Τον Απρίλη ο κήπος ξαναζεί

kampia1

Ήρθε ο Απρίλης και σίγουρα η διάθεση σας έχει βελτιωθεί. Μην αφήνετε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, αν η μέρα ξημερώσει ηλιόλουστη και ειδικά αν είναι Σαββατοκύριακο βγείτε στον κήπο ή στη βεράντα σας και χαρείτε τον ήλιο καθώς θα περιποιείστε τα φυτά σας. Οι θάμνοι είναι γεμάτοι καινούρια τρυφερά βλαστάρια, τα οπωροφόρα ανθοφορούν και αν δείτε κάπου μια ανθισμένη λεμονιά τότε σταθείτε και ταξιδέψτε με μερικές αναπνοές γεμάτες από το άρωμα της. Οι βολβοί έχουν δώσει αυτήν την ξεχωριστή ομορφιά μικρής διάρκειας αφού έχουν μετατραπεί σε φρέζιες, υάκινθους κ.ά.

Γενικά ο κήπος είναι  πλέον  γεμάτος ζωή, χρώματα και αρώματα. Παρατηρούμε δηλαδή, πεταλούδες, μέλισσες, πασχαλίτσες και χελιδόνια ψηλά ψηλά να πετάνε. Μην ξεχνάτε ότι ο Απρίλης είναι ο μήνας του Πάσχα και της Λαμπρής. Πέρα λοιπόν από τις υπόλοιπες πασχαλινές προετοιμασίες που κάνουμε στα σπίτια μας, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στους κήπους και στα φυτά μας.

Είπαμε πριν για ζωή, η ζωή όμως στον κήπο δεν είναι πάντα θετικό για τον άνθρωπο γιατί τώρα που ήρθε η άνοιξη μαζί με αυτήν ήρθαν και οι κάμπιες των πεύκων.

Η επαφή με τις κάμπιες είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί ιδιαίτερα γονείς, παιδιά και παιδίατρους. Θεωρείται αλλεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα χαρακτηριστικό είναι και οι δερματικές αντιδράσεις που προκαλεί σε  όποιον τις πλησιάσει καθώς μόλις απειληθούν διασπείρουν στον αέρα τρίχες με τοξίνες που  ερεθίζουν δέρμα, μάτια και αναπνευστικό σύστημα. Πρωτοεμφανίζεται τον Μάρτιο και το Απρίλιο οπότε προσέχουμε να μην καθόμαστε κάτω από προσβεβλημένα δέντρα. Εάν δείτε φωλιές πάνω στα πεύκα τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να της κόψετε και να της κάψετε να μην εξαπλωθούν. Ενημερώνουμε τα παιδιά να μην τα αγγίζουν και να κρατάνε απόσταση. Επίσης τα ρούχα μετά από παιχνίδι στον κήπο καλό είναι να τα αλλάζουμε. Μιας  και τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο λόγω διακοπών του Πάσχα – η περίοδος λοιπόν είναι η καταλληλότερη για να τα πάρουμε μαζί μας και να πάρουν μία πρώτη «γεύση» από κήπο και κηπουρικές εργασίες. Η επαφή τους με τη φύση – το χώμα και τα φυτά, μόνο καλό θα τους κάνει. Μάλιστα, για να τα βάλουμε πιο ενεργά στη διαδικασία της κηπουρικής μπορούμε να τους πάρουμε γάντια και μία σειρά από παιδικά εργαλεία κήπου που μπορούμε να βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα, δίνοντάς τους έτσι ένα παραπάνω κίνητρο για ν’ ασχοληθούν. Δεν έχει σημασία εάν θα το δουν σαν παιχνίδι (έτσι είναι το φυσιολογικό να το δουν άλλωστε) ή αν θα κάνουν και κάποιες μικρές ζημιές. Το όφελος από την ενασχόλησή τους με τη «φυσική» ζωή θα είναι πολύ σημαντικό.

