Χωρίς τη συμμετοχή του Δημάρχου

συνέλευση

Γενική Συνέλευση στη Νέα Ερυθραία

 

Γέμισε η αίθουσα της βίλας Κώστα το πρωί της Κυριακής 12 Ιανουαρίου με κατοίκους  που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας, Χρήστου Λούμπια, ο οποίος έχει εκλεγεί με τον συνδυασμό του Νίκου Χιωτάκη. Ο  πρόεδρος του Κοινοτικού κάλεσε τους Ερυθραιώτες σε Γενική Συνέλευση ώστε να ενημερωθούν και τους εμπλεκόμενους φορείς να ενημερώσουν για  τα τρέχοντα προβλήματα της περιοχής.Λούμπιας

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιελάμβανε θέματα όπως οι εξελίξεις για τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης και τα πλευρικά διόδια, τη γεώτρηση στην Πολιτεία από τον Συνεταιρισμό Βουλευτών αλλά  και την καθαριότητα και την ανακύκλωση στην Νέα Ερυθραία. Η Γενική Συνέλευση όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε χωρίς την έγκριση του Δημάρχου  Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος μάλιστα την θεώρησε και σχεδόν παράνομη γιατί δεν είχε την έγκριση του αρμόδιου εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου, Νικήτα Κόκαλη για τη διεξαγωγή της. Για τον λόγο αυτό και  παραβρέθηκε. Αντίθετα παρευρέθηκαν οι πρώην δήμαρχοι Νίκος Χιωτάκης και Βασίλης Βάρσος, οι οποίοι πήραν και τον λόγο.Κλαφατέλης

Στην ενημέρωση για το τι σχεδιάζεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης αλλά και για τα πλευρικά διόδια παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν τον κόσμο ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Καλαφατέλης αλλά και τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι  Γιώργος Σκορδίλης, Δημήτρης Λιανός, Σάντυ Πατρινού Ντελ Τόρο και ο Δημήτρης Κυριαζόπουλος ως εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής ενώ έλειπε ο αντιδήμαρχος Αλέξης Μακρής, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα υγείας.

Ο Δήμαρχος Διονύσου είπε πως η δημιουργία του κόμβου της Βαρυμπόμπης και τα πλευρικά διόδια αποτελούν casous belli και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει και διαδημοτική συνέλευση. «Όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να περάσουν τα σχέδιά τους» κατέληξε.

“Η δημιουργία των διοδίων στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση όλης της περιοχής, θα αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία  και θα έχουμε κυριολεκτικά μία θρόμβωση”, είπε ο κ. Λούμπιας, χρησιμοποιώντας ως γιατρός και ιατρική ορολογία. Ο Δημήτρης Κυριαζόπουλος ανέφερε ότι στη γέφυρα της οδού Ερυμάνθου όπου σχεδιάζεται να γίνει κυκλικός κόμβος για να υποδεχτεί τα οχήματα του παράδρομου της Εθνικής  Οδού, μέχρι να γίνει ο κόμβος της Βαρυμπόμπης θα διέρχονται ανά ώρα αιχμής πάνω από 2.500 οχήματα, καταστρέφοντας κυριολεκτικά τις Αδάμες. Χαρακτήρισε ασαφή το εδάφιο της μελέτης για την κατασκευή του κόμβου στη Γέφυρα της Βαρυμπόμπης ως προς το χρόνο και τη διάρκεια υλοποίησης, λέγοντας ότι είναι πιο πιθανόν η προσωρινή κατασκευή να παραμείνει για πάντα, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους που θα θέλουν να πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης.   Πρόσθεσε ότι μέσα σε 2 χρόνια λειτουργίας των διοδίων Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου θα αποφέρουν στους κατασκευαστές πάνω από 500 εκατομμύρια έσοδα, οπότε θα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν για την εκτέλεση των έργων κατέληξε. Σε παρέμβασή του ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Βάρσος είπε ότι δεν πρέπει να δεχτούμε καμία παρέμβαση στην Κηφισιά και πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί, ενώ ο Νίκος Χιωτάκης ανέφερε πως αν δεν υπογράψει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, όπως έκανε ο Υπουργός της  προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη η κατασκευή της νέας γέφυρας και του κόμβου στην Βαρυμπόμπη.

