Σε 15πενθήμερη αργία σύμβουλοι της αντιπολίτευσης

καπατσος

Σε 15νθήμερη αργία τέθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πέντε δημοτικού σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, Άννα Κορογιαννάκη, Στάθης Κύρλος, Μαρία Κεφαλά Σαλματάνη, Βασίλης Ξυπολυτάς και Αντώνης Μπιτζάνης, αρχής γενομένης την 8 Νοεμβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, Δημήτρης Μωράκης, στην έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Ο λόγος είναι η δικαίωση της προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της υπόθεσης Μαυρομμάτη, σχετικά με την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του από οικία σε γραφεία, στην οδό Γεωργαντά.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σίγουρα Βήματα», Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος αθωώθηκε στο Εφετείο για την ίδια υπόθεση, είπε ότι βρίσκεται στην πολύ δύσκολη θέση να απολογείται για μία απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία έθεσε σε αργία πέντε συνάδελφούς του, που το μόνο που ήθελαν ήταν να αποφασίζουν ελεύθερα, βάσει της συνείδησής τους και για το λόγο αυτό και αθωώθηκαν πρωτόδικα.

Στη συνέχεια είπε ότι για λόγους συμπαράστασης θα απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για 15 ημέρες. Έτσι λοιπόν παρότι παρών κάθισε στις θέσεις του κοινού.  Οι δημοτικοί σύμβουλοι που τους είχε παραδοθεί η απόφαση αργίας τους δεν παρουσιάστηκαν καθόλου. Από τη μεριά του και ο Βασίλης Βάρσος δήλωσε τη συμπαράστασή του και αποχώρησε, ενώ και ο Γιάννης Καπάτσος συντάχτηκε μαζί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Βουλή λειτουργεί με 300 βουλευτές, ανάλογα λοιπόν και το συμβούλιο θα πρέπει να έχει 41 συμβούλους να αποφασίζουν, ειδάλλως υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Ο κ. Καπάτσος αναφέρθηκε προφανώς εμμέσως στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που είχαν τα δικά τους προβλήματα στα διάφορα δημοκρατικά όργανα.

Μαζί συντάχτηκε και ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, συμφωνώντας  ότι οι σύμβουλοι πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και όχι να λειτουργούν υπό φόβο. Ήταν και πρόσφατο το περιστατικό με την παραλίγο προσαγωγή στο αυτόφωρο των συμβούλων της Νέας Ερυθραίας.

Τόνισε δε ότι μέσα στη δημοτική ομάδα της διοίκησης έχει δοθεί η σύσταση να υπερασπίζονται ελεύθερα τις απόψεις τους όσο το επιτρέπει ο νόμος.  Πρόσθεσε ότι όταν έρχονται αποφάσεις της Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή άλλης διοικητικής αρχής, οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτές αν δεν εναντιώνονται με τα συμφέροντα της πόλης.

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Μαυρομμάτης, ο οποίος δεν ήταν παρών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά του μεταφέρθηκε η εισήγηση του πρώην Δημάρχου για την πρωτόδικη αθωωτική απόφαση και την ποινή που επιβλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,  μας είπε ότι κακώς εξομοιώθηκαν αυτά. Επρόκειτο για άσχετα μεταξύ τους, αφού το Πρωτοδικείο ήταν για θέμα ποινικό, ενώ η ομόφωνη καταδικαστική απόφαση της Αποκεντρωμένης πάρθηκε από το πειθαρχικό της συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τρεις εφέτες πρόεδροι, ένας εκλεγμένος δήμαρχος και ένας διοικητικός υπάλληλος.

Τέλος μας είπε ότι σύντομα περιμένει να βγει και η αστική απόφαση για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης που περιμένει, ώστε να δικαιωθεί για την τεράστια χρηματική απώλεια που έχει υποστεί από την απαξίωση της περιουσίας του.

Αν αυτό γίνει θα πρέπει να καταβληθεί αυτή η αποζημίωση από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου και να εισπραχθούν τα χρήματα από τους υπαίτιους.