Φυτά που απλώς ξεχειμώνιαζαν στο σπίτι σας ενώ συνήθως κατοικούν στο μπαλκόνι σας είναι καιρός να ετοιμάζονται για μετακόμιση. Πριν τα μεταφέρετε, αρχίστε να τα αφήνετε έξω για λίγες ώρες κάθε ημέρα, σταδιακά αυξάνοντας το χρόνο που μένουν έξω ώστε να συνηθίσουν την αλλαγή του περιβάλλοντος. Αρχίστε να ξανά-λιπαίνετε τα φυτά σας, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις στην αρχή και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσετε στην κανονική δόση περίπου στις αρχές Μαΐου. Σε οξύφυλλα φυτά μην ξεχάσουμε να ρίξουμε λίπασμα σιδήρου και ας έχουμε το νου μας για να προλάβουμε τροφοπενίες σιδήρου σε γαρδένιες, ορτανσίες και καμέλιες.

Δίνουμε τακτικά, ανά 2-3 εβδομάδες, λίπασμα στα γλαστρικά φυτά. Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας κάντε το όσο ο καιρός είναι ακόμη δροσερός. Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε. Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο «γεμάτη». Πρέπει να έχουμε κατά νου και τα Λέιλαντ (κωνοφόρο δέντρο) που θα υποφέρουν από μύκητες με την υγρασία και την ζέστη της άνοιξης. Θα ψεκάσουμε προαιρετικά με ένα μυκητοκτόνο της αγοράς για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις στην συνέχεια.

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία, θα πρέπει να λιπάνετε τις αζαλέες σας. Προσοχή στην αραίωση γιατί οι ρίζες τους είναι επιφανειακές και μπορεί να καούν αν το λίπασμα είναι πολύ. Εποχικά ανθοφόρα που σπέρνονται τώρα για να ανθίσουν το καλοκαίρι: Βιολέτα, κατιφέ, λαβατέρα, νεμέζια, σελόζια (λειρί του κόκορα), μοσχομπίζελο, δειλινό (νυχτολούλουδο), κόσμος, πορτουλάκα, ζίνια. Έχοντας κλείσει τον κύκλο του βασικού κλαδέματος στα μεγάλα δέντρα, ασχολούμαστε με «μερεμέτια» όπως: Καθαρίζουμε τακτικά τριανταφυλλιές, γεράνια και λοιπά ανθοφόρα από ξερά φύλλα, άνθη και κλαδάκια. Να μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή τ’ αναζωογονεί και δίνει σημαντική ώθηση στην ανθοφορία τους. Καλό «καθάρισμα» ξερών και άρρωστων φύλλων και λουλουδιών = πλούσια ανθοφορία μετέπειτα. Κλαδεύουμε, θάμνους, μπορντούρες και φυτά που έχουν ευαισθησία στο κρύο. Ρίχνουμε θειάφι στις τριανταφυλλιές και στις ορτανσίες για να προλάβουμε ζημιές από το ωίδιο, επίσης καταπολεμούμε τις μελίγκρες όταν εμφανιστούν.

Ο Απρίλης είναι ο μήνας που ο κήπος έχει γεμίσει με αγριόχορτα και ζιζάνια λόγο των χειμερινών βροχών. Κουρεύουμε τα υψηλά χόρτα για μείωση ανταγωνισμού για το νερό να περιορίσουμε την επέκταση τους και να μειώσουμε των αριθμό των σπόρων που θα ωριμάσουν και θα πέσουν στο έδαφος και θα δείτε χρόνο με τον χρόνο τα χόρτα και ζιζάνια θα λιγοστεύουν. Κάνουμε τώρα τη μεγάλη δουλειά και τους επόμενους μήνες απλώς τον συντηρούμε καθαρό. Αν δούμε σημάδια έναρξης της βλάστησης στους κάκτους και τα άλλα παχύ φυτά μπορούμε πια να αρχίσουμε να τους δίνουμε αραιωμένο λίπασμα ή να τα μεταφυτεύσουμε. Στο λαχανόκηπο μας αυτήν την εποχή θα φυτέψουμε λαχανικά όπως αγγουριά, ντοματιές, πιπεριές μελιτζάνες, καλαμπόκι, φασολάκια, πατάτες, καρότα, μπάμιες αλλά και μυρωδικά και βότανα.