7 γιατροί για 70.000 κατοίκους

drybeteio1

Έκαναν τον κόσμο, ειδικά τους ηλικιωμένους, να τρέχει να βρει άκρη με τον οικογενειακό γιατρό, τον θεσμό που θα αντικαθιστούσε τον ΕΟΠΥΥ ή το ΠΕΔΥ αν προτιμάτε. Ποιοι το έκαναν αυτό; Μα φυσικά αυτοί που σχεδιάζουν στο χαρτί αλλαγές χωρίς να παίρνουν υπόψη τους την πραγματικότητα, όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια. Για να μπορέσουν τα δυνατά μυαλά που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς να περικόψουν έξοδα προσπάθησαν να φορτώσουν στην καμπούρα των ασφαλισμένων, συνταξιούχων ή όχι ακόμη, ένα μέτρο, που κάθε άλλο παρά στην πρόληψη ή στην καλή υγεία δεν αποσκοπεί.

Αυτό είναι ο οικογενειακός γιατρός. Ένας γιατρός λοιπόν με ειδικότητα στη Γενική Ιατρική ή στην Παθολογία θα έπρεπε να γραφτεί σε ένα μητρώο στο Υπουργείο Υγείας. Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού να κάνει μια πρώτη διάγνωση σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετώπιζε ο καθένας και να γράφει το παραπεμπτικό για τον γιατρό της ειδικότητας, που θα έπρεπε να δει ο ασθενής, π.χ. ορθοπεδικό, καρδιολόγο, αλλεργιολόγο ή άλλο. Ευθύνη του και το παραπεμπτικό για εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Καλή θα μπορούσε να είναι η σκέψη, παράλογη η εφαρμογή. Κυρίως γιατί τα οικονομικά κίνητρα που έδωσε στους γιατρούς να συμμετάσχουν στο μητρώο θα μπορούσαν χαρακτηριστούν αστεία αν δεν ήταν τραγικά. Αποτέλεσμα ελάχιστοι γιατροί για όλον τον πληθυσμό, που υποχρεωτικά θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτούς.

Την έλλειψη παθολόγου από το ΠΕΔΥ Νέας Ερυθραίας ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου, ο Βασίλης Βάρσος, λέγοντας ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στον Άγιο Στέφανο για να εξυπηρετηθούν. Ο πρώην δήμαρχος τόνισε ότι είναι ευθύνη του Δήμου να πιέσει ώστε να βρεθεί λύση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Κανακάκης, με την ιδιότητα του γιατρού ανέφερε στο Συμβούλιο, πως πλέον θεσμικά δεν έχουμε ΙΚΑ ούτε ΠΕΔΥ αλλά υπάρχει η καινούργια κατάσταση, αυτή του οικογενειακού γιατρού. Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει θετικό το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι που θα επισκέπτονται τον οικογενειακό γιατρό δεν θα πληρώνουν την επίσκεψη από την άλλη όμως δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί. Εφτά είναι οι γιατροί που έχουν δηλώσει στον Δήμο μας, 5 στην Κηφισιά και μόνο 2 στη Νέα Ερυθραία, επομένως εκ των πραγμάτων το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Με τον αντιδήμαρχο Κηφισιάς, γιατρό παθολόγο Απόστολο Κασιούρα συζητήσαμε σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό και τι γίνεται στην Κηφισιά. Μας είπε ότι προσπάθησε να λειτουργήσει αυτός ο καινούργιος θεσμός χωρίς να υπάρξει η ανάλογη υποδομή, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως στη Μεγάλη Βρετανία. Σε άλλες χώρες πάλι για παράδειγμα στη Γερμανία και τον Καναδά, μπόρεσε να λειτουργήσει γιατί δομήθηκε διαφορετικά. Εκεί οι πολίτες παίρνουν κάποια κουπόνια, τα οποία δικαιούνται και τα δίνουν στον γιατρό της επιλογής τους, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστεί να τον επισκεφτούν. Κάθε πολίτης για παράδειγμα δικαιούται 35 κουπόνια, που αντιστοιχούν σε ανάλογες επισκέψεις. Μπορεί όμως να χρειαστεί πολύ λιγότερες επισκέψεις, έτσι τα επιπλέον κουπόνια τα δίνει στον γιατρό του, ο οποίος αποκομίζει έτσι κάποιο οικονομικό όφελος.
Στην Ελλάδα το σύστημα ήθελε τη δωρεάν επίσκεψη για τον ασθενή στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει εγγεγραμμένους μέχρι 2.000 ασθενείς. Η αμοιβή του γιατρού από την Πολιτεία είναι 0,70 λεπτά του ευρώ για κάθε ασθενή και μέγιστος χρόνος κάθε επίσκεψης τα 10 λεπτά της ώρας. Αμοιβή για τον γιατρό επομένως 4,20 ευρώ την ώρα και η πληρωμή όποτε περισσέψουν χρήματα στην Πολιτεία.

