Τουρισμός στα Βόρεια Προάστια

northathens1

Το Άλσος της Κηφισιάς φιγουράρει στη φωτογραφία που διαφημίζει το «Discover North Athens» μια πρόσκληση προς τους τουρίστες να επισκεφθούν και να ανακαλύψουν τα βόρεια προάστια της Αττικής. Στόχος είναι να αναδειχτεί η περιοχή ως τουριστικό-πολιτιστικός προορισμός.

Το «Discover North Athens», προβάλλεται ως ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός στον κλάδο του τουρισμού-πολιτισμού και υλοποιείται με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Η ιδέα είναι ότι οι 12 δήμοι της βόρειας Αττικής αποτελούν μια γεωγραφική ενότητα, ζωντανή, γεμάτη ιστορία και πολιτισμό, που τα έχει όλα. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πράσινες διαδρομές, μουσεία, κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας και αισθητικής, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ακόμα ένας στόχος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της τοπικής επιχειρηματικότητας στη βόρεια Αθήνα. «Θέλαμε να αξιοποιήσουμε μεθόδους, ανθρώπους και πρακτικές, που καμία επιμέρους μονάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, αφού δεν υπάρχουν πόροι και κίνητρα για marketing και branding του τοπικού αυτού προορισμού. Δημιουργήσαμε λοιπόν, μια συλλογικότητα που θα μπορούσε να συνομιλήσει ισότιμα και να συνεργαστεί με φορείς του δημόσιου τομέα, που διαθέτουν αναξιοποίητους σχετικούς πόρους», αναφέρει ο Γιώργος Καραμέρος, αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα.

Η Κηφισιά διαθέτει πολλά από όσα μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός από τους κλάδους εστίασης, μια και η πόλη έχει μεταβληθεί σχεδόν σε κέντρο αυτού του κλάδου επιχειρηματικότητας, διαθέτουμε επίσης μοναδικά κτίρια, το Άλσος, σημαντικά μουσεία, τα φημισμένα αμαξάκια, καθώς και «ακουμπάμε» στο δάσος Συγγρού και άλλα πράσινα σημεία της πόλης.

Τα ανατολικά δε σύνορα της Κηφισιάς είναι στην Πεντέλη, όπου ο κ. Καραμέρος αναφέρει ότι θα μπορούσε να μεταβληθεί σε επισκέψιμο σημείο για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ακρόπολη, προκειμένου να δουν από πού προέρχονται τα φημισμένα αυτά μάρμαρα.

Ήδη η Κηφισιά είχε προβλέψει να αξιοποιήσει το τουριστικό δυναμικό της και γι’ αυτό έχει συσταθεί και γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης με υπεύθυνο τον κ. Ευάγγελο Αυλήτη.