Υπογραφές κατά των διοδίων

diodia 1

Εξόρμηση για το μάζεμα υπογραφών, ώστε να σταματήσουν τις ενέργειες για να δημιουργηθούν πλευρικά διόδια στους παράδρομους της Εθνικής Οδού, αποφάσισαν σύλλογοι και φορείς των συλλόγων Διονύσου, Άνοιξης και Κηφισιάς που παραβρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου σε συνάντηση στο Διόνυσο.

Τους συλλόγους και τους φορείς αλλά και δημάρχους, συμβούλους και βουλευτές είχε προσκαλέσει ο εξωραϊστικός σύλλογος Διονύσου με τον πρόεδρό του, κ. Μπόβη αλλά εκτός από τον αντιδήμαρχο Κηφισιάς κ. Δημήτρη Λιανό, κανείς άλλος αιρετός δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

λιανος
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κίνδυνος για επιβολή διοδίων, ύστερα και από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Σπίρτζη, είναι όχι μόνο ορατός αλλά και μέσα στο σπίτι μας, αφού σε επερώτηση στη Βουλή απάντησε ότι το 2018 θα επιβληθούν τα διόδια στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου αφού το χρωστάμε στους παραχωρησιούχους και πρέπει να τιμάμε τη συμφωνία μας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κηφισός, κ. Δημήτρης Κυριαζόπουλος, ο οποίος έχει συνεχή συνεργασία με το σύλλογο του Διονύσου ανέφερε τη δέσμευση του τότε Υπουργού κ. Σουφλιά, ο οποίος είχε πει ότι για να γίνουν τα μεγάλα έργα στις εθνικές οδούς θα υπάρχει παρακράτηση ποσού από τα διόδια από άλλους ήδη κατασκευασμένους δρόμους. Πάνω αυτό το δόγμα πατάνε τώρα οι ανάδοχοι ώστε βάζοντας διόδια σε πυκνοκατοικημένες περιοχές να μπορούν  να χρηματοδοτήσουν έργα, π.χ. στην Ιόνια Οδό.

Τα διόδια θα είχαν μπει εδώ και πολλά χρόνια αν  κάτοικοι και σύλλογοι δεν αντιδρούσαν πηγαίνοντας μαζί με τους τοπικούς άρχοντες στους κατά καιρούς υπουργούς Δημοσίων έργων και με στοιχεία δεν ανέτρεπαν το σκεπτικό των αναδόχων με την καθαρή λογική ότι για να λειτουργήσουν πλευρικά διόδια, απαιτούνται  παράπλευροι οδοί για να εξυπηρετούνται οι τοπικές κοινωνίες.

Μέχρι πρόσφατα όλοι οι υπουργοί διαπίστωναν ότι δεν υπήρχαν παράπλευροι δρόμοι, δεν ήταν και δύσκολο, και συμφωνούσαν ότι διόδια μπορούσαν να μπουν, όταν θα υπήρχαν και δρόμοι.

Ο τωρινός όμως υπουργός, ξεπερνώντας τους προκατόχους του, αναφέρει ότι συμφώνα με τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία είναι σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2014, θα πρέπει να επιβληθούν διόδια,  αφού υπάρχουν στη σύμβαση.

Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κηφισού, δεν έχει εκδοθεί καμία μελέτη, ενώ αν το Υπουργείο λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις από τους Δήμους και την Περιφέρεια που έχει ζητήσει, δεν μπορεί να εκδώσει απόφαση για επιβολή διοδίων.

Ο κ. Κυριαζόπουλος, κατέληξε λέγοντας ότι αν τυχόν βγει θετική η μελέτη τότε εκτός από τις προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια πρέπει άμεσα να γίνει προσφυγή και στα ευρωπαϊκά.

Ο αντιδήμαρχος Εκάλης κ. Λιανός πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα συλλογή υπογραφών, αφού στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου μένουν πάνω από 200.000 χιλιάδες κάτοικοι. Στη συλλογή, όπως είπε, θα είναι αρωγός ο ίδιος αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Θωμάκος και όλος ο Δήμος Κηφισιάς.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να υπογράψουν ψήφισμα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη μαζική συλλογή των υπογραφών, μήπως και προλάβουν τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του «αριστερού» υπουργού.