Τα λέμε από Σεπτέμβρη… με τον Κλεισθένη

kleisthenis1

Στις 28 Αυγούστου θα ορκιστεί το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα. Για πρώτη φορά το συμβούλιο θα λειτουργήσει με το νέο σύστημα με το όνομα «Κλεισθένης». Η απλή αναλογική με την οποία έγιναν οι τελευταίες εκλογές δημιούργησε καταστάσεις που απαιτούν ευαίσθητες ισορροπίες. Με τον Νίκο Χιωτάκη να έχει μεγαλύτερη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον Γιώργο Θωμάκο να είναι δήμαρχος, συζητήσαμε με τον πρώην δήμαρχο για την πιθανότητα και τον τρόπο συνεργασίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι δεδομένο. Η δημοτική σας παράταξη έχει τα περισσότερα μέλη στο νέο δημοτικό συμβούλιο και δήμαρχος έχει εκλεγεί ο κ. Θωμάκος. Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε από την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κυβερνησιμότητας στον Δήμο Κηφισιάς;

Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα ότι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, ξεκαθάρισα δύο πράγματα. Πρώτον, την ανάγκη να υπάρξει κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας από όλες τις δημιουργικές δημοτικές παρατάξεις, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, γιατί αυτό απαιτεί η νέα πραγματικότητα που δημιούργησε ο νόμος «Κλεισθένης». Και δεύτερον, να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, πάνω από πρόσωπα και παρατάξεις, ώστε ο Δήμος μας να μην χάσει άλλα τέσσερα χρόνια σε συγκρούσεις και αντιπαλότητες χωρίς ουσία.
Οι πολίτες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, έστειλαν με την ψήφο τους ένα πολύ «καθαρό» μήνυμα στην απερχόμενη δημοτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για αλλαγή πλεύσης στον Δήμο. Μήνυμα συνεργασίας και όχι αλαζονείας.
Αυτό το καθαρό μήνυμα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αγνοήσει. Ούτε ο κ. Θωμάκος που εξελέγη δήμαρχος, ούτε η παράταξή στην οποία είμαι επικεφαλής και πήρε καθαρή πρωτιά την πρώτη Κυριακή, αλλά ούτε και οι άλλοι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, που εκπροσωπούν κι αυτοί ισάξια, τα συμφέροντα των συμπολιτών μας. Εγώ ακούω τους πολίτες στις καθημερινές συζητήσεις που έχω σε κάθε γειτονιά να είναι προβληματισμένοι με το τι θα συμβεί. Δηλώνω ότι από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι χρειαστεί, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την εντολή που έδωσαν σε κάθε δημοτική παράταξη την πρώτη Κυριακή, οι τοπικές μας κοινωνίες, χωρίς φυσικά να αγνοώ ότι οι πολίτες του Δήμου Κηφισιάς επέλεξαν τη δεύτερη Κυριακή για δήμαρχο τον κ. Θωμάκο και στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία.

Ο κ. Θωμάκος έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί σας;

Και εγώ και ο κ. Θωμάκος, αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε αυτό που απαιτεί από μας η κοινωνία του Δήμου Κηφισιάς: Να συνεργαστούμε, στη βάση κοινών προγραμματικών θέσεων, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προάστιά μας. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας και όχι να ικανοποιήσει ο καθένας από μας, προσωπικούς του εγωισμούς. Σε αυτή τη συγκυρία απαιτούνται συνθέσεις και συνεργασίες. Όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό, θα λογοδοτήσει για τη στάση του στους πολίτες και τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Απευθύνω κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας σε όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να συνθέσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Από σήμερα κιόλας οφείλουμε να βρούμε την κοινή προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί στην πόλη μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η άποψη του Δημάρχου, Γιώργου Θωμάκου

Πέρασαν οι εκλογές και ενώ μεσολαβεί το καλοκαίρι για να καθαρίσει το μυαλό και να ληφθούν αποφάσεις για την επόμενη μέρα, μιλήσαμε και με τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, λίγο πριν αναλάβει δράση το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, για το πώς βλέπει τη νέα του θητεία, υπό την επίδραση του «Κλεισθένη».

«Ο κατακερματισμός του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, η έλλειψη πλειοψηφίας, το νέο περιβάλλον με τα αχαρτογράφητα νερά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αφορά τα δύο τρίτα των Δήμων της χώρας μας, σχεδόν με έκπληξή μου βλέπω ότι απασχολεί τους πολίτες καθημερινά. Όπου βρίσκομαι, με ρωτούν με αγωνία για το τι θα γίνει. Μου έχει κάνει εντύπωση τελικά και η ενημέρωση των πολιτών και ο βαθμός ανησυχίας τους.
Θέλω να επαναλάβω ότι παρότι έχει κατακριθεί η μετεκλογική μου δήλωση από κάποια πλευρά ότι θα δημοσιοποιούνται οι θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν αυτές είναι στεγνές και ατεκμηρίωτες αντιπολιτευτικά, εξακολουθώ να θεωρώ ότι ασφαλώς και θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. Άλλωστε οι συνεδριάσεις μας είναι δημόσιες και επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των πολιτών για τη στάση που θα κρατήσουν οι συνάδελφοι και οι δημοτικές παρατάξεις. Άρα η υποχρέωση λογοδοσίας της ψήφου εδώ γίνεται μεγαλύτερη από ποτέ. Επί της ουσίας τώρα θέλω να πω ότι οι διαδικασίες συνεργασίας, συναίνεσης και συνδιαμόρφωσης των μεγάλων θεμάτων του Δήμου θα ξεκινήσουν από το καλοκαίρι, με την επεξεργασία του προϋπολογισμού και του νέου τεχνικού προγράμματος αλλά και άλλων θεμάτων του Δήμου όπου πλέον όλοι θα προσαρμοστούμε στη νέα κουλτούρα και δεν θα λειτουργούμε στη βάση πλειοψηφίας – μειοψηφίας. Τα θέματα θα προετοιμάζονται από κοινού, οι υπηρεσίες θα ενημερώνουν ταυτόχρονα όλους τους συμβούλους και όλες τις παρατάξεις. Άρα θα υπηρετήσουμε την ανάγκη συνεργασίας στην ουσιαστική της διάσταση που είναι η συνδιαμόρφωση και η συνεργασία πριν τα θέματα έρθουν προς ψήφιση».