τώρα είναι απαγορευτικό, λόγω της κατάντιας του συγκεκριμένου πάρκου.