Τον λυπηθήκαμε!

Φλωρεντής
Ο Γιώργος Φλωρεντής ήρθε μίλησε και ...απήλθε

Είδηση βέβαια δεν αποτελεί ότι χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Γραμματέας  και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Λευτέρη Κρέτσου, κ. Γιώργος Φλωρεντής σε ένα συνέδριο Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου και συγκεκριμένα στο 2ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε 16 και 17 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο. Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι τον λυπηθήκαμε για την παρουσία του. Τον λυπηθήκαμε που του είχαν δώσει ένα κείμενο να διαβάσει, το οποίο αναφερόταν στις μεγάλες επιτυχίες της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που μας έβγαλε από τα μνημόνια , που μας έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης και που ψήφισε έναν καταπληκτικό νόμο για τον Τύπο.

Ο καημένος αναγκάστηκε να διαβάσει το λογύδριό του, ενώ προηγουμένως οι τρεις πρόεδροι των Ενώσεων που οργάνωσαν το συνέδριο,  κ.κ. Μιχάλης Σαββάκης, από την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, Βαγγέλης Αθανασίου από τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και Αντώνης Μουντάκης από την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου είχαν αναφερθεί κυρίως στις καταστροφικές επιπτώσεις για τις εφημερίδες του νόμου αυτού.

Τατούλης
Ο Περιφερειάρχης Πελοπονήσου Πέτρος ΤατούΛης

Ως αποτέλεσμα του προηγούμενου θλιβερού χαιρετισμού, ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη,  κ. Τατούλη, ως οικοδεσπότη κιόλας του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χάρη στη φιλοξενία της Περιφέρειας, χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα ειδικά όταν ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση του Τύπου είναι να αντιμετωπίσει τα fake news και τους fake πολιτικούς.  Από τα περισσότερα  κόμματα έγιναν παρεμβάσεις και χαιρετισμοί , με τον κ. Λεβέντη να παρευρίσκεται και πάλι και να «γκρινιάζει» που το κόμμα του δεν παρουσιάζεται στα Μέσα Ενημέρωσης.  Όλοι οι πολιτικοί συμφώνησαν ότι ο Περιφερειακός και Περιοδικός Τύπος είναι σημαντικός, όλοι συμφώνησαν ότι ο νέος νόμος περιέχει καταστροφικές διατάξεις, όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για να μην κλείσουν ειδησεογραφικοί οργανισμοί.  Και όλοι ψήφισαν στη Βουλή, όπως παρατήρησε ο κ. Μουντάκης, τον καταστροφικό για τον Τύπο νόμο.

πρόεδροι
Οι τρεις πρόεδροι των Ενώσεων Τύπου Αθνασίου, Σαβάκης και Μουντάκης

Ο Τοπικός και Ειδικός Τύπος πάντως σε πείσμα πολιτικών πρακτικών και μείωσης της διαφημιστικής πίτας εξακολουθεί να είναι δυνατός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες χιλιάδων αναγνωστών. Και όπως έγινε φανερό από τις περισσότερες εισηγήσεις διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτός είναι ο λόγος που στις περισσότερες χώρες χρηματοδοτείται και επιχορηγείται για να εξασφαλιστεί η δημοκρατία αυτή. Αντίθετα στη δική μας χώρα γίνεται το παν προκειμένου να σιωπήσουν οι μικρές μεμονωμένες φωνές. «Μην μας δίνετε επιχορήγηση» ανέφερε ομιλητής «απλά αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας». Αυτό όμως ειδικά δεν  θέλουν να γίνει. Να κάνουμε τη δουλειά μας. Διότι η δουλειά μας είναι να κρίνουμε και όχι να λογοκρινόμαστε.  Και πλέον το σύστημα δεν θέλει να κρίνεται. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι εκδότες έχουν βρεθεί περισσότερες από μία φορές στα δικαστήρια τάχα για συκοφαντική δυσφήμιση.

Όπως αναφέρθηκε, το 1787, ο Jefferson, τρίτος πρόεδρος της Αμερικής είχε πει: «Αν με ρωτούσαν αν προτιμώ μια Κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς Κυβέρνηση, θα επέλεγα το δεύτερο.»

τραπέζι Τύπου
Ένα τραπέζι γεμάτο ειδήσεις

Από το Συνέδριο βγήκαν πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα τόσο για τους ανθρώπους που υπηρετούν τον Περιφερειακό και Περιοδικό Τύπο, όσο και για τους αναγνώστες τους, αυτούς που αγαπούν την έγκυρη είδηση.  Συμπεράσματα στα οποία θα επανέλθουμε.

Και εκτός Τύπου ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε είναι ότι η Πελοπόννησος διαθέτει πολλές και ανεκτίμητες ομορφιές. «Μυθική Πελοπόννησος» αναγραφόταν πίσω από το πάνελ των ομιλητών και δημοσιογράφοι από όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε μερικές από τις ομορφιές αυτές, κάτι που δεν θα είχαν την ευκαιρία να κάνουν αν η Περιφέρεια δεν αποφάσιζε τη φιλοξενία του συνεδρίου.  Έτσι οι περισσότερες ευχαριστίες ήταν πρώτα προς την Περιφέρεια και ύστερα προς τις Ενώσεις που είχαν την πρωτοβουλία της οργάνωσης, καθώς και προς την Πέννυ Καλύβα, Γενική Γραμματέα της ΕΔΙΠΤ, η οποία ανέλαβε πολλές από τις υποχρεώσεις για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου.

Καλύβα
Η Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ καιψυχή του σνεδρίου Πέννυ Καλυβα