Παπαρρηγόπουλος        Το δεύτερο θέμα αφορούσε την  κατασκευή της γεώτρησης από τον συνεταιρισμό  Βουλευτών «η Πολιτεία» σε οικόπεδο ιδιώτη και υπήρξε ενημέρωση από τον δικηγόρο του Δήμου Κηφισιάς, ο οποίος μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του έχουν αναλάβει την διεκδίκηση της περιουσίας του συνεταιρισμού και την παράδοσή της στον Δήμο Κηφισιάς.  Ο δικηγόρος, Γιάννης Παπαρρηγόπουλος, είπε πως η νομοθεσία είναι πλέον σαφής και απλά περιμένουν κάποιες αποφάσεις από το ΣτΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο αν ένας συνεταιρισμός πραγματοποιήσει τις εργασίες για τις οποίες δημιουργήθηκε, πχ. στην Πολιτεία έχουν χωριστεί και πουληθεί τα οικόπεδα και έχουν γίνει τα έργα υποδομής, ολοκληρώνεται ο λόγος για τη σύστασή του και οι κοινόχρηστοι χώροι παραχωρούνται στον Δήμο που ανήκει ο συνεταιρισμός. Άρα δεν είναι δυνατόν να έρχεται ένας Συνεταιρισμός που δεν θα έπρεπε να υπάρχει και να ζητάει να κάνει την γεώτρηση, προκειμένου να αποδείξει  ότι είναι ακόμη εν ενεργεία, πραγματοποιεί  εργασίες για τη συντήρηση των έργων και έτσι δεν συντρέχουν οι λόγοι για να  διαλυθεί. Δυστυχώς, ανέφερε ο κ Παπαρρηγόπουλος, ο σημερινός δήμαρχος το 2008 σύναψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Συνεταιρισμό παραχωρώντας του το δικαίωμα στην κατασκευή της γεώτρησης, οπότε ουσιαστικά συναινεί  στη διατήρηση του.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολιτείας από τη μεριά του  ισχυρίζεται πως ο Συνεταιρισμός θέλει να κάνει γεώτρηση σε οικόπεδο αγνώστου ιδιοκτήτη, άρα ουσιαστικά σε οικόπεδο που μάλλον θα έπρεπε να περιέλθει στον Δήμο, σύμφωνα με το κτηματολόγιο. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λάουρα Αλιπράντη ανέφερε πως οι κάτοικοι της Ποιτείας πληρώνουν διπλά δημοτικά τέλη, στον Δήμο και στο Συνεταιρισμό ο οποίος κατ ευφημισμός αναφέρεται ως βουλευτών αφού δεν υπάρχει κανείς βουλευτής πλέον ως μέλος του.

Παρέμβαση έκανε και η πρώην δήμαρχος Νέας Ερυθραίας, Βασιλική Ταμβάκη, αναφέροντας,  πως δεν νοείται εν ενεργεία Δήμαρχος να μην γνωρίζει τις γνωμοδοτήσεις που ανέφερε ο κ. Παπαρρηγόπουλος και πως ο πρώην Δήμος Νέας Ερυθραίας νόμιμα υδρεύεται από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα με αυτόν της Πολιτείας, ενώ το συγκεκριμένο ιδιωτικό δίκτυο που διεκδικεί ο Συνεταιρισμός δεν έχει λόγο ύπαρξης και πρέπει να περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ ή στον Δήμο. Κανένα ιδιωτικό συμφωνητικό κανενός δημάρχου ή αντιδημάρχου δεν έχει ισχύ απέναντι στο νόμο, τονίζονται  πως δεν έχει ενημερωθεί για αυτή την πράξη κανένα Δημοτικό Συμβούλιο.  Για το θέμα μίλησαν μεταξύ άλλων η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη, η Μαρία Κεφαλά Σαλματάνη, η Ράνια Ντάλη.Χιωτάκης

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της καθαριότητας με τον κ. Λούμπια να λέει πως έχει γίνει καθαρότερη η Νέα Ερυθραία αλλά σκοπός είναι να γίνει μια καθαρή πόλη. Ο εντεταλμένος σύμβουλος για την ανακύκλωση Γιώργος Σκορδίλης αναφέρθηκε στις  προσπάθειες  του Δήμου στον τομέα της Ανακύκλωσης, ενώ ο Νίκος Χιωτάκης ως πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης είπε πως πρέπει να υπάρχει συνέπεια του Δήμου απέναντι στους δημότες ώστε να αυξηθεί η ποσότητα της ανακύκλωσης.

Η  Γενική Συνέλευση παρόλη την δημοσιότητα που είχε δώσει ο πρόεδρος της Κοινότητας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ κόσμο ενώ όπως παρατήρησε και δημότης που παρακολούθησε την συζήτηση το μεγαλύτερο μέρος του κοινού ήταν εκλεγμένοι σύμβουλοι ή παράγοντες και πολύ λίγοι πολίτες. Παρόλα αυτά τα θέματα της Συνέλευσης ήταν σημαντικά και αρκετά διευκρινιστικά και από είπε ο πρόεδρος τα συμπεράσματα θα κοινοποιηθούν και ευρύτερα.