330.000 ευρώ στα χέρια των δημοτών για έργα

πολιτεία

Ογδόντα χιλιάδες ευρώ περισσότερα από πέρυσι θα περιλαμβάνει για έργα ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός του 2017, σύνολο 330.000 ευρώ, που πρόκειται να μοιραστούν ισόποσα στις  τρεις Δημοτικές Ενότητες  Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη.

Μέρος των συνολικών χρημάτων που διαθέτει ο Δήμος για έργα, συζητιέται στις συνοικιακές συνελεύσεις, πώς θα ήταν προτιμότερο να διατεθεί. Έτσι για τον καινούργιο χρόνο συλλέχτηκαν προτάσεις από τις 14 συνοικίες που διεξάγονται οι Συνοικιακές Συνελεύσεις με προτάσεις για έργα μικρά και μεσαία που επιθυμούν οι πολίτες να υλοποιηθούν στην περιοχή τους.

Τις προτάσεις συνέλλεξε ο δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος και ο προεδρεύων των Συνοικιακών Συνελεύσεων και αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιώργος Τσούλος, ενώ  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, Μιχάλης Καυγαλάκης, ενημέρωσε στις συνοικιακές συνελεύσεις για την πορεία εκτέλεσης των  έργων του πρώτου Συμμετοχικού Προϋπολογισμού του 2016.

Την αντίθεσή τους στο ισόποσο μοίρασμα του συμμετοχικό προϋπολογισμό στις τρεις ενότητες Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, εξέφρασαν σύμβουλοι στο τοπικό συμβούλιο Κηφισιάς αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου δια στόματος Παναγιώτη Κανακάκη με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί η κοινότητα Εκάλης με 6.000 κατοίκους να παίρνει το ίδιο ποσό με της Κηφισιάς με 46.000 πληθυσμό. Επίσης ο κ. Κανακάκης διατύπωσε αμφιβολίες κατά πόσο αυτός ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί καινοτόμες ιδέες των κατοίκων και άρα για ποιο λόγο υφίσταται.

Ο κ. Θωμάκος απάντησε ότι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει δημιουργηθεί για να δείξει  την πρόθεση της διοίκησης για ισονομία απέναντι στις τρεις ενότητες, ενώ για το θέμα της καινοτομίας είπε ότι υπάρχουν αρκετές προτάσεις δημοτών για πρωτότυπα έργα. Πρόσθεσε δε ότι η καινοτομία δεν είναι το ζητούμενο αλλά τι χρειάζονται και τι επιθυμούν οι κάτοικοι για τις γειτονιές τους και δεν μπορεί να επέμβει στις επιθυμίες τους.

Σε κάθε περίπτωση ο συμμετοχικός προϋπολογισμός κρατάει ένα μικρό ποσοστό στα έργα που περιλαμβάνει ο συνολικός προϋπολογισμός του Δήμου και θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να δούμε κατά πόσο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της διοίκησης και των δημοτών.  Ο δήμαρχος δίνει το βήμα στους κατοίκους της Κηφισιάς να συναποφασίσουν, είναι δική τους απόφαση εάν θέλουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις.  Η αλήθεια πάντως είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία σχετικά με τη χρησιμότητά τους.  Δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας να συμμετέχουμε σε διοικητικές αποφάσεις και όσες φορές έχει ζητηθεί, οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν αξιοποιηθεί. Ας θυμηθούμε μόνο το τελευταίο δημοψήφισμα. Ο κόσμος δεν έχει άδικο να είναι καχύποπτος.