Στα επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους, η αμοιβή για τους συμμετέχοντες είναι 5,00 ευρώ η ώρα. Το σύστημα καταφέρνει έτσι με μια μόνο κίνηση να απαξιώνει εντελώς τις σπουδές του γιατρού και συγχρόνως τη ζωή και την υγεία των πολιτών του. Δέκα λεπτά έχει να σε δει ο γιατρός για να βγάλει διάγνωση. Αν βάλουμε σε αυτά τα δέκα λεπτά και το γραφειοκρατικό κομμάτι, με το πέρασμα στον υπολογιστή σε ένα σύστημα που κολλάει και τον κόσμο που θα περιμένει απέξω, μπορεί κανείς να καταλάβει κάτω από ποιες συνθήκες θα αποφασίζει ο γιατρός για τη θεραπεία του ασθενή του. Επίσης ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν καλύπτει τις επισκέψεις στο σπίτι για ανήμπορους ασθενείς. Όποιος δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ας μείνει εκεί.

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με έφηβους ασθενείς, που δεν επιτρέπει το σύστημα την εγγραφή τους στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού.

Πριν μπούμε στα μνημόνια είχαν γνωστοποιηθεί έρευνες για μείωση του προσδόκιμου ζωής στις χώρες που έχουν εφαρμοστεί μνημόνια. Τότε φάνταζε μάλλον απίθανο να σχετίζεται το προσδόκιμο ζωής με την οικονομική πολιτική, τελικά όμως φαίνεται να είναι απόλυτα συνυφασμένο.

Στην Κηφισιά γράφτηκαν στο μητρώο του Υπουργείου 5 γιατροί και στη Νέα Ερυθραία 2. Ο πληθυσμός της πόλης μας υπερβαίνει τους 70.000 κατοίκους. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κηφισιά αλλά σε όλη τη χώρα και ειδικά στην επαρχία. Στη Μεγάλη Βρετανία απέτυχε ο θεσμός γιατί οι γιατροί που δήλωσαν δεν είχαν εμπειρία, με αποτέλεσμα να καταστεί το σύστημα από μόνο του αναξιόπιστο.

Χωρίς να έχει εφαρμοστεί το σύστημα του οικογενειακού γιατρού, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στον τομέα της Υγείας γιατί το Υπουργείο δεν ανανέωσε τις συμβάσεις με τους συμβεβλημένους εξωτερικούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να κλείσουν ραντεβού ή να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για την επίσκεψη. Επίσης στα ΠΕΔΥ δεν γίνονται πλέον προσλήψεις γιατρών. Κάπως έτσι στο ΠΕΔΥ της Νέας Ερυθραίας που στεγάζεται στο Δρυμπέτειο Ιατρικό Κέντρο, πάνω από το ΚΑΠΗ της Νέας Ερυθραίας, δεν υπάρχει παθολόγος. Αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πάνε στο ΠΕΔΥ Αγίου Στεφάνου ή Αμαρουσίου.

Παρότι το σύστημα ήθελε από 1η Ιανουαρίου να μην μπορεί κανείς να δει γιατρό, αν δεν είχε οικογενειακό γιατρό, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους ασφαλισμένους αν δεν έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, αφού πρόκειται μάλλον για θεσμό αυτοκαταργούμενο.

Ούτως ή άλλως το σύστημα Υγείας ή για την ακρίβεια οι ασφαλισμένοι έχουν μπόλικα προβλήματα, αφού έχουν μειωθεί τα φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφηθούν, καθώς και οι εξετάσεις που μπορεί κανείς να κάνει απλώς με συμμετοχή.

Θετικό για την Κηφισιά, σύμφωνα με τον κ. Κασιούρα είναι ότι στα Πολυϊατρεία του Δήμου Κηφισιάς στην Κάτω Κηφισιά υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών και συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι γιατροί.